Kamu kurum ve kuruluşları dış mekan kalite yeterliliklerinin puanlama yöntemi ile değerlendirilmesi

Dış mekan değerlendirmesinde kullanılabilecek çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Ancak, kamu kurum ve kuruluşlarının dış mekan kullanımlarının değerlendirilmesine yönelik bir yöntem bulunmamaktadır. Kentlerde oldukça geniş alanlar kaplayan ve sayıları da oldukça fazla bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının dış mekanları kent gelişimi ve imajı yönünden son derece etkilidirler. Ayrıca bu kurumların kendi imajlarını ve prestijlerini de sağlamalarına destek olacak, eksik yönlerinin belirlenip, geliştirme çalışmalarına ışık tutacak değerlendirme yönteminin gerekliliği tartışılmaz bir gerçektir. Bu amaçla, devlet daireleri, hastaneler, okullar, üniversite kampusları ve lojmanların dış mekanlarının değerlendirilmesine yönelik bir yöntem oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu yöntem, özellikle mekanların çeşitli kriterlerce değerlendirilip, puanlanması sonucunda mekanın estetik ve fonksiyonel puanlarının belirlenmesi prensibine dayanmaktadır. Sonuç olarak, bu yöntem bir yüksek lisans tezinde de denenmiş ve başarılı sonuçlar verdiği görülmüştür.

Evaluation of outdoor Quality efficiency of public institutions with scoring method

There are various methods used in the evaluation of outdoor areas. However, there are no methods utilized in the evaluation of the outdoor areas of public institutions. The outdoor areas of public institutions that occupy considerably large areas in a city are highly effective on the development and image of a city. Evaluation methods, which may have these institutions develop their images; and detect their deficiencies and lead to development projects, are needed. With this aim, it was attempted to establish a method to be used in the evaluation of public institutions, hospitals, schools, university campuses and state lodgings. This method is based on the scoring principles that involve the evaluation for certain criteria and counting scores for aesthetic and functional properties. Consequently, this method was used in an Ms. thesis and worked sufficiently.

___

Bayrakçı, O., 1991. Kent Mobilyaları Tasarımında Kimlik Sorunu ve Kent Kimliği İçindeki Yeri. Kamu Mekanları Tasarımı ve Kent Mobilyaları Sempozyumu, Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, 75-77, İstanbul.

Burultay, T., 2001. Tüm Püf Noktalarıyla Bahçe Aydınlatması. Country Homes Bahçe, (3), 24-25.

Sağlar, R., V., 1998. Kamusal Mekanlar ve Tasarım Đlkeleri. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 171, İstanbul.

Tanrıverdi, F., 1987. Bahçe Sanatının Temel İlkeleri ve Uygulama Metotları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, 367, Erzurum.

Uzun, G., 1992. Peyzaj Konstrüksiyonu. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 256, Adana.

Yılmaz, S., Bulut, Z., 2002. Kentsel Mekanlarda Çocuk Oyun Alanları Planlama İlkeleri. Ziraat Fakültesi Dergisi, 3, Erzurum.