Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Mikroagresyon

Edebiyat, Tarih, Sosyoloji, Halk Bilimi gibi birçok bilim dalının ilgi alanına giren kültür kavramı en geniş tanımıyla bir milletin maddi ve manevi değerler bütünüdür. Dil öğrenicisi yalnızca dil bilgisel yapıları ya da sistemleri öğrenmez. Dil öğrenimiyle birlikte o dilin ait olduğu kültürü ve değerler sistemini de özümsemeye başlar. Dil, bir göstergeler sistemidir ve bu sistem kültürel unsurlarla örülüdür. Bu durum dilin iletişim kurmayla beraber kültürel bakış açılarını yansıtan bir işlevini de beraberinde getirmektedir. Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanında genellikle dil öğretim setlerinden yola çıkılarak çalışmalar yapılmış, bu çalışmalar kitapların içinde hedef kültüre ait unsurların tespit edilmesi ve bu unsurların sıklığı ile ilgili saptama ve öneriler şeklinde olmuştur. Ancak kültürel anlamda iletişim sadece kitaplar vasıtasıyla gerçekleşmemektedir. Öğreticinin sınıf içindeki davranışları, öğrenicilerle iletişim kurma yöntemleri, vücut dilleri hatta ders işleme teknikleri olumlu ya da olumsuz mesajlar iletebilir. Mikro agresif tutum olarak adlandırılabilecek bazı davranışlar olumsuz birtakım sonuçlar doğurabilir. Bu durumlar dil öğrencisi üzerinde psikolojik baskı oluşturabilir hatta hedef kültüre dair önyargılar gelişmesine zemin hazırlayabilir. Tespiti zaman zaman güç olabilen bu tutumların öğreticinin tecrübesi, bilinçli davranışları ve pedagojik muhakeme yeteneği ile önüne geçilebilir. Böylece hem öğrenici motivasyonu sağlanır hem de doğabilecek olumsuz kültürel aktarımın önüne geçilir.

Microagresion in Turkish Teaching as a Foreign Language

The concept of culture, which belongs to many disciplines such as Literature, History, Sociology and Folklore, is the most comprehensive definition of a nation's material and moral values. The language learner does not only learn grammatical structures or systems. Together with language learning, it begins to assimilate the culture and values system of that language. Language is a system of indicators and this system is built with cultural elements. This situation brings with it a function which reflects the cultural perspectives of language along with communication. In the field of teaching Turkish as a foreign language, studies were generally conducted based on language teaching sets, and these studies included the identification of the elements of the target culture in the books and the frequency of these elements. In cultural terms, however, communication is not carried out only through books. The behaviors of the instructor in the classroom, the methods of communicating with the learners, body languages and even lesson processing techniques can convey positive or negative messages. Some behaviors that may be called as micro-aggressive attitudes may have negative consequences. These situations may create psychological pressure on the language student or even lead to the development of prejudices about the target culture. These attitudes, which may be difficult to detect from time to time, can be prevented by the teacher's experience, conscious behavior and pedagogical reasoning ability. Thus, both the motivation of the learner and the negative cultural transfer can be prevented.

___

  • Byram, M. ve Carol M. (1994). Teaching-and-Learning Language-and-Culture. Clevedon: Multilingual Matters.
  • Byram, M. vd. (2002) Developing the Intercultural Dimension in Language Teaching: A Practical Introduction for Teachers. Strasbourg: Council of Europe.
  • Melanlıoğlu, D. (2013). Kültülerarsı İletişim Odaklı Yaklaşım, Yabancılara Türkçe Öğretimi El Kitabı, Editör: Musrafa Durmuş, Alpaslan Okur, Grafiker Yayınları, Ankara, sf. 129-135.
  • Karasar, N. (2003). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Okur, Alpaslan ve Funda Keskin (2013). “Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kültürel Öğelerin Aktarımı: İstanbul Yabancılar için Türkçe Öğretim Seti Örneği”. The Journal of Academic Social Science Studies 6(2): 1619-1640.
  • Sue, D. W. (2010). Microaggressions, Marginality and Oppression. In D. W. Sue (Ed.). pp. 3-22. Microaggressions and Marginality. Hoboken, NJ: Wiley.
  • http://www.jasstudies.com/Makaleler/1685982891_84OkurAlpaslan-KeskinFunda_S-1619-1640.pdf erişim: 15.10.2018.