Siyasal İletişimde Yeni Bir Ortam ve İmkân Olarak Sosyal Medya Mitingi: 2019 Yerel Seçimleri Uygulama Örneği

Sosyal medya araçları, günümüzde toplumsal yaşamın, kamuoyunun ve siyasetin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Siyasal aktörler özellikle seçim kampanyası dönemlerinde seçmen kitlesini bilgilendirmek, eş zamanlı ve çift yönlü iletişim kurmak ve kamuoyu oluşturmak için sosyal medya araçlarını yaygın olarak kullanmaktadır. Sosyal medyanın bu özelliği siyasal iletişim için yeni kullanım olanaklarını da beraberinde getirmiştir. Siyasal kampanya döneminde gerçekleştirilen siyasal iletişimin ilk akla gelen biçimlerinden biri olan geleneksel mitinglerden, mekân bağımsız ve aracılandırılmış iletişim özelliği ile ayrılan sosyal medya mitingleri siyasal kurum ve kişilerin hitap ettiği bireylere anlık ve karşılıklı iletişimle kendi siyasal görüşlerini aktarma, geniş halk kitleleri ile arasındaki engelleri önemli düzeyde kaldırarak yakınlaşma, kamuoyu oluşturma, bireylerin sorularına içtenlikle, net cevaplar verebilme ve hızlı bir örgütlenme ağı kurabilmek için bir ortam ve imkân sunmaktadır. Bu araştırma, sosyal medya mitinglerinin siyasal katılım dolayısıyla siyasal iletişim üzerindeki etkilerini “yeni bir ortam ve imkân olma” sorunsalı üzerinden ortaya koymayı amaçlanmaktadır. Siyasal mitingler konusunda varolan literatür son derece yetersiz olması, sosyal medya mitingleri konusunda ise yayınlanmış çalışmanın olmaması çalışmanın özgün değerini göstermekte bu yönü ile çalışmanın ilgili literatüre önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırma kapsamında 2019 Yerel Seçimlerinde Erzurum Büyükşehir, Kocaeli Derince, Kocaeli Körfez, Kocaeli Büyükşehir, Samsun Atakum, Samsun Büyükşehir, Trabzon Büyükşehir, Yalova Kaytazdere belediye başkan adaylarının katılımı ile Facebook üzerinden organize edilen sosyal medya mitingleri ele alınmıştır. Bu doğrultuda 8 sosyal medya mitingi videosu ve 11 kategoride toplam 3919 yorum incelenmiştir. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. İncelenen sosyal medya mitinglerinden ve yapılan analizlerden hareketle sosyal medya mitinglerinin; geleneksel mitinglere göre daha az bir çaba ve maliyetle çok sayıda seçmeni etkilemek için gerekli ortamı sunduğu, aday ile seçmenin yakınlık kurmasına fırsat tanıdığı, farklı görüşten seçmenlerle aynı ortamda bulunma, fikrini özgürce beyan etme ve karşılıklı tartışabilme olanağı sağladığı, adaylara, seçmenlerden gelecek geri bildirimleri değerlendirme ve bunun sonucunda projelerini ve vaatlerini seçim öncesinde geliştirme imkânı sunduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Social Media Meeting as a New Environment and Opportunity in Political Communication: Example of Implementing the 2019 Local Elections

Social media tools have become an indispensable element of social life, public opinion and politics. Political actors commonly use social media tools to inform voters, to establish simultaneous and bidirectional communication and to create public opinion, especially during the election campaign periods. This feature of social media has brought new possibilities of use for political communication. Social media meetings are distinguished from traditional meetings, one of the first forms of political communication that took place during the political campaign period, with an independent and mediated communication feature. Social media meetings provide an environment and opportunity for individuals addressed by political institutions and individuals to convey their own political views through instant and mutual communication, close convergence by removing significant barriers with large masses, create public opinion, provide clear answers to individuals' questions, and establish a rapid organization network. This research aims to reveal the effects of social media meetings on political participation and political communication through a new environment and possibility. The fact that the existing literature on political meetings is extremely inadequate, and the lack of published studies on social media meetings show the original value of the study, and it is thought that this study will make an important contribution to the relevant literature. Within the scope of the research, social media meetings organized through Facebook with the participation of candidates for Mayor of Erzurum Metropolitan, Kocaeli Derince, Kocaeli Körfez, Kocaeli Metropolitan, Samsun Atakum, Samsun Metropolitan, Trabzon Metropolitan, Yalova Kaytazdere were discussed in the 2019 Local Elections. Accordingly, 8 social media meetings videos and 3919 comments were reviewed in 11 categories. Content analysis method was used in the analysis of the obtained data. Based on the analyzed social media rallies and analyzes, it was concluded that social media rallies provide the necessary environment to influence a large number of voters with less effort and cost than traditional rallies, provide opportunity for candidates and voters to establish intimacy, and provide candidates with the opportunity to evaluate the feedback from voters.

___

Turkish Studies - Social Sciences-Cover
  • ISSN: 2667-5617
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