Bir Erken Dönem Sinema Süreli Yayınları Retrospektifi

Bu çalışmada erken dönem Türk sinemasının birincil kaynak niteliğindeki sinema yayıncılığının başlamasının, günümüzdeki formuna kavuşmasının ve sinemanın kültürel arkaplanının zeminini teşkil eden sinema konulu dergiler ele alınmaktadır. Arşiv kaynaklarından sonra sinemanın gelişiminin ve dönüşümlerinin takip edilebildiği, bu seyir esnasında toplumun sosyokültürel, iktisadi durumuna dair izlerin yansıdığı dergiler hakkında önce kısa bilgilendirmenin ardından dergilerin içeriklerinden hareketle genel bir tasnif gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda sinemadaki gelişmelere ve olaylara yer veren çeşitli konulardaki dergilerden de örnekler getirilmek suretiyle ikincil kaynaklara da yer verilerek bir değerlendirme sunulmaktadır.

A Retropective for Early Period Turkish Cinema Periodicals

In this article, magazines on cinema, which constitute the groundwork of the early Turkish cinema's primary source for cinema publishing, its current form, and the cultural background of cinema, are discussed. After the archive resources, the development and transformations of the cinema can be followed, and the traces of the socio-cultural and economic situation of the society are reflected during this course, followed by a general classification based on the contents of the magazines. In this context, an evaluation is presented by providing examples from magazines on various topics that include developments and events in cinema, and by including secondary sources.

___

  • İsmail Arda Odabaşı, “Osmanlı’da Sinema Yayıncılığı ve Bilinen İlk Türkçe Sinema Gazetesi: Türk Sineması”, Journal Of Universal History Studies (Juhıs) 2 (2) 2019.
  • Kenan Demir, “Osmanlı’da Dergiciliğin Doğuşu ve Gelişimi (1849-1923)”, Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı: 9, Nisan 2016.
  • Ali Özuyar, Sinemanın Osmanlıca Serüveni, De Ki Yayınları, Ankara, 2008.