İran’ın Gözüyle Arap Baharı

Bölgesel manada Ortadoğu’nun şekillenmesi ve Ortadoğu halkların yeniden doğuş ideallerinigerçekleştirme adına dönüm noktası olarak algılanabilecek Arap Baharı, bölgede nispeten farklıbir rolü bulunan İran rejiminin geleceği açısından da hayati önem taşımaktaydı. Başlangıç aşamasındaolayların yönünü tayin edemediğinden dolayı net politika geliştirmekte zorlanan İran,müttefiklerine sıçrayan protesto gösterilerinden sonra gelişmelere direkt müdahil olma durumundakalmıştır. Bu makalede, günümüz itibariyle baktığımızda bölgede artık tartışmasız söz sahibikonumuna gelen ve bölgesel liderlik atıfları yapılan İran’ın, Arap Baharı konusundaki algısı veolaylara yaklaşımı, gelişmeler karşısında aldığı pozisyon ve bu süreçte elde ettiği kazanımları,olayların hala aynı sıcaklığı ile devam ettiği Suriye sorunundaki realist politikaları ve Türkiye’ninArap Baharı politikalarına karşı tavrı açıklanmaya çalışılacaktır.
Anahtar Kelimeler:

Arap Baharı, İran, Suriye, Türkiye

___

  • Abadi, F. D. (1394, 19 İsfend). Yaddaşt-i İhtisasi-ye Sefir-i Sabık-ı İran Der Turkiye. www.parsnews.com/fa/tiny/news-349679 (Erişim Tarihi: 20.02.2017).
  • Altunışık, M. B. (2013). Ortadoğu’da Bölgesel Düzen ve “Arap Baharı”. Ortadoğu Analiz , 5 (53), 71-78.
  • Ansari, A. M. (2013, 25 Aralık). İran Yazı Arap Baharı›na Karşı. www.aljazeera.com.tr/ gorus/iran-yazi-arap-baharina-karsi (Erişim Tarihi: 16.02.2017).
  • Aras, B. (2014). Arap Baharı’nın Jeopolitiği. Ortadoğu Analiz, 6 (64), 40-42.