Varlığın yoksunluğundan yoksulluğun varlığına “Ali Nizami Bey’in Alafrangalığı Ve Şeyhliği”

Tanzimat, siyasi anlamda olduğu kadar sosyal anlamda da bir değişimin habercisi niteliğindedir. Kültürel değişim, bireylerde gelenek ve modernite arasında bir ikilik oluşturduğu gibi sosyal zeminde de bir kaymaya yol açar. Bu kaymanın oluşturduğu tedirginlik, Türk romanının da vazgeçilmez temalarındandır. Abdülhak Şinasi Hisar, “Ali Nizami Bey’in Alafrangalığı ve Şeyhliği” romanında toplumsal yapıdaki değişimi ve kültürel bunalımı Ali Nizami Bey’in şahsında anlatır. Roman, genel olarak züppe tipinin yaşam algısı ve yaşamsal süreçteki dönüşümlerinin ironik bir tarzda anlatılması şeklinde kurgulanmıştır. Bu makalede, Ali Nizami Bey’in yaşamını oluşturan sosyal ve psikolojik şartlar irdelenmiş-tir.

From deprivation of Richness to The exis-tence in poverty, “Ali Nizami Bey’in Alafrangalığı ve Şeyhliği”( the western Philosophy of Mr Ali and his being of sufism)

Tanzimat is a sign of change not only in the political but also in the social sense. The change in the culture develops a controversy in individual on the polar of moderiny and tradition.resulting in fluctuation in social sense. The anxiety stemmed by the controversy is one of the most preferred subjects of Turkish novel. In his novel “Ali Nizami Bey’in Alafrangalığı ve Şeyhliği”, Abdülhak Şinasi Hisar tells this social change and cultural anxiety from Ali Nizami Bey’s point of view. The novel is constructed as an ironic expression of the life form of a dandy and his transformations through the process of life. This article examines the social and psychological factors and circumstances in Ali Nizami Bey’s life.

___

  • ALVER, Köksal (2008), “Züppe ve Züppeliğin Toplumsal Boyutu”, Hece Der-gisi 144: 72-80 BAUDRİLLARD, Jean(2010), Tüketim Toplumu, Ayrıntı Yay., İstanbul. BAUMAN, Zygmunt (2001), Parçalanmış Hayat. Çev. İsmail Türkmen, Ayrıntı Yay., İstanbul: BAUMAN, Zygmunt (2000), Ölümlülük, Ölümsüzlük ve Diğer Hayat Stratejileri, (çev. Nurgül Demirdöven), Ayrıntı Yay., İstanbul. FREUD, Sigmund (1998), Narsizm Üzerine ve Schreber Vakası, (çev. Banu Büyükkal, Saffet Murat Tura), Metis Yay., İstanbul. GİDDENS, Anthony (1998), Modernliğin Sonuçları, (çev. Ersin Kuşdil), Ayrıntı Yay., İstanbul. GÜRBİLEK, Nurdan (2007), Kör Ayna, Kayıp Şark, İstanbul: Metis Yayınları. HİSAR, Abdülhak Şinasi (2005), Ali Nizami Bey’in Alafrangalığı ve Şeyhliği, Yapı Kredi Yay., İstanbul. KERNBERG Otto (1999), Sınır Durumlar ve Patolojik Narsisizm, (çev.Mustafa Atakay), Metis Yay., İstanbul. MARDİN, Şerif (2007), Türk Modernleşmesi, İletişim Yay., İstanbul. MORAN, Berna(1997), Türk Romanına Eleştirel Bir bakış 1, İletişim Yay., İstanbul. OKAY, Orhan(2008), Batı Medeniyeti Karşısında Ahmet Midhat Efendi, Dergâh Yay., İstanbul. ÖCAL, Oğuz(2010), Varoluşsal Sorunlar Birey ve Yeni Hayat, Türklük Bilimi Araştırmaları, S. 28, s. 313-324. NARLI, Mehmet (2009), Beden Kitabı, (ed. Emine Gürsoy Naskali, Aylin Koç), Kitabevi, İstanbul. PARLA, Jale (1993), Babalar ve Oğullar Tanzimat Romanının Epistemolojik Temelleri, İletişim Yay., İstanbul. SAZYEK, Hakan (2008), Abdülhak Şinasi Hisar’ın Romanlarında Özel Yaban-cılaşma, Akçağ Yay., Ankara. TANPINAR, Ahmet Hamdi(1997), Ondokuzuncu Asır Türk Edebiyatı Tarihi, Çağlayan Yayınevi, İstanbul. TANPINAR, Ahmet Hamdi(2007), Edebiyat Üzerine Makaleler, Dergâh Yay., İstanbul. TEKİN, Mehmet(1990), “Ailedeki Sosyal Değişme ve Bu Değişmenin Türk Romanına Yansıması”, Milli Kültür, S. 78, s.40-44