Kent İçi Tarım Uygulamalarında Dünyanın En Eski Örneği: Yedikule Bostanları

Tarımsal faaliyetler medeniyet tarihimiz boyunca önemini sürekli korumuş ve de korumaya devametmektedir. Hızla artan dünya nüfusu ve buna bağlı olarak da artan gıda arzı nedeniyle tarımsal faaliyetlerdede hızlı bir dönüşüm yaşanmaktadır. Kent içi tarım uygulamaları ise son yıllarda dünya genelinde üzerindedurulan başlıca tarımsal konulardan birisidir. Bu noktada ise İstanbul’daki tarihi bostanlar üzerinde durulmasıgereken özel sahalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Yedikule Bostanları, dünyanın en eski kent içi tarım alanıolması nedeniyle sadece Türkiye için değil dünya ortak mirası içerisinde özel ve de önemli bir yere sahiptir.Günümüzde doğal ve kültürel değerlere verilen önemin daha da artması yanı sıra söz konusu değerlerlebirlikte sürdürülebilir bir yaşam biçiminin tasarımı büyük önem arz eder hale gelmiştir. Yedikule Bostanlarıda stratejik konumu ve sahip olduğu somut ve somut olmayan kültürel değer nedeniyle sıkça kamuoyunumeşgul etmiş ve de etmektedir. Son birkaç yıldır bostanlar, bütünüyle kaldırılması ve yeniden düzenlenmesikonusuyla ise çok daha fazla tartışılır hale gelmiştir. Bu tartışmalar çevresinde bostanlar; peyzaj mimarları,tarihçiler, şehir planlamacılar, iktisatçılar ve daha pek çok disiplinden araştırmacılarca ele alınmıştır. Bunakarşılık konunun coğrafi şartlarının bir bütün halinde ele alınmamış ve coğrafya odağında analiziningerçekleştirilmemiş olması ise büyük bir boşluk teşkil etmektedir. Bu da Yedikule Bostanları’nın entegre bir şekilde düzenlenmesi ve gelecek nesillere aktarılması konusunda ayrıca bir eksiklik olarak karşımızaçıkmaktadır.

Oldest Example of Urban Agriculture Practices in the World: Yedikule Bostans

Agricultural activities have maintained their importance throughout our civilization's history andcontinue to do so. There is a rapid transformation in agricultural activities due to the rapidly increasing worldpopulation and in parallel with the increasing food supply. Urban agricultural practices, on the other hand,are one of the main agricultural issues that have been emphasized worldwide in recent years. At this point,the historical gardens in Istanbul appear as special areas that should be focused on. Yedikule Bostans are forworld common heritage not just for Turkiye it has a special and important place due to be the world’s oldesturban agriculture. Nowadays further increase in the importance given to present natural andtangible/intangible cultural values, in question a sustainable lifestyle with those values design has become avery important. Yedikule Bostans are frequently it has to engage the public and is also because of with itsstrategic location and the cultural values. In the last few years Bostans are it has become more widelydiscussed because of completely remove and re-edit. Bostans are these discussions around, it is discussed byhistorians, landscape architects, city planners, economists and many others. Against it this event’s it poses ahuge gap analysis was not carried out focus on geography and it has to be addressed as a whole geographicalconditions. This should be arranged in an integrated manner and be transferred to the next generation ofYedikule Bostans also as a lack of respect emerges.

