TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NİN YÜZÜNCÜ YILINDA TEK VE ÇOK PARTİLİ DÖNEMDE KADIN TEMSİLİYETİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ (1935-1960)

Türk siyasal yaşamında demokrasinin gelişimi açısından parlamentoda kadıntemsiliyetinin varlığı ve etkisi önemlidir. Bu varlık ve etki, meşrutiyet döneminin ilktohumlarını attığı ancak Cumhuriyet döneminin adını koyduğu ve geliştirdiği önemli birkazanımdır. Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e geçiş süreci pek çok alanda anayasal sistemintemellerini atmış, özellikle demokratik ve ulusal egemenliğe dayalı bir yönetim anlayışıtesis etmiştir. Bu dönemde yapılan köklü değişiklikler, bir taraftan halkın iktidarakatılımını aşamalı olarak sağlamış diğer taraftan da anayasal ve parlamenter yapınınuygulanmasına olanak tanıyan bir düzenlemeye ortam hazırlamıştır. Bu noktada Batıdemokrasilerinden önde ve farklı olarak 1934 yılı ve sonrasında alınan bazı kararlarınbir ulusal temsiliyetin oluşmasına olanak sağlamış olduğu anlaşılmaktadır. Zira bukararlar kadına seçme ve seçilme hakkının tanınması yönünde kendini göstermiştir.Bu bağlamda söz konusu çalışma, Türk siyasal yaşamında kadının parlamentoyaşamındaki yeri, konumu, sahip olduğu hakları ve siyasal yaşamdaki temsiliyetdurumunu, kısaca belirlenen tarih aralığında mercek altına almayı hedeflemektedir.Bu amaç çalışmanın ana hedefidir. Çalışmanın esas aldığı tarih aralığı ise TürkiyeCumhuriyeti’nin parlamento tarihinde tek partili dönem olarak bilinen ve kadına ilksiyasal hakların verildiği CHF ile çok partili yani DP sürecidir. Dolayısıyla busayede bahsi geçen iki dönemde milletvekili olarak faaliyet göstermiş kadınmilletvekillerinin daha önce kendileri ile ilgili yapılmış olan biyografi ya da meclis faaliyetlerini ortaya koyan çalışmalardan farklı olarak CHF-DP dönemleriçerçevesinde mecliste mevcudiyet ve etkilerinin karşılaştırmalı analizi yapılacaktır.

ON TURKISH GRAND NATIONAL ASSEMBLY'S CENTENARY; COMPARATIVE ANALYSIS OF WOMEN'S REPRESENTATION IN THE SINGLE AND MULTI-PARTY PERIOD (1935-1960)

The existence and influence of women's representation in the parliament is crucial in terms of the development of democracy in Turkish political life. This existence and influence is an important achievement which its first seed were planted in the constitutional period but it was named and developed in the Republic Era. The transition process to the Republic has laid the foundations of the constitutional system in many areas, and has engendered a sense of management based on democratic and national sovereignty. The radical changes made during this period, on the one hand, provided the gradual participation of people in government, on the other hand, created a convenient environment for such a regulation that allows for the full implementation of the constitutional and parliamentary structure. Hence, it is striking that some decisions taken in 1934 and afterwards, unlike western democracies and also coming to the fore of them, enabled the formation of a full national representation. In this context, this study aims to analyse the place, position, rights, and representation of women in Turkish parliamentary life. The period that the study focused on is the single-party era, which is also known as the Republican People's Party (RPP) period, and also the Democratic Party period, in both which the first political rights of women were given. Therefore, a comparative analysis about the presence and effects of women who worked as members of parliament in the aforementioned two periods will be conducted within the framework of the periods of the Republican People's Party and the Democratic Party, unlike the previous biographies or studies about mentioned women that reveal the parliamentary activities.

___