Orman ürünleri endüstrisinde istatistiksel kalite kontrol: yonga levha üretiminde bir çalışma

Bilindiği gibi üretimde bir gereksinmeyi karsılamak amacıyla fiziksel bir varlık (mal) veya hizmet sunmak söz konusudur. Sözü edilen, mal veya hizmet üretilirken belli bir üretim sürecinden geçmektedir. Bu üretim süreci bir değiskenliğe sahiptir. Bu değiskenlik sürecin ölçülebilen çesitli özelliklerine bağlı olarak ortaya çıkmakta ve kaliteyi belirlemektedir. Bu kaliteyi ortaya koymak için, bir kalite denetimi yapılması gerekmektedir. Bu denetim, üretim devam ederken, üretim hattından küçük örneklemler alınıp ölçümler yapılarak zaman içindeki değisim çizimlere dökülerek ve sürecin davranısı izlenerek yapılmaktadır. Üretim sürecinin incelenmesinde, değiskenlik ve gerçeklesme sansının anlasılmasında en önemli araç Đstatistiksel kalite kontrol diyagramlarıdır. Bu çalısmada bu grafikleri kullanmayan bir yonga levha fabrikasında istatistiksel kalite kontrol grafikleri kullanılarak sürecin kontrol altında olup olmadığı arastırılmıstır.

Statistical process control in forest products industry: case study on particleboard production process

As it is specified in many of related references cited, the aim of a production is to provide a service or physical goods that compensates a need. The compensation quality of the goods and services at the aimed needs is an issue that has been studying for a long time. Production of goods and services requires a definite process. Variability is specified by means of measurable attributes of the production process. Purpose of a statistical quality control is to monitor the process while it runs. The most efficient tool in monitoring of production process is statistical quality control graphics. In this case study, a quality control is performed by using statistical quality control graphics in a particleboard plant. Although production process seems well run, it is found that it is not under complety when statistical quality graphics are utilized.

___

Akkurt, M., 2002. Kalite Kontrol Excel Destekli. Birsen Yayın Evi, Yayın No: 0029, 73 s.

Berkel, A., 1953. Deselerden Faydalanma Đmkanlarından Talas Levhaları Đmali. ĐÜ Orman Fakültesi Dergisi, Sayı: 1-2.

Bozkurt, ve Göker, 1985. Yonga Levha Endüstrisi. İ.Ü Orman Fakültesi, Yayın No:3311.

Ercan, M., 1997. Bilimsel Arastırmalarda Đstatistik. Orman Bakanlığı Arastırma Enstitüsü Yayınları, Yayın No:6, Ankara, 42 s.

Gitlow, H., 1989. Tools and Methods for the Improvement of Quality. Irwinwood, USA.

Kalıpsız, A., 1994. Đstatistik Yöntemler. ĐÜ Orman Fakültesi Yayınları, Yayın No: 147, Đstanbul, 314-315 s.

Kasa, H., 1982. Kalite Kontrolunun Anlamı ve Kalite Kontrolunda Đstatistiğin Önemi. K.T.Ü Orman Fakültesi Dergisi, Cilt 5, Sayı 1, Trabzon, 153-163 s.

Montgomery, D.C., 1991. Introductıon to Statistical Quality Control. 2nd. Edition, John and Sons, 365-396 s.

Özdamar, İ.H., 2006. Bulanık Đstatistiksel Kalite Kontrolü ve Bir Orman Endüstrisi İsletmesinde Uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamıs Doktora Tezi), Isparta, 65 s.

Wheeler, D.J., 1992. Understanding Statistical Process Control. 2nd Edition, SPC Pres Inc., Knoxville.
Türkiye Ormancılık Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-7085
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2000