___

  • Aktepe, M. (1958), 18. Asrın ilk yarısında İstanbul’un nüfus meselelerine dair bazı vesikalar, İstanbul Üniversitesi Tarih Dergisi, 9(3), 1-30.
  • Anonim, (1992). Meydan Larousse Büyük Lügat ve Ansiklopedi, Bostan Maddesi, 3, 327.
  • Anonim, (2011). İstanbul Tarihi Yarımada Yönetim Planı, (Ekim 2011), 411, http://www.alanbaskanligi.gov.tr/files/Y%C3%B6netim%20Plan%C4%B1_24%C5%9Fub at2012_k.pdf (Son erişim: 07.11.2020).
  • Başer, B. & Eşbah Tunçay, H. (2010). Understanding the spatial and historical characteristics of agricultural landscapes in Istanbul, ITU Journal of Faculty of Architecture, 7 (2), 106 – 120.
  • Baytop, T. (1994). Bostanlar, Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi, 2, 309 – 310, Kültür Bakanlığı ve Tarih Vakfı Ortak Yayını.
  • Bilgin, A. (2010). Osmanlı dönemi İstanbul bostanları (Bir giriş denemesi), Yemek ve Kültür Dergisi, (20), 86 – 97.
  • Durusoy, E. & Cihanger, D. (2016). Historic landscape vs. urban commodity?: The case of Yedikule urban gardens, İstanbul, Megaron, 11(1), 125 – 136. http://dx.doi.org/10.5505/megaron.2016.48343
  • Gölpınarlı, A. (1979). Bustan, İslam Ansiklopedisi, 2, 823.
  • Kahraman, S. A. & Dağlı, Y. (2003). Günümüz Türkçesiyle Evliya Çelebi Sayahatnamesi: İstanbul, 1(2), Yapı Kredi Yayınları.
  • Kaldjian, P. J. (2004). Istanbul’s bostans: A millennium of market gardens, Geographical Review, 94(3), 284 – 304.
  • Kaldjian, P. J. (2009). Harvesting the past for a sustainable future: reviving Istanbul’s bostans, Annex, 4, 10 – 11.
  • Karakul, Ö. (2007). Folk architecture in historic environments: living spaces for intangible cultural heritage, Millî Folklor 75 (Güz), 151 – 163. https://openarchive.icomos.org/id/eprint/1753 Metin Basat, E. (2014). Görsel bir metin olarak geleneksel mimariye bakmak, Millî Folklor 104 (Kış), 138 – 150.
  • Rasouli, S. (2012). Sürdürülebilir kentsel tasarımda kentsel tarımın rolü “İstanbul örneği” [Basılmamış yüksek lisans tezi] İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Ricci, A. (2008). Intangible cultural heritage in Istanbul: The case of the Land Wall’s Byzantine orchards, 3. Uluslararası Tarihi Yarımada Sempozyumu, 13 – 15 Haziran 2008, 66 – 67.
  • Shopov, A. & Han, A. (2013). Osmanlı İstanbul’unda kent içi tarımsal toprak kullanımı ve dönüşümleri: Yedikule Bostanları, Toplumsal Tarih Dergisi, 236, 34 – 38.
  • Toprak, Z. (1994). Dünden bugüne İstanbul ansiklopedisi, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, 6, 110.
  • Turnbull, S. & Dennis, P. (2004). The Walls of Constantinople AD 324-1453, Osprey Publishing, 64.
  • White, C., Shopov, A. & Ostovich, M. (2015). An archaeology of sustenance: The Endangered market gardens of Istanbul, In Archaeology for the People: Joukowsky Institute Perspectives, eds. J. Cherry & F. Rojas, Joukowsky Institute Publication Oxbow Books, 29 – 38.
  • Yedekçi Arslan, G. (2015). Tehdit altında bir miras alanı: İstanbul Yedikule Bostanları, Mimar.ist, 15(52), 88 – 95.
  • Yetişkin Kubilay, A. (2010). Maps of İstanbul haritaları, 1422 – 1922 (Bilad-i Selase Haritası), Denizler Kitapevi, Kaptan Yayıncılık.
  • Yararlanılan İnternet Siteleri:
  • http://whc.unesco.org/en/list/356 http://megaprojeleristanbul.com/print/yedikule-bostanlari-yenileme-projesi http://www.atlasdergisi.com/gundem/yedikule-bostanlari-mirasin-talani-2.html https://cityandagricultureistanbul.org/ http://www.doaks.org/resources/middle-east-garden-traditions/market-gardens-in-istanbul http://www.stambouline.com/2013/07/the-gardens-at-yedikule.html https://tr.pinterest.com/pin/363243526175875868/ http://www.byzantium1200.com/p-aura.html http://www.fiveboroughfarm.org/ (Son erişim: 20.11.2020
Turkish Studies - Social Sciences-Cover
  • ISSN: 2667-5617
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Üniversite Öğrencilerinin Romantik İlişkilerinde İlişki Doyumu ve Kendini Aldatma: SosyalKırılganlığın Aracı Rolü

Müge YUKAY YÜKSEL, Halil EKŞİ, Selcan YILDIZ

Voleybolda Maç Sonucuna Yönelik Tahmin Modeli ve Bilgisayar Programının GeliştirilmesineYönelik Bir Araştırma

Hasan AKA, Ömer ŞENEL, Özgür SÖNMEZ, Esen GÜZBÜZSEL

Osmanlı Dönemi Batılılaşma Sürecinde İki Önemli Flütçü: Giuseppe Donizetti ve MustafaSaffet Atabinen

Bahar SARIBOĞA AKCA

Ev Sahipleri Gözüyle Arkadaş Akraba Ziyaretlerinin Piyasa Bağları Kapsamındaİncelenmesi

Gülizar AKKUŞ, Selda YORDAM

Türkiye’de Pancar Şekeri Sektörünün Geleceği: Karşılaştırmalı Bir Çalışma ve PolitikaÖnerileri

Ahmet Turan ÖZTÜRK, Faruk ALADAĞ

Duygusal Emeğin Tükenmişlik Üzerindeki Etkisinde İş Stresinin Aracı Rolü: Bir YapısalEşitlik Modeli Çalışması

Ergün KARA, Mehmet Hulusi ELLİALTI

Üniversite Öğrencilerinin Kent Bilinci ve Kentli Hakları Farkındalığının Kentlileşme ve KentKültürüne Katkıları; Bayburt Örneği

Esmeray ALACADAĞLI

Aydınlatma ve Renk Tasarımının Anlam Yaratımına Etkisi: Şahsiyet Dizisi Üzerine BirDeğerlendirme

Murat AYTAŞ, İbrahim AYBEK

"Why We're Exposed to Violence?" A Qualitative Research For The Reasons According ToPhysicians

Ufuk BİNGÖL, Yılmaz ÖZKAN, Tülin BAYRAKTAR

Dağıstan Derbent Bölgesi Terekeme Türklerinin Geleneksel Kültüründeki Cinsiyet KalıpYargıları

Gülreyhan ŞUTANRIKULU