Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Fiziksel/Mekansal Koşulların İncelenmesi: Sivas İli Örneği

Bu çalışmada, okul öncesi eğitim kurumlarından seçilmiş bir örneklemde, var olan fiziksel/mekânsal koşulların, çocukların gelişim özelliklerine ve ilgili alanyazına uyup uymadığı araştırılmıştır. Bu amaçla, Sivas ilinde, on beş okul öncesi eğitim kurumunda, okul binasının yeri/yapısı, iç mekân özellikleri, bahçe/dış mekân özellikleri ve güvenliğine ilişkin olarak, nitel araştırma yöntemlerinden “gözlem” ve “doküman incelemesi” yoluyla veriler toplanmıştır. Verilerin, alanyazın bilgileriyle karşılaştırılması sonucunda, idari bölümler, uyku odası, yemek masası ve sandalye boyutları, çocuk başına düşen alan, ısınma ve aydınlatma koşullarının “yeterli/oldukça yeterli” olduğu görülmüştür. Gözlem odası, sağlık odası, tuvalet-lavabo sayıları, bahçe, oyun araçgereçleri ve yangın güvenliği açısından sağlanan koşullar ise “yetersiz/oldukça yetersiz” dir. Araştırmanın sonuçları, incelenen okul öncesi eğitim kurumlarında, fiziksel/mekânsal koşulların belirlenmiş ölçütlere tam olarak uymadığı ve okullar arasında farklılıklar gösterdiği şeklinde özetlenebilir.

A Study On Physical/Spatial Conditions of The Preschool Education Centers: In Sivas

In this study, the physical/spatial conditions are examined in a sample which is selected from preschool education programs and to be convenient with children’s development and the literature. For this purpose, by “observation” and “examining documents” techniques of Qualitative Research Methods, the data have been collected about the place of school, its structure, inner-space properties, gardens/outer-space properties, and the security with related to fifteen preschool institutions in Sivas city. The results that are obtained by literature comparison of data show that; the conditions in management offices, sleeping rooms, dimensions of the dining-tables and chairs, area per child and the conditions of heating-lighting are “sufficient/ fairly so sufficient”. On the other hand “observation room”, “doctor’s room”, “the numbers of WC-lavabo stands”, schoolyard, game materials and fire precaution”conditions are “insufficient/hardly insufficient”. Final results of investigation demonstrate that physical/spatial conditions of these preschool educational centers are inappropriate with relevant standards and observed conditions are different between these schools.

___

  • AYDIN, Ayhan. (2000), Sınıf Yönetimi, Ankara: Anı Yayıncılık.
  • BAŞAR, M. Aydın. ( 2000), İlköğretim Okullarının İşgören ve Fiziki Olanakları, PAU Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:8, Özel Sayı 7, s. 12-18.
  • DEMİRİZ, Serap, Asiye Karadağ ve İlkay Ulutaş. (2003), Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Eğitim Ortamı ve Donanımı, Ankara: Anı Yayıncılık.
  • GÜR, Ş. Öymen ve Tülay Zorlu. (2002), Çocuk Mekanları, İstanbul: YEM Yayını.
  • KANTARCIOĞLU, Selçuk. (1983), Anaokullarında Metot ve Öğrenim II, İstanbul: MEB
  • KARAKÜÇÜK, A. Suna. (2007 a), An Historical and Current Overview toward Physıcal Settings of Teaching-Education Environments, 7th International Educational Technology Conference - Near East University, Volume I:670.
  • KARAKÜÇÜK, A. Suna. (2007 b), Öğretmen Adaylarının Eğitim Ortamlarının Mekansal Koşullarına İlişkin Gözlemlerinin ve Önerilerinin İncelenmesi, Uluslararası Öğretmen Yetiştirme Politikaları ve Sorunları Sempozyumunda sunulmuş bildiri. Hacettepe Üniversitesi ve Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi. Bakü, Azerbaycan.
  • MEB MEVZUAT BANKASI, (1996), Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Çocuk Bakımevleri Hakkında Yönetmelik, Ek ve değişiklik: 25.1.1996/7840 BK:K. (22555RG).
  • MEB MEVZUAT BANKASI, (2003), Okulların Arsa ve Arazi İşleri. http://mevzuat.meb.gov.tr/html/25486-html adresinden alınmıştır (erişim: 15.06.2006)
  • MEB MEVZUAT BANKASI. (2004), Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliği. http://mevzuat.meb.gov.tr/html/25486-html adresinden alınmıştır (erişim: 10.05.2006)
  • OKUL ÖNCESİ EĞİTİM MEVZUAT BANKASI. (2002), Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Bulunması Gereken Bölümler, http://ookgm.meb.gov.tr/Mevzuat_htm/okulstan_D.htm adresinden alınmıştır (erişim: 10.05.2006).
  • OKUL ÖNCESİ EĞİTİM MEVZUAT BANKASI. (2008), Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliği (Değişmiş son hali), http://ooegm.meb.gov.tr/mevzuat_bank/mevzuat.asp adresinden alınmıştır (erişim: 15.06.2006).
  • OĞUZKAN, Şükran, Özgör Demiral ve Gülseren Tür. (1999), Okul Öncesinde Yaratıcı Çocuk Etkinlikleri, İstanbul: Ya-Pa Yayınları.
  • ÖMEROĞLU, Esra T. (2000), Okul Öncesi Eğitim Kurumlarının Fiziksel ve Eğitsel Ortamları, Okul Öncesi Eğitim İlke ve Yöntemleri, (Ed. Şefik Yaşar), Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • ÖZDOĞAN, Berka (2000), Çocuk ve Oyun. Ankara. Anı yayıncılık
  • POYRAZ, Hatice (1999), Okul Öncesi Dönemde Oyun ve Oyuncak, Ankara: Anı Yayıncılık.
  • POYRAZ, Hatice ve Hale Dere. (2003), Okul Öncesi Eğitimin İlke ve Yöntemleri, Ankara: Anı Yayıncılık.
  • TEBLİĞLER DERGİSİ. (2004), Örgün Eğitim Kurumlarının Açılması ve Kapatılmasına İlişkin Esaslar. Sayı 2557, RG 25486
  • ULUDAĞ, Zekeriya ve Hatice Odacı. (2002), Eğitim Öğretim Faaliyetlerinde Fiziksel Mekan, Milli Eğitim Dergisi, s. 153-154.
  • YENİCELİ, Fatma. (2007), Orta Anadolu Bölgesindeki Bir İlin Okul Öncesi Eğitim Kurumlarının Mekansal Özellikleri. Yayınlanmamış Bitirme Ödevi-Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Sivas.
  • YILDIRIM, Ali ve Hasan Şimşek. (2005), Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık.