Bahçe Dergisi (1908-1910)

Meşrutiyet döneminin hemen başında yayımlanmaya başlanan süreli yayınlardan biri de Bağçe mecmuasıdır. Bahçe, 1904–1905 yılları arasında yayımlanan Çocuk Bağçesi adlı süreli yayının devamı niteliğindedir. Dergide yazıları yayımlanmış olan yazarların çoğu genç olmakla birlikte ileriki yıllarda kültür ve edebiyat dünyasında önemli çalışmalara imza atmış kimseler olarak görünürler. Bu açıdan Bahçe’nin aynı zamanda yazarlık eğitimi bakımından da önemli işlevler taşımış olduğu söylenebilir. Bu çalışmada II. Meşrutiyet döneminde önemli bir yayın olarak beliren Bahçe dergisinin ana hatları ile tanıtılması amaçlanmaktadır.

The Bahçe Journal (1908-1910)

One of the periodicals that began to be published early in the Second Constitutional Era was the Bağçe (Bahçe) journal. Bahçe was a continuation of the periodical titled Çocuk Bağçesi, which was published during the years 1904–1905. Mostly young writers contributed to the periodical, but it is interesting to observe that most of these contributors later became significant figures in the world of culture and literature. In this regard it can be argued that Bahçe played an important role in educating future authors. This study intends to introduce Bahçe, which appeared as a significant journal during the Second Constitutional Era.

___

AKYÜZ, Kenan (1990), Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri, İstanbul: İnkılâp Kitabevi.

İNUĞUR, M. Nuri (1993), Basın ve Yayın Tarihi, İstanbul: DER Yayınları.

KÜR, İsmet (1991), Türkiye’de Süreli Çocuk Yayınları, Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Yayınları.

LEVEND, Agâh Sırrı (1972), Türk Dilinde Gelişme ve Sadeleşme Evreleri, Üçüncü Baskı. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.

LEWİS, Bernard (2004), Modern Türkiye’nin Doğuşu, Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.

YÜCEL, Hasan Ali (1989), Edebiyat Tarihimizden, İstanbul: İletişim Yayınları.