KIRGIZİSTAN CUMHURİYETİNDE YEREL YÖNETİMLER Ayzat NARMAMBETOVA

Coğrafi olarak bir Orta Asya ülkesi olan Kırgızistan, 1991 yılında bağımsızlığınıkazanmış ve parlamenter yönetim sistemini benimsemiştir. Bağımsızlığının ilk dönemlerindedevlet organlarının yeniden yapılanması ihtiyacı ve ülkenin ekonomik, sosyal, eğitim, kalkınmavb. alanlarda acil çözüm bekleyen pek çok konunun ortaya çıkması hızlı ve rasyonel kararlaralınmasını gerekli kılmıştır. Reforma ihtiyacı olan önemli alanlardan birisi de yerel yönetimlerinyeniden yapılandırılması olmuştur. 1991 yılında kabul edilen “Yerel Yönetimler Ġle Ġlgili Yasa” ileSSCB döneminden kalma aşırı merkeziyetçi yönetim yerine yerel yönetimlere daha çok yetki vesorumluluk tanıyan âdem-i-merkeziyetçi yönetim sistemine geçiş süreci başlatılmış ve bu süreçhala devam etmektedir. Bu süreç içerisinde yerel yönetimler ile ilgili birçok yasal düzenlemegerçekleştirilmiş ve böylece ortaya çıkan eksiklikler giderilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmanınamacı da, Kırgızistan Cumhuriyeti’nde yerel yönetimlerin yapısı, tarihsel gelişimi, malikaynakları ve sorunlarını ele alarak yerel yönetim sistemlerini farklı yönleri ile ortaya koymaktır.Kırgızistan’ın yerel yönetimler ile ilgili yapması gereken birçok çalışmanın olduğu açıktır. Yerelyönetimlerin merkezden bağımsız bir şeklide özerk bir birim olarak faaliyet göstermesininhemen gerçekleşebilecek bir şey olmadığını bunun uzun bir süreç olduğunu da anlamakgerekmektedir. Ayrıca ülkenin idari ve bölgesel yapısı yerel yönetimlerin yerel halka yeteridüzeyde hizmet edemediklerini de göstermektedir. Bunun gibi eksikliklerle birlikte bu alandayoğun çalışmaların devam ettiğini ve yerel yönetimlerin özerkliğini arttırmak için çabalargösterildiğini de vurgulamak gerekmektedir.

LOCAL GOVERNMENT IN THE KYRGYZ REPUBLIC

Kyrgyzstan which is a Central Asian country, gained its independence in 1991 and adopted parliamentary system of government. The need of state organs to be restructuring in early periods of independence and emergence of many issues as the economic, social, education, development etc. that need urgent solution, made it necessary to take quick and rational decisions. One of the important areas that needed to be reformed was restructuring of local government. With the “Law on Local Government” signed in 1991, instead of a centrally managed administration dating from the USSR has been started and still continues the process of transitioning to the decentralization, which gave more authority and responsibility to local governments. During this process was realized a lot of legal regulations on local government so have been made some attempts to overcome deficiencies. The aim of this study is to examine the structure, historical development, financial resources and problems of the local government of the Kyrgyz Republic and introduce local government systems in different aspects. The purpose of this study is to demonstrate the different aspects of local government systems in the Kyrgyz Republic by considering the structure, historical development, financial resources and problems of local governments. It is clear that Kyrgyzstan has many work to do with local governments. It is also worth noting that it is a long process that local governments operate as an autonomous unit independent of the center, and that this is not something that can happen immediately. Moreover, the administrative and regional structure of the country also shows that local governments can not serve the local people competently. It is also necessary to emphasize that this field continues to work intensively with such shortcomings and efforts have been made to increase the autonomy of local governments.

