Liderlik İle Örgütsel Sinizm İlişkisi

Liderlik; işletme disiplininin özellikle çalışanlar üzerindeki önemli etkisi nedeniyle büyük ilgi odağıolmuş, son dönemlerde pozitif liderlik ve de duygusal liderlik adı altında yapılan çalışmalardaRuhsal Liderlik kavramına yer verilmeye başlanmış, küreselleşmenin getirdiği ağır yüklerin yolaçtığı Örgütsel Sinizm belki de örgütsel patolojik bir rahatsızlık olarak görüldüğünden, İşletmedisiplininin çare aradığı bir kavram olmuştur. Bundan hareketle, çalışanlar üzerinde liderliğin örgütselsinizm üzerindeki etkisi literatüre dayalı araştırma ile incelenmiştir. Bu araştırmanın amacıliderlik ile örgütsel sinizm arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmada çalışanlara uygulananörgütsel sinizmin ne kadarının liderin tarz, tutum ve davranışlarına bağlanabileceği irdelenmeyeçalışılmıştır. Buna göre liderin çalışanlar üzerinde birçok açıdan etkili olduğunu söylemekmümkündür. Bu noktada liderin çalışanlarına uyguladıkları sinizmin örgütsel bağlılık, iş tatmini,motivasyon ve verimlilik üzerinde negatif etkilerinin olacağı belirtilebilir.
Anahtar Kelimeler:

Liderlik, Sinizm, Örgütsel sinizm

___

  • Andersson L., (1996). “Employee Cynicism: An Examination Using a Contract Violation Framework”, Human Relations, No. 49, 1395-1418.
  • Bayrakdar, M. (2014). Çalışanların Liderlik Özellikleri İle Örgüte Bağlılıkları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Bolat, T. (2009). Yönetim ve Organizasyon. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Bommer, W.H., Rich, G.A. ve Rubin, R.S., (2005). “Changing Attitudes About Change: Longitudinal Effects of Transformational Leader Behaviour on Employee Cynicism about Organizational Change”, The Journal of Organizational Behaviour 26, 733-753.
  • Dean J. W., Pamela B., Dharwadkar R., (1998). “Organizat