6284 SAYILI KANUNA GÖRE KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

Aile içi ve kadına karşı şiddete adil, etkili ve hızlı çözüm bulmak amacıyla uluslararası alandaki düzenlemelere paralel olarak hazırlanan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun 20/03/2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu çalışmada, 6284 sayılı Kanun'da düzenlenen koruyucu ve önleyici tedbirler ayrıntılarıyla incelenmiştir. İlk olarak koruyucu ve önleyici tedbirlerin Kanun'da düzenlenme şekli ve niteliği ile öngörülen tedbirlerden kimlerin faydalanabileceği değerlendirilmiştir. Daha sonra koruyucu ve önleyici tedbir türlerinin neler olduğu, aile mahkemesi hâkimi, mülki amir ve kolluk amiri tarafından hangi koruyucu ve önleyici tedbir türlerine hükmedilebileceği ele alınmıştır. Koruyucu ve önleyici tedbir kararları verilirken dikkat edilecek esas ve usullerin neler olduğu, kesinleşen koruyucu ve önleyici tedbir kararlarının takip veuygulanmasının ne şekilde yapılacağı konuları üzerinde de durulmuştur. Son olarak şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişiler hakkında verilen önleyici tedbir kararlarının ihlal edilmesi halinde uygulanacak zorlama hapsi yaptırımı ve bu yaptırımın infazının ne şekilde yapılacağı ele alınmıştır. Ayrıca koruyucu ve önleyici tedbirler hakkında inceleme ve değerlendirmeler yapılırken Kanun'un yeni olması nedeniyle uygulamada karşılaşılabilecek muhtemel problemler ve çözüm yollarına da değinilmiştir

According to the Law No 6284 Protectıve and Preventive Measures

Law on Protection of Family and Prevention of Violence Against Woman, act number 6284, which is prepared parallel to international regulations on this field and with the sole aim of finding effective, expeditious and fair solutions to relevant problems such as domestic violence and violence agains woman, went into effect on 20/03/2012. In this study protective and preventive measures which are provided by said law analysed in detail. As a start, issues such as; how are protective and preventive measures regulated formally by law and nature of measures, who would benefit form them, evaluated. Afterwards matters such as; type of preventive and protective measures and who can wield them, e.g. family court judge, local administrative authority, in exceptional situations law enforcement officers, are handled. Substantive and procedural issues related to deciding on preventive and protective measures, how they are going to be applied and supervised thoroughly examined. Lastly, in case of possible or actual violation of this law, how compulsive imprisonment and its execution will be carried out against transgressors of relevant measure. Additionally, whilst measures being analysed and assessed, possible problems which can be arised during the process of implementation due to the fact that the law is a novelty, and their solutions are dealt with

___

  • AKSAKAL, Hülya, ATASAYAR, Mehmet, Aile İçi Kadına Yönelik Şiddetin Biyo-Psiko-Sosyal Sonuçları Üzerine Bir Çalışma, Akademik Bakış Dergisi, S.26, Eylül-Ekim-2011.
  • AKIN, Mustafa, Ailenin Korunmasına Dair Kanunda Belirtilmeyen Tedbirlere Hükmedilmesi ve Danışmanlık Tedbirinin Uygulanması, Terazi Hukuk Dergisi, S.14, Ekim-2007.
  • AKIN, Ali, Kadına Karşı Şiddet Ve 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun Açısından Konuya Bakış, Adalet Dergisi, S.30, Ocak-2008.
  • ARSLAN, Metin Murat, 6284 Sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un Polise Bakan Yönleri, http://www.polis.web.tr/kanunun-polise-bakan-yonleri-makale,321.html , (07/05/2012).
  • ATEŞ, Mustafa, 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun ve Bu Kanundaki Değişiklikler Üzerine Düşünceler, Ankara Barosu Dergisi, Y.2007, S.3.
  • BAKIRCI, Kadriye, Aile İçi Veya Birlikte Yaşayanlar Arasındaki Şiddete İş Hukuku Araçları İle Müdahale Edilebilir Mi? Çalışma ve Toplum Dergisi, Y.2009/2.
  • BEYAZIT, Özgür, BEYAZIT, Arzu, 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun Üzerine Değerlendirmeler, Adalet Dergisi, S.40, Mayıs- 2011.
  • DOĞAN, İzzet, Kadına Yönelik Şiddet, Uluslararası Belgeler, 4320 sayılı Ailenin Korunmasına İlişkin Yasa ve Bu Yasada Yapılan Değişiklikler Üzerine Bir İnceleme, Legal Hukuk Dergisi, Mayıs-2009, S.77.
  • ERDOĞAN, Meral, Ailenin Korunmasına Dair Kanun ve Uygulaması, Başbakanlık Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü Hukukta Kadın Sempozyumu, Ankara-1999.
  • KARINCA, Eray, Boşanmış veya Nikâhsız Birliktelik Yaşayan Kadının 4320 sayılı Kanun Kapsamında Korunması, Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, Temmuz-2010, Yıl:1, Sayı:2.
  • KARINCA, Eray, Kadının Eş Şiddetinden Korunması İçin 4320 Sayılı Kanunda Yapılabilecek İyileştirmeler, TAAD, Y.1, S.3.(iyileştirmeler).
  • KARINCA, Eray, Kadına Yönelik Aile İçi Şiddete İlişkin Hukuksal Durum ve Uygulama Örnekleri, KSGM, Aralık-2008.
  • MOROĞLU, Nazan, Kadınların İnsan Hakları Bildirisi Ve Ek İhtiyari Protokol, Aralık 2002, http://www.turkhukuksitesi.com ,(02/02/2012).
  • ÖZEL, Çağlar, TATAR, Erol, Aile Mahkemelerinin Yapısı ve Kararları Üzerine Genel Bir Değerlendirme, Sosyo Ekonomi Dergisi, OcakHaziran-2008.
  • PEKCANITEZ, Hakan, ATALAY, Oğuz, ÖZEKES, Muhammet, Medeni Usul Hukuku, Ankara-2005.
  • ŞENER, Ülker, 6284 sayılı Ailenin Korunmasına ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Ne Getiriyor? TEPAV, Değerlendirme Notu, Mart-2012.
  • TBMM, 181. Sıra Sayılı Komisyon Raporları.
  • TEMEL, Muhammet Zeki, Aile Mahkemelerinin Kuruluşu ve Yargılama Usulü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara-2007.
  • TIĞLI, Hüseyin, Ailenin Korunmasına Dair Kanun’da Yer Alan Tedbirler Ve Bunları Uygulanması, TAAD, C.1, Y.2, S.5, Nisan-2011.
  • UÇAR, Mehmet Ali, Aile İçi Şiddet Ve Aile Koruma Yasası, Ankara- 2003.
  • VURALDOĞAN, Kemal, Anakara Barosu Kadın Hakları Merkezinin Basın Açıklaması Üzerine Bir Değerlendirme, http://kvuraldogan.blogspot.com/2011/10/ankara-barosu-kadin-haklarimerkezinin.html, (14/10/2011)
  • Şiddete Son Platformu, “31 Ocak 2012 Tarihli Bakanlık Taslağında Kabul Edilen Taleplerimiz Ve Metnin Eksiklerine Dair Madde Bazlı İnceleme”, http://www.kahdem.org.tr/?p=287, (01.03.2012)
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 19/04/2012 tarih ve 2012/13 sayılı Genelgesi 28239 Sayılı Resmi Gazete