Yunan Üniversite Öğrencilerinin Yabancı Dil Olarak Türkçeye Yönelik Algıları ve Türkçe Öğrenme Sebepleri

Öz Çalışmanın amacı; yabancı dil olarak Türkçe öğrenen Yunan öğrencilerin, yabancıdil olarak Türkçeye yönelik algılarını ortaya koymak ve yabancı dil öğrenimi içinTürkçeyi tercih etmelerinin nedenlerini araştırmaktır. Araştırma Selanik Aristo Üniversitesindeyabancı dil olarak Türkçe öğrenen 41 Yunan katılımcı üzerinde gerçekleştirilmiştir.Nitel bir araştırma olarak tasarlanan çalışmada veri toplamak için öğrencilerdeniki farklı bölümden oluşan anketi cevaplamaları istenmiştir. Anketin birinci bölümü çalışmadakullanılacak olan kişisel bilgilerine ulaşmak için tasarlanmıştır. İkinci bölüm isekapalı ve açık uçlu toplam 5 sorudan oluşmaktadır. Anket soruları İngilizce ve Yunancatasarlanmıştır. Ankette yer alan 2 kapalı uçlu soru (closed-ended question) ve bir sıralama(ranking) sorusu ile kişisel bilgilerden elde edilen bilgiler SPSS (Statictic Program forSocial Sciences) programına aktarılmıştır. Alt amaçlara ilişkin tüm değişkenlerin SPSSortamında frekans ve yüzdelik hesaplamaları için Çapraz Tablo (Crosstab) kullanılmıştır.Çalışma sonucunda Yunan öğrencilerin yabancı dil öğrenmeye eğilimli oldukları, yabancıdil olarak Türkçe öğrenmeyi seçmelerinde ülkelerinde yayınlanmakta olan Türk dizileri,komşu ülkeler olmamız, Türkiye’de yüksek lisans yapmak istemeleri, Türkçeyi Avrupadillerinden farklı görmeleri gibi sebeplerin etkili olduğu, bazı öğrencilerin Türkiye ilegeçmişte olan ailevi bağlarından dolayı Türkçe öğrenmek istedikleri, öğrencilerin yabancıdil olarak Türkçe temel dil becerilerinden konuşma ve dinlemeyi daha zor bulduklarıtespit edilmiştir.

___

  • Aydın, S. ve Zengin, B. (2008). "Yabancı dil öğreniminde kaygı: bir literatür özeti". Journal of Language and Linguistic Studies, 4 (1), 81-94.
  • Clark, A., Beverly (2013). First and second language acquisition in early childhood. http://files.eric.ed.gov/fulltext/ED470889.pdf (Erişim tarihi: 22.03.2016).
  • Creswell, W., J. (2009). The selection of a research design, qualitative, quantitative and mixed mehhods approaches (3. basım). United States of America: Sage Publication.
  • Cohen, D., A. (1994). "Second Language Learning and Use Strategies: ClarifyingtheIssues". Symposium on Strategies of Language Learning and Use. Spain.
  • Dornyei, Z. (1998). Motivation in second and foreign language learning. Language Teaching, 31(3), 117-135.
  • Gallagher, A. (2004). Seven hundred reasons for studying languages. United Kingdom: Subject Centre for Languages, Linguistics and Area Studies Publication.
  • Horwitz, K.,Elaine. (2001). Language anxiety and achievement. Annual Review of Applied Linguistics 21, 112-126.
  • Karasar, Niyazi. (2012). Bilimsel araştırma yöntemleri(23. basım). Ankara: Nobel yayınevi.
  • Kelly, M., Jones, D. (2003). A new land scape for languages. United Kingdom: LPC Printing Limited.
  • Krashen, D., S. (1996). Under attack: the debate on bilingualism. New York: Basic Books.
  • MacIntyre, D., P., Clement, R. (1997). "Biases in self-ratings of second language proficiency: the role of language anxiety". Language Learning 47(2), 265- 287.
  • Marsh, D.. (2013). Using languages to learnand learning to use languages.Online book. http://www.tieclil.org/html/products/pdf/%201%20UK.pdf (Erişim tarihi: 24.03.2016).
  • Oxford, R., Shearin, J. (1994). Language learning motivation: expanding the theoretical framework. Modern Language Journal, 78(1), 12-28.
  • Saka, F., Ö. (2009). "Öğretim elemanları gözüyle yabancı dilde eğitim ya da yabancı dil eğitimi". Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Biyomedikal Mühendislikleri Eğitimi 4. Ulusal Sempozyumu Bildirileri. Osmangazi Üniversitesi: Eskişehir.
  • Türk Dil Kurumu. (1969). Türkçe sözlük (Genişletilmiş baskı). Ankara: TDK Yayınları.
Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-4990
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Edebi Gazetecilik Kavramı: ABD Örneğindeki Gelişimi, Yapısı ve İçeriği/The Concept of Literary Journalism: The Development, Form and Content in USA samples

Murat ERDEM

XVII. Yüzyılın İkinci Yarısında Kütahya Kazâsı/Kaza of Kütahya in the Second Half of XVII Century

İbrahim Etem ÇAKIR

Üniversitelerde Bilimsel/Akademik Özerklik ve Özgürlük Hakkında Bir Değerlendirme

Ali Sinan BİLGİLİ

İhtiyaca Dayalı Hizmet-İçi Eğitim Etkinliği Uygulaması/Implementation of Need Based in-Service Training

Pınar BAYKAN, Münir OKTAY

Rize İlinde Kivi Üretiminin Coğrafi Esasları/Geographical Principles of Kiwi Production in Province of Rize

Ahmet ÇAVUŞ

Mali Saydamlığın Önemi ve Türkiye'de Kamu Mali YönetimininMali Saydamlık Açısından Değerlendirilmesi

Erdal EROĞLU, Tolga DEMİRBAŞ

Bilgi Teknolojilerinin Örgüt Kültürü Üzerine Etkileri: Büyük Ölçekli İşletmelerde Bir Uygulama

Eser ERDURMAZLI

Öğretmen Gözlemlemenin Öğretmeyi Öğrenmedeki Yeri Nedir: Öğretmenin Kariyerinde Fark Yaratabilir mi?/The Place of Peer Observation in Learning to Teach: Can it Make a Difference in the Teacher’s Career?

Osman SABUNCUOĞLU

Bilgi Teknolojilerinin Örgüt Kültürü Üzerine Etkileri: Büyük Ölçekli İşletmelerde Bir Uygulama/The Effects of Information Technologies on Organizational Culture: An Application in Large Scale Companies

Eser ERDURMAZLI

Mali Saydamlığın Önemi ve Türkiye’de Kamu Mali Yönetiminin Mali Saydamlık Açısından Değerlendirilmesi/The Importance of Fiscal Transparency and an Evaluation of Public Financial Management in Turkey in terms of Fiscal Transparency

Erdal EROĞLU, Tolga DEMİRBAŞ