Sıra dışı Bir ‘Önder Tip’ Örneği: ‘Mirko Jelusich Der Traum vom Reich’

Öz Nasyonal Sosyalist tarihsel romanın gelişiminde aktif olarak görev almış olan Mirko Jelusich Avusturya yazınının önemli yazarlarından birisidir. Yazarın Nasyonal Sosyalist ideoloji yanlısı tutumu romanlarının bir tür propaganda metni olarak görülmesine yol açmıştır. Jelusich’in Nasyonal Sosyalist ideolojiye olan bağlılığı bu ideolojiye dönük hemen tüm faaliyetlerde görev almasında etkili olmuştur. Nasyonal Sosyalist ideolojinin sıkı bir üyesi olan Jelusich roman kahramanlarını ve önder tipleri bu niteliklerle oluşturmaya çalışmıştır. Jelusich, başta Der Traum vom Reich olmak üzere birçok gerçek kişiyi romanlarında kurguya dilediği gibi dahil etmiştir. Onun kurgusuna dahil ettiği gerçek kişiler, birer önder tip / Führer olarak Hitler, Roosevelt, Kennedy, Churchill, Stalin, Lenin gibi diktatörlerin özellikleri ile donatılmış olarak çıkarlar okurun karşısına. Tarihteki bu önder kişiler üzerine yazılmış olan ‘önder tipler’ yazarın yapıtlarında  önemli bir işlev üstlenirler.Yazarın romanları  özellikle onun dünya görüşü ile ilgili  önemli veriler içerir  bu nedenle yapıtlarına yönelik yapılan değerlendirmeler de Nasyonal Sosyalist ideoloji  çerçevesinde olmalıdır. Bu çalışmada, Jelusich’in bilinçli bir biçimde seçtiği önder kişiler onun roman geleneği bağlamındaki önemi çerçevesinde  ele alınmıştır.

___

  • Aldinger, K. (2005). Propaganda Audiovisuell- Nationalsozialistische Propaganda in Film- und Wochenschau. 1. Auflage. Grin Verlag. Norderstedt, Germany.
  • Betten A. Fliedl, K. Amann, K. Kaukoreit, V. (2003). Österreichische Gesellschaft für Germanistik. Jahrestagung, Judentum und Antisemitismus: Studien zur Literatur und Erich Schmidt. Verlag GmbH & Co. Berlin.
  • Daniel , U. (2010). Politische Kultur und Medienwirklichkeiten in den 1920er Jahren. Wissenschafsverlag GmbH. München.
  • Göğebakan, T. (2004). Tarihsel Roman Üzerine. Akçağ Yayınları. Ankara.
  • Groh, K. (2010). Demokratische Staatsrechtslehrer in der Weimarer Republik. Jus Publicum Verlag. Tübingen.
  • Hillesheim, J. Michael, E. (1993). Lexikon nationalsozialistischer Dichter, Biographien Analysen Bibliographien, Königshausen und Neumann. Würzburg. Jelusich, M. (1941). Der Traum vom Reich, Safari Verlag Berlin.
  • Loewy, E. (1990). Literatur unterm Hakenkreuz, Das Dritte Reich und seine Dokumentation. Verlag Anton Hain Meisenheim GmbH. Frankfurt am Main.
  • Möller, F. (2004). Charismatische Führer der deutschen Nation. Oldenbourg Wissenschaftsverlag GmbH. München.
  • Rücker, J. Willoweit, D. (1995). (Hg.) Die Deutsche Rechtsgeschichte in der NS-Zeit ihre Vorgeschichte und ihre Nachwirkungen. Mohr Siebeck GmbH & Co. KG. Tübingen.
  • Schoeps, K. H. J. (1992). Literatur im Dritten Reich. Germanistische Lehrbuch Sammlung. Peter Lang Verlag. Frankfurt.
  • Sachslehner, J. (1985). Führerwort und Führerblick: Mirko Jelusich, zur Srategie eines Bestsellerautors in den dreissiger Jahren. Ts.: Hain Verlag. Königsstein.
  • Traughber, A. P. (1998). Konservative Revolution und Neue Rechte, Rechtsextremistische Intellektuelle gegen den demokratischen Verfassungsstaat. Springer VS Verlag. Leske, Budrich, Opladen.
  • Vallery, H. (1980). Führer, Volk und Charisma: Der nationalsozialistische Historische Roman. Pahl- Ruggenstein Verlag, Gottesweg. Köln.