Üretim İşletmelerinde Safha Maliyet Yönteminin Önemi: Muğla İlinde Arıcılık Sektörü Üzerine Bir Uygulama

Çalışmanın amacı, Muğla ilinde yoğun olarak yürütülen arıcılık faaliyetlerinde önemli bir yeri olan temel petek üretimini ve maliyet yapısını ortaya koyarak, örnek işletme için en ideal maliyet yöntemi ile birim maliyeti hesaplayabilmektir. Bu amaçla çalışmada işletmenin üretim yapısını ortaya koyarak, maliyetlerin doğru bir biçimde tespit edilmesi ve doğru kararlar alınması için gerekli olan safha maliyet sisteminin, Muğla’da faaliyet gösteren bir üretim işletmesinde nasıl uygulanacağı anlatılmaktadır. Çalışmada Muğla ilinin Ula ilçesinde arıcılık sektörü için ürünler üreten bir işletme örnek uygulama için ele alınmıştır. Ele alınan bu işletmenin ana faaliyet alanı temel petek imalatı ve pazarlamasıdır. Çalışmanın sonucunda işletmeye ilişkin safha maliyet sistemi hesaplamaları ortaya koyulmuştur.

Process Costing in The Manufacturing Enterprises: An Application On The Beekeeping Sector in Muğla

The purpose of the study is to reveal the production and cost structure of the basic honeycomb sector in Mugla, which is an area of widely usage, and to calculate the unit cost with the most ideal cost method for the sample business. Within this scope, by revealing the structure of the sector, it is explained how the stage cost system, which is necessary for determining the costs correctly and making the right decisions, will be applied in a production company operating in Mugla. In the study, products for the beekeeping sector in the Ula district of Mugla province were discussed for a business application. The main field of activity in this regard is basic honeycomb production and marketing. Finally, the stage system planning for the operation of the company has been revealed.

___

  • Büyükmirza, H. (2016). Maliyet ve Yönetim Muhasebesi. Ankara: Gazi Kitapevi.
  • Dosch, J. ve Wilson, J. (2010). Process costing and management accounting in today’s business environment. Strategic Finance, 92(2), 37–43.
  • Karakaya, M. (2006). Maliyet Muhasebesi. Ankara: Gazi Kitapevi.
  • Lazol, İ. (2016). Maliyet ve Yönetim Muhasebesi. Bursa: Ekin Kitapevi Yayınları.
  • Maybir. (2021, 5 Haziran). Erişim adresi http://www.maybir.org.tr/muglada-aricilik
  • Özcan, İ. (2020). Üretim işletmeleri açısından safha maliyet yönteminin incelenmesi ve plastik sektöründe bir uygulama. Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(2), 233-264.
  • Öztürk, A. İ. (2017). Muğla ili Ula ilçesi arıcılığının bazı teknik özelliklerinin belirlenmesi. Hayvansal Üretim, 58(2), 52–57.
  • Sert, M. (2017). Muğla iş ve yatırım ortamı. Muğla.
  • Sharma, R. ve Ratnatunga, J. (1997). Teaching note: Traditional and activity based costing systems. International Journal of Phytoremediation, 21(1), 337–345. doi:10.1080/096392897331406
  • Şener, R. (2004). Maliyet Unsurları Muhasebesi ve Tek Düzen Muhasebe Sistemi Uygulaması. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Şener, R. (2008). Maliyet Yöntemleri Muhasebesi ve Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulaması. Ankara: Gazi Kitapevi.
  • Şirin, H. B. (2018). Endüstriyel makine imalatı yapan işletmelerde maliyet sisteminin oluşturulması ve bir uygulama (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Karaman.
  • Üstün, R. (1996). Maliyet Muhasebesi. Eskişehir: Bilim Teknik Yayınevi.