Türkiye’de Kadın Girişimciliğinin Analiz Edilmesi ve Değerlendirilmesi İçin Bir Profilleme ve Puan Kartı Geliştirme Uygulaması

Son yıllarda, kadın girişimciliği, ulusal ve uluslararası kalkınma politikalarında merkezi bir yer edinmiştir. Ancak her hususta olduğu gibi girişimcilik konusunda da kadın girişimciler toplumsal cinsiyete dayalı birçok problemle karşılaşmaktadır. Bu nedenle, kadın girişimciler için özel destek sistemlerinin ve programlarının geliştirilmesi önemlidir. Bu trendleri takip eden ülkelerden birisi olarak Türkiye de kadın girişimciliğini çe şitli kurumlar aracılığı ile desteklemektedir. Bu kurumlardan bir tanesi, İŞKUR’dur. İŞKUR, ulusal ve uluslararası pek çok örgütle, kadın girişimcilere yönelik pek çok ortak program uygulamaktadır. Fakat, bu programların uygulanması kadar kadın girişimcilerin önündeki problemlerin tespit edilmesi ve çözülmesi için ilgili destek sistemlerinin ve programlarının de ğerlendirilmesi de gerekmektedir. Bu durum haf ızada da tutularak bu araştırma makalesi, İŞKUR tarafından 2017-2018 yılları arasında 400 kadın girişimcinin katılımı ile 4 ilde gerçekleştirilen kadın girişimciliği ile ilgili bulgulara yer vermektedir. Programdan yararlanan kad ınlarla yapılan telefon görüşmelerinden elde edilen bilgiler sayesinde, bu makale söz konusu hizmetlerin iyileştirilebilmesi için öneriler getirmektedir. Buna ek olarak, izleme ve denetleme süreçlerinin geliştirilmesi ve böylece hizmetlerin ve programların kadın girişimcilerin ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi için önerdiği puan kartını sunmaktadır. Bunu yaparken, öncelikle kadın girişimciliğini açıklamakta, programda yer alan kadın girişimcilerin profilini çıkarmakta ve bu kişiler tarafından karşılaşılan özel problemleri belirlemektedir. Daha sonra, kadın girişimciliğine dair programların iyileştirilmesi için bir dizi öneri sunmaktadır. Son olarak, izleme ve denetleme süreçleri için örnek bir iş akışı ve puan kartı geliştirmektedir.

A Profiling and Scorecard Development Exercise for Analyzing and Assessing Women’s Entrepreneurship in Turkey

In recent years, women’s entrepreneurship has become one of the central points within national and international development policies. As it exists in everything, women entrepreneurs face certain gender specific problems with regards to entrepreneurship. Hence, it is important to develop particular support systems and programmes for women entrepreneurs. Following these trends, Turkey is one of such countries supporting women’s entrepreneurship through certain institutions. One of such institutions is İŞKUR. It employs several joint programmes with national and international organizations targeting women entrepreneurs. However, it is equally important to evaluate these programmes and support services in order to identify and address the problems in front of successful establishment and continuation of women’s enterprises. Keeping this in mind, this research paper presents its findings from an İŞKUR programme targeting 400 women in 4 provinces across Turkey between 2017 and 2018. Through the interviews done over the phone with the beneficiaries of this programme, this paper lists recommendations for improving support services. Moreover, in order to enhance monitoring and follow up processes and ensure the tailoring of services in accordance with the needs of women entrepreneurs, it engages in a scorecard developing exercise. In order to do so, it first explains women’s entrepreneurship, develops participant women entrepreneurs’ profiles and identifies problems faced by them. Later, it proposes a set of recommendations for the improvement of programmes. Lastly, it develops a work flow and scorecard sample to guide monitoring and follow up processes.

