Sosyal Bir Sermaye ve Bir Tür Modern Zaman Asabiyesi Olarak “Şeref” Kavramı

İnsanın toplumsal varlığının en önemli yönlerinden birini, ait olduğunu düşündüğü sosyal dokuiçerisinde sahip olduğu rol ve konumların nitelik ve anlamları belirlemektedir. Toplumsal hafızave kimlik, bireysel hafıza ve kimliğin şekillenmesinde rol oynayan önemli faktörlerden biridir.Bu bağlamda sosyal kimliği meydana getiren kıymet hükümlerinden ve değer mekanizmalarındanbağımsız gelişmeyen “şeref” olgusu bir tür aidiyet, beklenti ve atıflar bileşeni olarak bireyietkilemekte ayrıca biçimleniş olarak da bireyin yapıp ettiklerinden etkilenmektedir. Bir toplumsalitibar katmanı ekseninde “şerefli olmanın, şerefini korumanın, şerefli kalmanın ve şerefinikaybetmenin” sahip olduğu anlamlar modern zamanların ruhu ile birlikte değişip dönüşmekteancak kavramın sahip olduğu kültürel bagaj bir biçimde yeni sınıfsal rekabet ve statü kaygılarıeşliğinde kendisini güncelleyerek var olmaya devam etmektedir. Bu çalışmada “şeref” kavramınınteorik bağlamları irdelenerek, söz konusu söz konusu bagajın modern bir “asabiyet” (aidiyetkodları) havzası içerisinde nasıl biçimlendiği ve dönüştüğü anlaşılmaya çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Şeref, Onur, İtibar, Sınıf

___

  • Akalın, H. (2005). Türkçe Sözlük. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • Berger, P., Berger, B. vd. (2000). Şeref Kavramının Modasının Geçmişliğine Dair. (Çev: Cerid, C.), Modernleşme ve Bilinç içinde (s. 104-405). İstanbul: Pınar Yayınları.
  • Bourdieu, Pierre (2013). Seçilmiş Metinler. (Çev. Ünsaldı, L.) İstanbul: Heretik Yayıncılık. Bottomore, T. B. (2000). Toplumbilim. (Çev. Oskay, Ü.) İstanbul: Der Yayınları.
  • Botton, A. (2010). Statü Endişesi. (Çev. Bayer, A.) İstanbul: Sel Yayıncılık.
  • Carrier, P. H. (1987). Bir Ülkenin Kıymet Hükümleri ve Dini Müesseseleri Nasıl İncelenir?. (Çev. Kostaş, M.). Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 29: 333-344.