“YAYLI ÇALGILAR İÇİN GRAFİK NOTASYON YOLUYLA DOĞAÇLAMA OYUNLARI” KİTABININ HEDEF DAVRANIŞLARI BAKIMINDAN İNCELENMESİ

Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan yaylı çalgılar, birçok medeniyetin müzik kültüründe ve eğitiminde önemli yer tutar. Günümüze kadar varlığını sürdüren yaylı çalgılar, çalım tekniği ile ilgili zaman içerisinde gelişim göstermiştir. Şüphesiz ki, eğitimcilerinin yanı sıra, yazılan yaylı çalgı metotları da bu teknik gelişimin en önemli sebeplerindendir. Başlangıç seviyesinden virtüöz etütlere kadar birçok metot, öğrencilerin ve icracıların teknik ve müzikal olarak gelişimine etki etmektedir. Ancak öğrencilerin ve icracıların doğaçlama becerilerine ve bilişsel gelişimine yönelik yazılan materyallerin eksikliği göze çarpmaktadır. Bu araştırma, her yaştan ve kesimden yaylı çalgı icracılarına yönelik yazılmış ve grafik notasyon kullanılarak icracıların doğaçlama ve bilişsel gelişimine becerilerini oyunlar yoluyla geliştirmeyi amaçlayan kitabın hedef davranışlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Oyunlarda kullanılan grafik notasyona adını veren Erolgraf, 1974 yılında Walter Thompson tarafından müzisyenler, dansçılar aktörler ve görsel sanatçılar için yarattığı çok disiplinli, eş zamanlı kompozisyon işaret dili olan Soundpainting jestlerinin, Etienne Rolin tarafından teorik ilk denemesi olarak grafik notasyona dönüştürülmüş sistemidir. Rolin, grafik notasyon kullanılarak hazırlanmış oyunları, klasik geleneğin yaylı çalgıcıları için bir meydan okuma olarak ifade etmektedir. Temel keman tekniği davranışlarının yanı sıra, icracıları bazı riskler almaya teşvik eden oyunlar aynı zamanda performans ve bağımsızlık üzerine fikirler vermektedir. Verilerin elde edilmesinde tarama modeli, analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın yaylı çalgılar ve doğaçlama üzerine yapılacak çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.

ANALYSIS OF “IMPROVISATION GAMES FOR STRINGS THROUGH THE GRAPHIC NOTATIONS” BOOK IN TERMS OF TARGET BEHAVIORS

String instruments, which date back centuries ago, have an important places in the culture and education of many civilizations. String instruments, which persisted existence till today, have developed playing techniques over time. Undoubtly, as well as the instructor, the string instrument methods are the most important reasons for this technical development. Many methods, from beginning to viruozo etudes, effects the technical and musical development of students and performers. However, there is a lack of written materials aimed at the improvisation skills and cognitive development of students and performers. This research is aimed to reveal the target behaviors of the book aimed at developing the skills of improvisation and cognitive development of performers through games by using graphic notation written for performers from all ages and societies. Erolgraf, who gave the name of the graphic notation used in the games, is a system in which the soundpainting gestures created by Walter Thompson in 1974 for musicians, dancers, actors and visual artists were transformed into graphical notation by Etienne Rolin as the theoretical first experiment. Rolin expresses the games prepared using graphic notation as a challenge for the stringed instrument of classical tradition. In addition to the basic violin technique behaviors, games encouraged performers to take some risks, and at the same time give ideas on performance and independence. Scanning model was used in obtaining the data and content analysis method was used in analysis. It is though that the research will shed light on the Works to be done on the string instruments and improvisation.

___

  • Blom, E. (1961). Grove’s Dictionary Of Music And Musicians. New York. St Martin’s Press. Vol.II. Fifth edition
  • Coşkuner, S. (2017). Improvisation Games For Strings Through The Graphic Notations. İstanbul: Pan yayıncılık
  • Goldstein, B. (2013). Bilişsel Psikoloji. İstanbul: Kaknüs yayınları.
  • Hickey, M. (2009). Can improvisation be ‘taught’?: A call for free improvisation in our schools. International Journal of Music Education. 27 (4). 285-299
  • Karasar, N. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Kruse, B. (2016). Thinking Art. Norway: NMH Publications
  • Sert, G. Kurtoğlu, M. Akıcı, A. Seferoğlu, S.S. (2012). Öğretmenlerin Teknoloji Kullanma Durumunu İnceleyen Araştırmalara Bir Bakış: Bir İçerik Analizi Çalışması Akademik Bilişim 1-3 Şubat. Uşak Üniversitesi.
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem