Ölü Ozanlar Derneği Bağlamında Sinema ve Özgürlük

Bu makalemizde öncelikle sinema ve özgürlük üzerinde durduk. Çünkü sinema özgürlüğün en güzel anlatıldığı sanat dallarından biridir. Sinema görmek, duymak, ses, hareket ve renk ile bize varlığımızı, hayatımızı, durduğumuz yeri hatırlatır. Bazen köleyizdir köleliğimizin, bazen özgürüzdür özgürlüğümüzün farkında değilizdir. Sinema bizde farkındalık yaratması ile bizi büyüler. Makalemizde sinema ve özgürlük ilişkisini 1989 Amerikan yapımı Ölü Ozanlar Derneği filmi ile irdeledik. Bu otuz yıllık kült film bize hayatı, varlığımızı ve özgürlüğümüzü sorgulamayı verdi.

Cinema and Freedom In The Context Of The Death Ozans Association

In this article, we have first focused on cinema and freedom. Because cinema is one of the art branches where freedom is best described. The cinema reminds us of our existence, our lives, where we stand by seeing, hearing, sound, movement and colour. Sometimes we are slaves of slavery, sometimes we are free, we are not aware of our freedom. Cinema fascinates us with its awareness. In this article, we have examined the relationship between cinema and freedom with the 1989 American Dead Poets Society. This thirty-year cult film has given us the question of our life, our existence and our freedom.

___

  • ARNHEIM, Rudolf, (1997) Film Essays And Criticism Wisconsin Studies in Film, (U.S.A:University of Wisconsin Press).
  • BACON, Francis, (1952) Advancement of Learning, Novum Organum, New Atlantis, (Chicago: Encyclopaedia Britannica Inc).
  • CÜNDİOĞLU Dücane, (2012) Sinema ve Felsefe, (İstanbul: Kapı Yayınları).
  • KLEİNBAUM N. H. (2019) Ölü Ozanlar Derneği, Çev. Nurten Hatırnaz, (İstanbul, Bilge Kültür Sanat, 13. Baskı).
  • LOİS Lowry, (2019) The Giver, Seçilmiş Kişi, Çev. Esra Davutoğlu, (Ankara, Arkadaş Yayınları, 7. Baskı).
  • ORWELL George, (2019), 1984, Çev. Celal Üster, (İstanbul, Can Yayınları, 68. Baskı).
  • ÖKÇESİZ, H. (1996), Sivil İtaatsizlik, (İstanbul: Afa Yayınları).
  • THOREAU, H. D. (2001), “Devlete Karşı İtaatsizlik Görevi Üzerine”, Kamu Vicdanına Çağrı: Sivil İtaatsizlik, Çev. Önsöz Yakup Coşar, (İstanbul: Ayrıntı Yayınları).