Kayırmacılık Olgusunun Türk Kamu Yönetimine Yansımaları

Kamu yönetiminde bir taraftan liyakat ilkesi ile işe layık olanın, işin yapılabilmesi için gerekliolan özelliklere sahip kişilerin ön plana çıkması için çaba sarf edilirken; diğer taraftan liyakatdışı uygulamaların varlığı layık olmayanın, işin gerektirdiği niteliklere sahip olmayan kişilerin dedevlette kendilerine yer bulmasına olanak verecek şekilde düzenlenmiştir. Bu anlamda nepotizm,kronizm ve partizanlık gibi unsurlarıyla kayırmacılık olgusu, liyakat ilkesini sekteye uğratan vegerçekten layık olanın da hakkını alamadığı bir durumu meydana getirmektedir.Çalışma bu argüman üzerinden şekillenmiş olup temelde kayırmacılık olgusunun Türk kamuyönetimine etkileri konu edilmiştir. Bu anlamda, çalışmada kayırmacılık olgusu literatürde geçentanımlar üzerinden açıklanacak, kayırmacılık türleri sıralanacak ve bu şekilde oluşturulacak kavramsalaltyapının üzerine kayırmacılık konusunda yapılan araştırmalara ve elde edilen bulgularayer verilerek bahse konu etki ele alınacaktır.

___

  • Aldan, M. (1988). Vali Atamaları. Amme İdaresi Dergisi, 21(1), 101-105.
  • Ardanıç, B. ve Ergun, T. (1980). Siyasal Nitelikli Yüksek Yönetici Atamaları. Amme İdaresi Dergisi, 13(2), 3-18.
  • Asunakutlu, T. ve Avcı, U. (2010). Aile İşletmelerinde Nepotizm Algısı ve İş Tatmini İlişkisi Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(2), 93-109.
  • Asunakutlu, T. ve Safran, B. (2005). Örgütsel Çatışma Açısından Hemşehricilik Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7/1, 157- 176.