BİNGÖL BAL BORSASI İÇİN BİR MODEL ÖNERİSİ

Bal üretimi, Bingöl ekonomisinin potansiyel lokomotif sektörlerinden biridir. Ancak henüz profesyonelleşme yönünde gerekli adımlar atılabilmiş değildir. Bu sebeple, katma değeri çok yüksek bir ürün olan baldan yeterince faydalanılamamaktadır. Bingöl Üniversitesi’nin ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması’ programı kapsamında pilot üniversiteler arasında seçilmesi ve bu kapsamda da arıcılığın da odaklanılacak temel alan olarak belirlenmiş olması bu gidişatı tersine çevirebilir. Bunun için, bal üretimi standartlarının, üretici ve tüketici ilişkilerinin düzenlenmesi; üretim miktarının ve kalitesinin artırılmasının yanında; balın ticaretinin yapılacağı, üretici, aracı ve tüketicilerin bir araya gelebileceği bir ticaret borsasının da kurulması elzemdir. Kalite ve fiyatların dengelenmesi ve istikrar kazanması ve bu sayede de hem üretici hem tüketicilerin korunması, bal üretimi ve ticaretini il ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri haline getirebilir. Bu makalede öncelikle bu borsanın Bingöl ili için neden önemli olduğunu tartışacak; ardından da kurulacak borsa için en uygun teorik alt yapıyla birlikte uygulanabilir bazı pratikler de sunacağız.

Model Suggestion for a Honey Exchange Market in Bingol

Honey production is one of the potential locomotive sectors of Bingöl’s economy. However, the necessary steps towards professionalization have not yet been taken. For this reason, although the product’s value added is very high, it has not yet been utilized sufficiently. The fact that Bingöl University is chosen among the pilot universities under the new framework of ‘Regional Development-Focused Mission Differentiation and Specialization’ program, and beekeeping has been selected as the primary product to focus on; this fate can indeed be reversed. In addition to regulation of production standards, producer and consumer relations and increasing production quantity and quality; establishment of such a trade exchange market, in which trading can be made, the producers and the consumers can come together, is essential. In this article we first discuss why this trade exchange is important for Bingöl and then present the most appropriate theoretical framework and some applicable practices for such a trade exchange.

___

  • VICKREY, W. (1961). “Counterspeculation, Auctions, and Competitive Sealed Tenders,” Journal of Finance, no. 16, pp. 8 - 37.
  • Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği internet sitesi, http://www.tab.org.tr/ 8 Temmuz 2017 tarihinde ulaşıldı.
  • SMITH, B. and CHASE, J. (1975). “Nash Equilibria in a Sealed Bid Auction,” Management Science, no. 22, pp. 487-497.
  • OREN, S. and M. ROTHKOPF, M. (1975) “Optimal Bidding in Sequential Auctions,” Operations Research, 23, no. 6, pp. 1080-1090.
  • Moldovanu, B. ve Tietzel, M. (1998). “Goethe’s second-price auction”. Journal of Political Economy, 106(4), 854-859.
  • MILGROM, Paul R. and WEBER, Robert J. (1982) “A Theory of Auctions and Competitive Bidding.” Econometrica, no. 50, pp. 1089-1122.
  • MANDELKOW, Karl Robert, ed. (1968). Goethe’s Briefe. Hamburg, Wegner.
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu, 18.05.2004 tarihli ve 5174 numaralı kanun.
  • BULOW, Jeremy, and KLEMPERER, Paul. (1996) “Auctions versus Negotiations.” A.E.R. no. 86, pp.180-94.
  • Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği internet sitesi, http://www.bingolaricilarbirligi.com/ 23 Mayıs 2017 tarihinde ulaşıldı
  • Bingöl Haberci, “Bingöl Balı Türkiye Birincisi Oldu”, http://www.bingolhaberci.com/haber/ bingol_1/bingol-bali-turkiye-birincisi-oldu/3152.html
  • Bereket TV, “Bingöl Balda Dünya İkincisi” https://hayvancilik.bereket.tv/BINGOL-BALDADUNYA- IKINCISI.n181.html
  • BAGIS, Bilal. (2017). “Strong Social Capital Potential is the Key to Growth (Güçlü Sosyal Sermaye Potansiyeli, Büyümenin Anahtarı)”, Proceedings of the 2nd International Congress of Local Development and Finance (ICLDF - 2017), pp. 30-37.