Yatılı bölge ilköğretim okullarında öğrenim gören 8. sınıf öğrencilerinin ortaöğretime devam etme eğilimleri

Bu çalışmanın amacı, özellikle kırsal bölgelerde yatılı ilköğretim bölge okullarında öğrenim gören ilköğretim öğrencilerinin ortaöğretime devam edip etmeme eğilimlerini belirlemek ve ortaöğretime devam etmeme nedenlerini açıklayabilmektir. Araştırmanın verileri, 14 ilin 17 ilköğretim okulunda okuyan toplam 584 sekizinci sınıf öğrencisinin ankete verdikleri cevaplar aracılığıyla toplanmıştır. İlköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin babalarının iş durumlarına, anne-babanın eğitim durumuna ve kardeş sayısı değişkenlerine göre ortaöğretime devam edip etmeme eğilimleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p0.05). Ailenin okul masraflarını karşılayabilecek ekonomik güçte olmaması, sekizinci sınıfta girmiş oldukları sınavı veya bir burs kazanılmaması halinde ortaöğretime devam edilememesi, yaşadıkları köyde bir ortaöğretim kurumunun bulunmaması, öğrencinin okumak istememesi ve öğrencinin dersleri sevmemesi öğrencilerin ortaöğretime devam etmeme nedenleri arasında gösterilen ilk beş neden dikkate değer sonuçlardandır.

___

Aydın, İnayet Pehlivan (2002). Alternatif Okullar. Ankara: Pagem Yay.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Raporu, Yeni Yoksulluk ve Türkiye’nin Değişen Refah Rejimi. www.undp.org.tr/publicationsDocuments/new _poverty.pdf. Erişim Tarihi: 17 Temmuz 2012.

Devlet İstatistik Enstitüsü. Kız Çocuklarının Eğitiminin Engellenmesi ve Ev İşlerinde Çalıştırılması, www.die.gov.tr/tkba/paper3_2rev.pdf. Erişim Tarihi: 17 Kasım 2004.

Devlet İstatistik Enstitüsü. www.die.gov.tr/cin/CIN-TR/cocuk99.pdf. Erişim Tarihi: 10 Ocak 2007.

Erkuş, Adnan (2005). Bilimsel Araştırma Sarmalı. Ankara: Seçkin Yay.

Fidan, Nurettin ve Münire Erden (1991). Eğitime Giriş. Ankara: Feryal Matbaacılık.

Güneydoğu Anadolu Projesi. Eğitimde Yeni Ufuklar II: Eğitim Hakkı ve Okula Gidemeyen Çocuklar. www.gap.gov.tr/Turkish/Sosprj/yoksulc .pdf. Erişim Tarihi:12 Aralık 2004.

Milli Eğitim Bakanlığı (2002). İlköğretim Genel Müdürlüğü Resmi Web Sayfası. http://iogm.meb.gov.tr/SFAAL/indexsfaal.htm. Erişim Tarihi: 12 Aralık 2004.

Milli Eğitim Bakanlığı (2002). 2001 Yılı Başında Milli Eğitim. Ankara: MEB Yay.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Resmi Web Sitesi. www2.omu.edu.tr/uib /ilerlemerapor.doc. Erişim Tarihi, 02 Kasım 2004

Özdamar, Kazım (2002). Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi I. Eskişehir: ETAM A.Ş. Matbaa Tesisleri, Kaan Kitapevi.

Özgen, Özlen ve Hatun Ufuk. “Kırsal Kesimde Kadın Olmak”.

www.zmo.org.tr/etkinlikler/5tk02/46.pdf. Erişim Tarihi: 12 Aralık 2004.

Tabachinick, Barbara G. and Linda S. Fidel (2001). Using Multivariates Statistics. USA:Allyn&Bacon.

UNICEF Resmi Web Sayfası. www.unicef.org/turkey/untr.pdf/-ge6a.pdf. Erişim Tarihi: 2 Kasım 2004.