Sınıf Öğretmen Adaylarının Eleştirel Düşünme Eğilimlerini İnceleyen Çalışmalara Ait İçerik Analizi

Dünyanın sürekli değişim halinde olması her alanda olduğu gibi eğitim alanında da değişimi zorunlu hale getirmiştir. Eğitim sisteminin değişimi ve nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanması için bilgiyi sorgulayan bireylere ihtiyaç duyulmuştur. Gelişmiş bir toplum olabilmenin yolu, problemleri çözmede ya da herhangi bir konuda karar vermede bilgiyi eleştirel bir biçimde kullanabilen bireylerden geçmektedir. Bu araştırma sınıf öğretmen adaylarının eleştirel düşünme eğilimlerini araştıran çalışmaların sınırlılıklar dâhilinde seçilmesini ve belirli kategorilere ayırıp derinlemesine incelenmesini amaçlayan bir içerik analizi çalışmasıdır. Çalışma bazı kriterlerle sınırlandırıldıktan sonra 33 çalışma üzerinde araştırma yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan çalışmaların daha rahat analiz edebilmesi için incelenen her bir çalışma Ç1, Ç2, …, Ç33 şeklinde kodlanmış ve araştırmada bu kodlar kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan her bir çalışma amaç, gerekçe, yöntem, veri toplama araçları, güvenirlik ve geçerliği sağlamaya yönelik önlemler, sonuçlar ve önerilerine ilişkin bilgiler kategorileri altında toplanmıştır. Elde edilen veriler uygun kategorilere yerleştirilmeden önce benzerlik ve farklılıklarına göre gruplara ayrılmış, veriler grafik ya da tablolar halinde sunulmuştur. Kategoriler altında gruplandırılan verilerin frekans dağılımı belirtilmiştir. Sonuçları daha anlaşılır kılmak için her bir tablonun ve grafiğin altına açıklamalar yapılmıştır.

Primary School Teacher Candidates Content Analysis of the Critical Thinking Prospects of the Qualifications

It has made change in the field of education compulsory as it is in every area where the world is constantly changing. Individuals were questioned for the exchange of the education system and the need for qualified human resources. The way to be a sophisticated society is through individuals who can use the information critically to solve problems or to make decisions on any topic. This research suggests that primary school teacher candidates are limited in their search for critical thinking tendencies and a content analysis study aiming to separate and deeply examine specific categories. After the study was limited to some criteria, 33 studies were conducted. In order to be able to analyze the studies used in the research more easily, each study examined was coded as Ç1, Ç2, ..., Ç33 and these codes were used in the research. Each study used in the study was divided into categories according to purpose, need, method, data collection tools, validity reliability measures, results and suggestions. The obtained data were divided into groups according to their similarities and differences before being placed in the appropriate categories, presented in graphs or tables. The frequency distribution of the data grouped under the categories is indicated. Explanations were made under each chart and chart to make the results clearer.

___

Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0682
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Tayfun Taşbilek
Sayıdaki Diğer Makaleler

Değer Aktarma Yaklaşımına Göre Hayat Bilgisi Dersinde Sorumluluk Eğitimi

Fehmi DEMİR, Feridun MERTER

Okul Tanıtım Programına Katılan ve Katılmayan Öğrencilerin Okula Bağlanma Düzeylerinin Karşılaştırılması

Nermin ÇİFTÇİ ARIDAĞ, Sedef ÜNSAL SEYDOOĞULLARI

K-12 Düzeyindeki Çocukların Dijital Oyun Oynama Süreçlerine İlişkin Ebeveyn Görüşleri: Nitel Bir Çalışma

ŞENAY KOCAKOYUN AYDOĞAN, ZAFER GÜNEY

Lisans Öğrencilerinin İngiliz Dilinde Yazarken Noktalama İşaretleri Kullanımlarını Geliştirmesi Üzerine Bir Çalışma

Cüneyt DEMİR

Eğitim Fakültesi Öğrencileri ile Diğer Fakültelerdeki Öğrencilerin Siber Güvenlik Farkındalıklarının Karşılaştırılması

Ali SEMERCİ

Fen Bilimleri Öğretmen Adaylarının Güvenli Laboratuvar Kullanımını Gerçekleştirme Amaçlarının Planlanmış Davranış Teorisiyle Belirlenmesi

Halil İbrahim AKILLI, Cemil AYDOĞDU

Okul Yöneticilerinin Öznel İyi Oluş Düzeylerinin Farklı Değişkenler Bakımından İncelenmesi: Kastamonu İli Örneği

HÜSEYİN YOLCU, Hamit BAKAR

Lise Öğrenci ve Öğretmenlerinin Kahoot Kullanımına İlişkin Görüşleri

GÜLÇİN KEZBAN SARAÇOĞLU

Öğretmen Adaylarının "Proğram Geliştirme ve Öğretim" Dersine İlişkin Tutumları (Gazi ÜniversitesiGazi Eğitim Fakültesi Örneği)

PINAR BİLASA

Bireysel Farklılıkların Kategorik Değişkenler Olarak Modellenmesinde Örtük Sınıf Analizi Kullanımı için Uygulama Kılavuzu: Psikolojik Dayanıklılık Örneği

DERYA AKBAŞ, NİLÜFER KAHRAMAN