___

  • Abell, D.F. (1980). Defining the Business: The Starting Point of Strategic Planning, Prentice Hall Englewood Cliffs, NJ.
  • Ács, Z. J., Szerb, L., & Autio, E. (2015). Global entrepreneurship index powered by GEDI. The Global Entrepreneurship and Development Institute, Washington, DC Google Scholar.
  • Costanza, G., Hrund, G., & Angela, M. (2003). The Status of Statistics on Women and Men’s Entrepreneurship in the UNECE Region. Statistical Division, UNECE, Geneva.
  • Çakıcı, A. (2006) Mersin’deki Kad ın Giri şimcilerin İş Yaşamını Etkileyen Faktörler. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 8:4.
  • Çelik, C., Özdevecioğlu, M. (2001) Kadın Giri şimcilerin Demografik Özellikleri ve Kar şılaştıkları Sorunlara İlişkin Nevşehir İlinde Bir Araştırma. 1. Orta Anadolu Kongresi, Ekim, Nevşehir.
  • Çoban, A. (2006). An Evaluation of the Women’s Entrepreneurship Support Activities in Turkey. Unpublished Master Thesis. Middle East Technical University.
  • Dzisi, S. (2008) Women Entrepreneurs in Small and Medium Enterprises (SMEs) in Ghana. Faculty of Business and Enterprise, Swinburne University of Technology. Unpublished Doctorate Thesis. Victoria: Australia.
  • EU, E. (2016). SEECEL. (2016). SME Policy Index: Western Balkans and Turkey.
  • Freimann, J., Marxen S., Schick H. (2005). Sust ainability in the Start-up Process. In Making Ecopreneurs: Developing Sustainable Entrepreneur ship, Schaper M (ed). Ashgate: Burlington, VT; 72–88.
  • Güney, S. (2006) Kadın Giri şimciliğine Genel Bir Bak ış. Girişimcilik ve Kalk ınma Dergisi . http://acikerisim.lib.comu.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/COMU/971/Semra_Guney_Maka le.pdf?sequence=1.
  • Gür, C.K. (2008)’Kad ın Girişimciye Garanti Yaklaşımı. I.TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Kongresi Sunumu, Ankara.
  • ILO (2017) Stories of Entrepreneur Women: Exploring the Potential (More and Better Jobs for Women: Women’s Empowerment through Decent Work in Turkey). Ankara.
  • Jovanovski, B., Nikoloski, I., Polenakovik, R., Velkovski, T., & Ivanović, E. (2014). Training needs of women entrepreneurs in the Wester n Balkans, Turkey and Moldova. Mechanical Engineering– Scientific Journal, 32(1), 99-108.
  • Kaplan, R.S. and Norton D.P. (1992). The Bala nced Scorecard-Measures that drive performance. Harvard Business Review, 70, 71-79.
  • Kaplan, R.,S. & Norton, D.P. (2003). Balanced Scorecard. Harvard Business Review.
  • KEİG Platformu (2015). Çalışma Ya şamında E ğretilik, E ğreti İstihdam ve Atipik İstihdam İlişkisi. İstanbul: KEİG Yayınları.
  • Keskin, S (2014) Türkiye’de Kadın Girişimcilerin Durumu. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi. 9:1.
  • Kurtsan, M. (2004) Kadın Giri şimcilere Kurumsal Destek. Röportaj. 28.Ekim 2004 . http://www.ntvmsnbc.com/news/293623.asp#BODY,(28.Mart.2011).
  • KTO (2007) Türkiye’de Kadın Giri şimci – 2007 Durum Raporu. 18 Şubat 2011 www.kayserito.org.tr/media/kadin girisimci tr.doc.
  • Kyrö, P. (2001).To Grow or not to Grow? Entrepreneurship and Sustainable Development, International Journal of Sustainable Development and World Ecology, Vol. 8, No. 1:15-28.
  • Maden, C. (2015). A gendered lens on entrepreneurship: Women entrepreneurship in Turkey. Gender in Management: An International Journal, 30(4), 312-331.
  • Onanç, G. (2012) Kad ının i ş Yaşamına Kat ılımı Nasıl Art ırılır? Öneriler/Talepler. Kagider-Sunum. www.kagider.org/,(5.Mart.2012).
  • Özar, Ş. (2005) GAP Bölgesi’nde Kadın Girişimciliği. GAP-GİDEM Yayınları. Ankara.
  • Özar, Ş. (2016). Women Entrepreneurs in Turkey: Obstacles, Potentials, and Prospects. In Women, Work and Welfare in the Middle East and North Africa: The Role of Socio-demographics, Entrepreneurship and Public Policies (pp. 235-262).
  • Özdemir, A. A. (2010) Potansiyel Girişimci Olan Kadınların Motivasyon Faktörleri ve Eskişehir’de Bir Araştırma. Ege Akademik Bakış. 10 (1).
  • Savage, M. (1991). Women's expertise, men's authority: gendered organisations and the contemporary middle classes. The Sociological Review, 39(S1), 124-151.
  • Wiklund, J. (1999) The Sustainability of the Entrepreneurial Orientation Performance Relationship, Entrepreneurship, Theory and Practice, Vol. 24, No. 1, pp. 37-48.