A PROBLEM OF VALUES AND ACQUISITION OF VALUES IN CLASSROOM LIFE: IN-CLASS GROUPING

Bilindiği üzere öğrenme, bireylerde kalıcı izli davranış değişiklikleri meydana getiren bir yaşantı olarak tanımlanmaktadır. Öğrenmenin temel koşulu ise onu yaşantımızda ve davranışlarımızda sergileyebilmektir. Aksi takdirde öğrendiğimiz(-i sandığımız) bilgiler kısa süre içerisinde kaybolmaya yüz tutacaktır. Öte yandan yaşantılarımızda uygulayamadığımız bilgi, beceri ve değerleri başka bireylere aktaracak olmamız ise öğretim sürecindeki inandırıcılığımızı yok etmektedir. Dolayısıyla inanmadığımız ve yaşantımızda uygulamadığımız bir şeyi başkalarına da tam olarak öğretemeyiz. Bu doğrultuda araştırma dâhilinde sosyal bilgiler programında yer alan 20 değer içerisinden adil olma, bilimsellik, dayanışma, duyarlılık, dürüstlük, hoşgörü, saygı, sevgi, sorumluluk ve yardımseverlik değerleri ele alınmıştır. Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının sınıf içerisinde bu değerleri kendi aralarındaki yaşantılarında gerçekleştirme durumunu tespit etmek ve bu durumun sınıf seviyelerine göre farklılık gösterip göstermediğine ilişkin çeşitli çıkarımlarda bulunmak araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Ayrıca bu amaç doğrultusunda araştırma süreci devam ederken yeni bir hedef belirlenerek sınıf içi gruplaşmanın değerlerin kazanılması üzerindeki etkisine de odaklanılmaya çalışılmıştır

SINIF İÇİ YAŞANTILARDA DEĞERLER ve DEĞERLERİN KAZANILMASINDA BİR PROBLEM: SINIF İÇİ GRUPLAŞMA1

As it is known, learning is defined as an experience that brings permanent behavior changes to individuals. The basic condition of learning is to be able to exhibit it in our living and in our behavior. Otherwise, the information (we think) we have learned will soon tend to disappear. On the other hand, if we transfer knowledge, skills and values that we can not apply in our lives to other individuals, it destroys our cogency in the teaching process. Hence, we can not teach others what we do not believe and do not apply in our lives. Accordingly, within the research such values as fairness, scientificness, solidarity, sensitivity, honesty, tolerance, respect, love, responsibility and helpfulness were taken into consideration among 20 values in the program of social studies. The aim of the research is to determine the state of realization of these values in the mutual experience of social studies teacher candidates within the class and to make various inferences regarding whether they vary according to class levels. In addition, while the research process was continuing in line with this purpose, a new target was determined and was focused on the effect of in-class grouping upon the acquisition of values

___

  • Akbaş, O. (2014). Sosyal bilgilerde değerler ve öğretimi, Özel Öğretim Yöntemleriyle Sosyal Bilgiler Öğretimi, Bayram Tay; Adem Öcal (Ed.). Ankara: Pegem Akademi.
  • 2Albayrak, E., Ayas, T. ve Horzum, M. B. (2012). Üniversite öğrencilerinin grup çalışmalarında görevi ihmal etme ve grup çalışmalarına yatkınlıklarının incelenmesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 12, Sayı: 23, ss.335 – 353.
  • Bacan, H. (1999). Üniversite öğrencilerinin değer tercihleri, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, Sayı: 2, ss.597-610.
  • Balcı, A. (2010). Sosyal Bilimlerde Araştırma. Ankara: Pegem Akademi.
  • Bilgin, N. (2014). Sosyal Bilimlerde İçerik Analizi. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Çengelci, T. (2010). İlköğretim beşinci sınıf sosyal bilgiler dersinde değerler eğitiminin gerçekleştirilmesine ilişkin bir durum çalışması, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Çetin, Ş. (2004). Değişen değerler ve eğitim. Milli Eğitim Dergisi, Sayı: 161. http://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/161/cetin.htm adresinden 05.10.2015 tarihinde alınmıştır.
  • Deveci, H. (2008). Sosyal bilgilerde bilgi, beceri ve değerlerin kazandırılması, Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi, Şefik Yaşar (Ed.). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları.
  • Dilmaç, B. (2012). İnsanca Değerler Eğitimi. Ankara: Pegem Akademi.
  • Doğanay, A. (2012). Değerler eğitimi, Sosyal Bilgiler Öğretimi, Cemil Öztürk (Ed.). Ankara: Pegem Akademi.
  • Genç, S. Z. ve Eryaman, M. Y. (2007). Değişen değerler ve yeni eğitim paradigması, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 9, Sayı: 1, Ss. 89-102.
  • Gizir, C. A. (2005). Orta doğu teknik üniversitesi son sınıf öğrencilerinin problemleri üzerine bir çalışma, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 1, Sayı 2, ss. 196-213.
  • Kan, Ç. (2010). Sosyal bilgiler dersi ve değerler eğitimi. Milli Eğitim Dergisi, Sayı: 187. Ss.138–145.
  • Keskin, Y. (2008). Türkiye’de sosyal bilgiler öğretim programlarında değerler eğitimi: tarihsel gelişim, 1998 ve 2004 programlarının araştırılması, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Kıral, B. ve Kıral, E. (2011). Karma araştırma yöntemi. 2th International Conference on New Trends in Education and Their Implications, İconte - 27-29 Nisan 2011 Antalya. (http://www.iconte.org/FileUpload/ks59689/File/050.pdf adresinden 09.10.2015 tarihinde alınmıştır.)
  • MEB (Milli Eğitim Bakanlığı). (2005). Sosyal Bilgiler Dersi İlköğretim 4. ve 5. Sınıf Programı ve Kılavuzu. Ankara: Meb Yayınları.
  • Özdemir, M. (2010). Nitel veri analizi: sosyal bilimlerde yöntembilim sorunsalı üzerine bir çalışma, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 11. Sayı: 1., ss.323-343
  • Sevinç, S. ve Gizir, C. A. (2014). Üniversite birinci sınıf öğrencilerinin bakış açılarından üniversiteye uyumu olumsuz etkileyen faktörler (Mersin Üniversitesi Örneği), Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi, Cilt: 14(4), ss.1285-1308.
  • Şahin, T. (2013). Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Değerler Eğitimi Öz-Yeterliliklerinin İncelenmesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Turan, R. ve Ulusoy, K. (2014). Farklı yönleriyle değerler eğitimi. Ankara: Pegem Akademi.
  • Ulusoy, K. ve Dilmaç, B. (2014). Değerler eğitimi. Ankara: Pegem Akademi.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık