Albay Chabert ile Akif Bey'in karşılaştırılması

Namık Kemal'de yabancı yazarların etkisinin bulunduğu bilinmektedir. Onun pek çok eserinde farklı milletlerden yazarların gölgesi vardır. Özellikle Shakespeare, Hugo, Balzac gibi yazarlardan etkilenen Namık Kemal'in, bazen bir eserinde, birden fazla yazarın etkisi görülebilir. Romanlarının yanı sıra oyunlarında da görülen bu durum, kimi zaman kendini iyice belli eder. Birçok araştırmacı, Namık Kemal'in eserlerinin üzerindeki İngiliz ve Fransız gölgesini bulmuş, bunları kanıtlarla desteklemiştir. Tam anlamıyla bir romantik olan Namık Kemal, Balzac gibi realist yazarların eserlerini de okumuş ve faydalanmıştır. Bu makalede, yazarımızın "Akif Bey" oyunuyla, Balzac'ın "Albay Chabert" adlı romanı, konuları açısından karşılaştırılacak ve onun Balzac'tan ne ölçüde etkilendiği ortaya konacaktır.

A comparative study on "Colonel Chabert" and "Akif Bey"

That the influence of foreign authors on Namık Kemal is known. In many of his works, a shadow of writers from different nations is present. Especially the works of Shakespeare, Hugo, Balzac's had affected Namık Kemal in such a way that in cases the influence of multiple authors can be noted even in his single work.. Besides his plays, his novels reflect the same influence thoroughly. Many of the researchers studying the works of Namık Kemal have found out the shadow of the British and French and these were supported by evidence. Namık Kemal being truly romantic and realist had studied the works of Balzac and gained the taste. In this article the play "Akif Bey" will be compared and contrasted with the novel of Balzac "Colonel Chabert", and the influence of the latter will be reflected in the study.

___

  • AKTULUM, Kubilay (2000), Metinlerarası İlişkiler, İkinci Basım, Öteki Yayınevi, Ankara.
  • AKÜN, Ömer Faruk (1972), Namık Kemal'in Mektııbları, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, İstanbul.
  • AKÜN, Ömer Faruk (1988), "Namık Kemal", İslam Ansiklopedisi, C. 9, M.E.B. Yayınları, İstanbul.
  • BALZAC, (1974), Albay Chabert, (çev. N, Kutluk), Varlık Yayınevi, Ankara
  • ENGİNÜN, İnci (1993), "Namık Kemal ve Tiyatro" Doğumunun Yüzellinci Yılında Namık Kemal, Atatürk Kültür Merkezi Yayınları, Ankara.
  • ENGİNÜN, İnci (2008), Türkçede Shakespeare, Dergâh Yayınları, İstanbul.
  • KAPLAN, Mehmet (1948), Namık Kemal Hayatı ve Eserleri, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, İstanbul.
  • NAMIK KEMAL (1958), Akif Bey, (hzl. Reşat Nuri Güntekin), Maarif Vekâleti Yayınları, İstanbul.
  • NAMIK KEMAL (1961), Akif Bey, (hzl. Mustafa Nihat Özön), Remzi Kitabevi, İstanbul.
  • RİFAT, Mehmet (2007), Honore de Balzac Romancının Evreninden Sahneler, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.
  • TANPINAR, Ahmet Hamdi (2001), 19'uncu Asır Türk Edebiyatı Tarihi, 9. Basım, Çağlayan Kitabevi, İstanbul.
  • TANSEL, Fevziye Abdullah (1967), Namık Kemal'in Husûsi Mektupları I (istanbul, Avrupa ve Magosa Mektupları), Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara.