Bir Yaşam Tarzı Olarak Dilencilik: Hayattan Sahifeler

Hüseyin Rahmi Gürpınar, topluma içeriden bakarak gözlemleriyle dönemin yaşama yansıyan yönlerini eserlerinde işlemiştir. Onun eserlerinde toplumun pek çok kesiminde yaşamlarını sürdüren topluluklar hakkında bilgilere ulaşmak mümkündür. Toplumun farklı bir kesiminin yaşam şeklini yer yer mizah unsurlarıyla şiveler kullanarak, gerçekleri dönüştürerek okuyucuya sunmuştur. Hayattan Sahifeler romanında da toplumda farklı bir şekilde yer edinmiş ve bunu yaşam şekli olarak devam ettiren aynı zamanda çingene olan dilencilerin günlük yaşamının izlerini romanında ele almıştır. Gürpınar’ın gözlemleri neticesinde dilenciliğin bir meslek gibi yaşamlarının bir parçası olarak yer ettiği anlaşılmaktadır. Hayattan Sahifeler romanında, dilencilikle yaşamlarını devam ettiren bu sosyal sınıfın tek bir yönünü değil; roman kişilerinin insanlara, olaylara ve çevreye bakışını da görmek mümkündür. Eser, dilencilerin içinde bulundukları yaşam koşullarını, toplumun kültürel yapısını yansıtma noktasında öneme sahiptir. Bu çalışmada, Hayattan Sahifeler romanında yazarın dilencilikle ilgili gözlemlerini okuyucuya ne şekilde sunduğunu ve toplumun bir parçası olan dilenciliğin yaşama nasıl yansıdığını, dilencilik estetiğinin nasıl olduğunu, dilencilik yaparken kullandıkları hilelerin ne olduğunu ve dilenciliğin diğer yönlerini incelemeye çalışacağız. Toplumun içinde yaşayan bir grubun yaşamı algılayışını daha iyi anlayabilmek için toplumbiliminden, psikolojiden, modadan faydalanılacaktır.

Literature as an Experience

Experience is all of the information and experiences that the individual gains throughout life. In human life, experiences that start from the birth of human, constitutes a cognitive process untill his/her death. Experiences that plays an important role in embodying knowledge regarding life and world, change and shape human for better or for worse. Due to the fact that experience not having a precise definition as a term, its classification, identifying its features, and distingu-ishing its types; provides convenience to identify the term’s framework of meaning. Literature in case, is a field of art that reflects world, life, feelings and events through language. Literature contains informations about life either. These infor-mations are related to the reality eventhough they belong to a fictitious world. Literature, could teach individual a life lesson or a moral lesson, support his/her imagination or give aesthetic pleasure, change and shape mentally. Not only as an artistic way but also as a vital production; literature, appears as an experience. Moreover, literature exists both as an aesthetic experience and as an experience in general meaning. In this study, the relationship between literature and expe-rience will be discussed.

___

  • Bauman, Zygmunt (1999), Çalışma, Tüketicilik ve Yeni Yoksullar, Ü. Öktem (çev.), İstanbul: Sarmal Yayınevi.
  • Crane, Diana (2003), Moda ve Gündemleri, Ö. Çelik (çev.), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Fromm, Erich (2001), Yeni Bir İnsan, Yeni Bir Toplum, Necla Arat (çev.), İstanbul: Say Yayınları.
  • Goffman, Erving (2014) Damga, çev. Ş. Geniş- L. Ünsaldı-S.N. Ağırnaslı, Ankara: Heretik Yayıncılık.
  • Goffman, Erving (2014), Günlük Yaşamda Benliğin Sunumu, Barış Cezar (çev.), İstanbul: Metis Yayınları.
  • Gürpınar, Hüseyin Rahmi (2015), Hayattan Sahifeler, İstanbul, Papersense Yayınları.
  • Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi (1994), Uğur Göktaş, İstanbul: Kültür Bakanlığı Tarih Vakfı Yayınları.
  • Haşim, Ahmet (1989), Frankfurt Seyahatnamesi, İstanbul: MEB Yayınları.
  • Marshall, Gordon (2005), Sosyoloji Sözlüğü, O. Akınhay, D. Kömürcü (çev.), Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Rasim, Ahmet (1990), Şehir Mektupları, İstanbul: MEB Yayınları.
  • Simmel, Georg (2009), Bireysellik ve Kültür, T. Birkan (çev.), İstanbul: Metis Yayınları.
  • Şemsettin Sâmi (2010), Kamûs-ı Türkî (Haz. Paşa Yavuzarslan), Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • Tanpınar, Ahmet Hamdi (1977), Edebiyat Üzerine Makaleler, İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • Topateş, Aslıcan Kalfa (2015), Dilenciler: Türkiye’de Yoksulluk ve Dilenme Kültürü, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Yeniçeri, Celal, İslam Öğretisinde Çalışıp Kazanma/Kesb İlkesi ve Emeksiz Kazanç Peşine düşme Olarak Dilencilik ve Benzerlerine Bakış, Bir Kent Sorunu: Dilencilik Sempozyumu Tebliğler Kitabı (ed. Suvat Parin). İstanbul: İBB Zabıta Daire Başkanlığı.
  • Waqet, Dominique, Laporte, Marion (2011), Moda, I. Ergüden (çev.), Ankara: Dost Kitabevi.
  • www.sozluk.gov.tr, [Erişim Tarihi: 24.01.2020]