___

  • ADMİNİSTRATİVNO- Territorialnaya Reforma v Kırgızskoy Respublike: İtogi 2012 Goda (Kırgızistan Cumhuriyeti Bölgesel ve İdari Reform: 2012 Yılı Sonucu), Munitsipalitet, 1 Eylül 2017, Bişkek.
  • ASANAKUNOV, B., Mestnoe Samoupravlenie v Kırgızstane, 20 Let Spustya (Kırgızistan’daki Yerel Yönetimler, 20 Yıl Sonra), 26 Ekim 2010, https://www.citykr.kg/, (Erişim Tarihi: 03.12.2017).
  • ASEİNOV, Dastan - NAJİMUDİNOVA, Seyil, Kırgızistan’da Yerel Yönetimler, Bişkek, Byr Publishing House, 2017.
  • BUKUEVA, C., Stanovlenie Mestnogo Samoupravleniya v Kırgızstane (Kırgızistan’daki Yerel Yönetimlerin Oluşumu), Voprosı İstorii Kırgızstana, S. 3, 2010, ss. 43-54.
  • CANGOROZOVA, A., Gosudarstvennaya Politika po Razvitiyu Mestnogo Samoupravleniya (Yerel Yönetimleri Geliştirme Alanındaki Kamu Politikası), Vestnik KGUSTA, S. 2, 2013, ss. 76-79.
  • CANIKEYEVA, Ç., Konstitutsionnıe Osnovı Razvitiya Mestnogo Samoupravleniya v Kırgızskoy Respublike (Kırgızistan Cumhuriyetindeki Yerel Yönetimlerin Gelişmesinin Yasal Temelleri), Vestnik KRSU, c. 8, S. 2, 2008. ss. 136-142.
  • ÇEKİROV Asılbek, Organizatsionno-Pravovıe Osnovı Mestnogo Samoupravleniya (Yerel Yönetimlerin Örgütsel ve Yasal Temelleri), “Yerel Bütçelerin İeffaflığı ve Hesap Verebilirliği” Projesi, Bişkek, 2006.
  • ÇUKURÇAYIR, M. Akif - EROĞLU, T., Kırgızistan’da Kamu Yönetimi Sistemi ve Yerel Yönetimler, TDBB Yayını, 2013.
  • DOBRETSOVA, Natalya - ASİBALİEV, Coldoş, Politiçeskiy “Veter” i Sostoyanie Mestnıh Byudjetov v Kırgızstane (Siyasi “Rüzgar” ve Kırgızistan’daki Yerel Bütçelerin Durumu), Municipalitet Dergisi, Aralık 2011.
  • DUKANBAYEV, Askat, Kırgızistan’da Yerel Yönetimler, Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, c. 7, S. 4, Ekim 1998, ss. 126-132.
  • ELEBAYEVA, Aynura ve Margarita Poluhova, Kırgızistan’daki Siyasi Değişimin Özellikleri, Avrasya Dosyası, Kazakistan-Kırgızistan Özel, Kış 2001-2002, C. 7, S. 4, ss. 100-112.
  • KARAAĞAÇLI, Abbas, Kırgızistan’ın Siyasi Yapısı ve Anayasal Sistemi, 24 Ekim 2012, http://www.bilgesam.org/incele/180/-kirgizistan’in-siyasi-yapisi-ve-anayasalsistemi/#.Wug97C5ubIU (Erişim Tarihi: 30.04.2018).
  • Kırgızistan Cumhuriyeti Yerel Yönetimler Yasası, http://citykr.kg/start/ru/pravo/zakon-kr, 15 Temmuz 2011, (Erişim Tarihi: 12.03.2018).
  • Kırgız Cumhuriyeti Bütçe Kanunu, http://cbd.minjust.gov.kg/act/view/ru-ru/111338, 16 Mayıs 2016, (Erişim Tarihi: 12.03.2018).
  • Munitsipalitet Dergisi, 2017, http://www.municipalitet.kg/ru/article/full/1629.html, (Erişim Tarihi: 24.12.2017).
  • Munitsipalitet Dergisine Bilgisel-Analitik Ek 2015-2016, Kalkınma Politikası Enstitüsü, Bişkek 2017.
  • Novoe Soderjanie Mestnogo Samoupravleniya (Yerel Yönetimlerin Yeni İçeriği), 1 Ağustos 2017, http://www.municipalitet.kg/ru/article/full/1629.html, (Erişim Tarihi: 10.11.2017).
  • NURUNBETOV, Sıymık, Administrativno-Territorialnaya Reforma s Toçki Zreniya Mestnıh Byudjetov (Yerel Bütçe Açısından Bölgesel ve İdari Yapı Reformu), Munitsipalitet Dergisi, İubat-Mart 2015.
  • Problemı i Sostoyanie Neopredelyennosti Mestnıh Organov Samoupravleniya v Kırgızstane (Kırgızistan’daki Yerel Yönetim Organlarının Sorunları ve Belirsizlik Durumu), 11 Ocak 2016, http://cabar.asia/ru/cabar-asia-problemy-i-sostoyanieneopredelennosti-mestnykh-organov-samoupravleniya/), (Erişim Tarihi:11.01.2018).
  • ŞADIBEKOV, Kubanıçbek, Mestnoe Samoupravlenie v Kırgızstane: Jelaemoe i Deystvitelnost (Kırgızistan’daki Yerel Yönetimler: İstenilen ve Gerçek), http://municipalkg.narod.ru/shadybekov.htm, (Erişim Tarihi: 25.12.2017).
  • TYULYUNDİEVA, N., Finansovıe Osnovı Mestnogo Samoupravleniya v Kırgızskoy Respublike (Kırgızistan Cumhuriyetindeki Yerel Yönetimlerin Finansal Kaynakları), Kırgız Cumhurbaşkanlığı Yönetim Akademisi, Bişkek, 2004.
  • YÜCE, Mehmet, Kırgız Cumhuriyeti'nde Faaliyet Gösteren İşletmelerin Tabi Oldukları Vergisel Mükellefiyetler, Akademik Bakış Dergisi, Nisan 2004, Sayı 2, ss. 1-13.
  • http://kabar.kg/tur/news/k-rg-zistan-n-ekonomik-haftas/, (Erişim Tarihi: 23.03.2018).
  • http://www.president.kg/ru/kyrgyzstan/, (Erişim Tarihi: 12.03.2018).
  • https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Схема_АТД.jpg, (Erişim Tarihi: 22.12.2017).
  • http://gamsumo.gov.kg/ru/news/full/27.html, 1 Temmuz 2014, (Erişim Tarihi: 22.12.2017).
  • dpi.kg/upload/file/Osnovy_MSU_Training2.pdf, (Erişim Tarihi: 23.03.2018).
  • www.minfin.kg, (Erişim Tarihi: 14.03.2018).