İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları ve İş Disiplininin Çalışan Performansı Üzerindeki Etkisi: Erzurum Örneğ

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) özellikle son yıllarda önemi anlaşılmış olan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği, bir işyerinde çalışanların sağlık ve güvenliklerini korumayı, işyerinde meydana gelmesi muhtemel kaza veya meslek hastalıklarını yok etmeyi veya minimum miktara indirmeyi amaçlayan uygulamalar olarak tanımlanabilir. İş Disiplini ise, çalışanların birtakım kurallar çerçevesinde firmanın uzun dönem ve kısa dönem hedeflerinden sapmalarının önüne geçen tüm yaptırımlara verilen isimdir. Bu çalışmanın amacı, İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamaları ile İş Disiplini uygulamalarının Çalışan Performansı üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalarının neler olduğu açıklanmış, İş Sağlığı ve Güvenliğinin tarihi gelişimi incelenmiş ve bu alandaki yasal zorunluluklar belirtilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde işyeri ortamında İş Disiplini kavramı açıklanmış, İş Disiplininin neden önemli olduğu konusunda bilgi verilmiş, performans ve Çalışan Performansı kavramları hakkında detaylı bilgi verilerek araştırmanın teorik bölümü tamamlanmıştır. Çalışmanın, uygulama kısmında Erzurum ilinde mamul sektörü ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren farklı firmaların çalışanlarına yüz yüze görüşme yöntemi ile anket uygulanmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamaları ile İş Disiplininin çalışan performansına etkisi teorik olarak açıklanmıştır. Bu doğrultuda geliştirilen hipotezler ve araştırma modeli, çoklu regresyon analizi aracılığı ile test edilmiştir. Sonuç olarak; İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamaları ile İş Disiplini uygulamalarının Çalışan Performansı üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.

The Effect of Occupational Health and Safety and Work Discipline on Employee Performance: The Case of Erzurum the Effect of Occupational Health and Safety And work Discipline on Employee Performance: The Case of Erzurum

Occupational health and safety (OHS) is a concept that has been understood especially in recent years. Occupational health and safety can be defined as practices aimed at protecting the health and safety of employees in a workplace, eliminating or minimizing accidents or occupational diseases that may occur in the workplace. Work discipline is the name given to all sanctions that prevent employees from deviating from the company's longterm and short-term goals within the framework of a set of rules. The purpose of this study is to investigate the relationship between occupational health and safety and work discipline on employee performance. In this context, the occupational health and safety practises, history of occupational health and safety and legal requirements are explained in first part. In the second part work discipline in the work environment is explained by giving legal procedures. Finally, the concept of performance and business performance are given and theoretical part of the research has been completed. In the application part of the study, face to face questionnaire was applied to the employees of different companies that operating in the good and service sector in Erzurum. The effect of occupational health and safety practises and work discipline on employee performance is explained theoretically. The hypothesis and the model of the survey were tested with multiple linear regressions. As a result, it was observed that occupational health and safety practises and work discipline have an impact on employee performance.

___