TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDA BİLİM VE TEKNOLOJİ

Türkçe dersi, ilköğretim programlarında, haftalık ders saati bakımından en fazla krediye sahiptir. Çünkü Türkçe dersi, sadece dilimizi öğretmiyor en güzel örnek metilerle genel kültür ve bilgi bakımından öğrencilerin gelişimine de katkıda bulunuyor. Bu sebeple, Türkçe dersinde ders kitapları önemli bir araçtır. İçerisinde verdiği bilgi bakımından her türlü metin bulunabilir. Bunlardan biri de bilim ve teknoloji konularıdır. İçinde bulunduğumuz bilişim çağında çocuk, bilim ve teknoloji ile çok erken yaşlarda tanışmaktadır. Bilim ve teknolojik ürünlerle iç içe yaşarken bunlar hakkında daha geniş bilgilere ulaşması ise okul çağında olmaktadır. Çocuğun, okulda eğitimin erken yıllarında teknolojiyi tanıması Türkçe dersi aracılığıyla olmaktadır. Çünkü eğitimde öğretim dil ile gerçekleşir. Erken yıllarda sağlam bir ana dili öğretimi vermeyi amaçlayan Türkçe dersi, kitaplar aracılığıyla her türlü metni araç olarak kullanır. Eğitimin ilerleyen dönemlerinde, teknoloji ve bilim konuları başka derslerde de verilmeye başlanır. Hatta bu konuları doğrudan veren “Bilişim Teknolojileri” adlı bir ders varken, 2011-2012 eğitim öğreitm yılından itibaren bu ders kaldırılmıştır. Çünkü bu konular, diğer derslerin içeriklerine uygun bir şekilde dağıtılmıştır. Durum böyle olunca da ilerleyen dönemlerde Türkçe ders kitaplarında ilim ve teknoloji konuları daha önemli hale gelmiştir. Bu araştırmada, MEB tarafından onaylanmış ve Türkiye‟nin değişik yerlerindeki okullarda okutulan 6-8. sınıflar Türkçe dersi kitapları incelenmiştir. Kitaplarda öncelikle “Bilim ve Teknoloji” teması tespit edilerek metinler incelenmiş, daha sonra da digger temalardaki bilim ve teknoloji içerikli metinler incelenerek değerlendirilmiştir.

SCIENCE AND TECHNOLOGY IN TURKISH TEXTBOOK

Turkish lesson has the maximum loan in terms of hours per week in primary school programs. Turkish lesson, not only teach our language also contributes development of students in terms of liberal education and knowledge with the most beautiful example of the texts. For this reason, Turkish textbook is an important tool in Turkish lesson. In terms of information given in textbook, can be found all types of text. One of them is also subjects of science and technology. A child gets acquainted with the science and technology at early age in the information age that we have. While a child nested lives science and technology products; reaching more info about these, actualizes in school age. The child‟s recognizing technology in education early age comes true with Turkish lesson. Becauseteaching accrues with language in education. Turkish lesson that aims teaching a sound mother language at early years uses as a tool all of types text with books. In later periods, technology and science subjects of education are also started teaching in other lessons. Even, while there is a lesson „Information Tecnologies‟ that given directly these subjects, this lesson has been removed since 2010-2011 acedemic year. Because these subjects were distributed properly other lessons contents. Under the circunstances, in later periods science and technology subjects have been more important in Turkish textbooks. In this study, 6-8 classes Turkish textbooks that approved by MEB and teached Turkey‟s different parts were searched. Primarily in textbooks, texts were searched by determining „Science and Technology‟ topic; later digger topics science and technology-content texts were evaluated by searching.

___

AKYÜZ, Yahya, Türk Eğitim Tarihi, Ankara Ünv. Eğitim Bilimleri Yay., Ankara 1989.

ALKAN, Cevat, DERYAKULU Deniz ve ŞİMSEK Nurettin, Eğitim Teknolojisine Giriş, Önder Matbaacılık, Ankara 1995.

ALKAN, Cevat,. Eğitim Teknolojisi, Anı Yayıncılık, Ankara 1998.

ARI, Gökhan (2011). “Türkçe (6, 7, 8. Sınıf) Ders Kitaplarındaki Okuma ve Dinleme / İzleme Metinleri İle Yazma Görevleri Arasındaki Tür Uyumu” Turkish Studies -International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic-, Volume 6/3 (Prof. Dr. Ramazan Korkmaz Armağanı), Summer 2011 s.489-511.

ARIKAN, Yüksel Deniz, “Bilişim Teknolojileri Öğretim Programı: Öğretim Elemanı Sunusu ve Sınıf Tartışması” (Ed: S. Şahin), Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Özel Öğretim Yöntemleri I-II, Pegema, Ankara 2010.

EKİZ, Durmuş, Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Anı Yayıncılık, Ankara 2009.

ERGÜN, Mustafa ve DUMAN Tayip, “19. Yüzyılda Osmanlı Askeri Okullarının Ders Programları ve Ders Kitapları”, Yeni Türkiye, 7 (1996), s. 494-511.

HORZUM, Mehmet Barış, Öğretim Elemanlarının İnternet Destekli Eğitime Yönelik Düşünceleri: Sakarya İli Örneği, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya 2003.

HOŞCAN, Yaşar, “Bilgi Toplumu ve Bilişim Teknolojileri” (Ed: Y. Hoşcan), Bilgisayar 1, Anadolu Üniversitesi Yayını No: 1244, Eskişehir 2001.

KESİM, Mehmet, “Herkes İçin Her Yerde Her Zaman Etkin Öğrenim: E-Öğrenme”, Açık ve Uzaktan Eğitim Sempozyumu, 23-25 Mayıs 2002 [Sempozyum CD’si kullanılmıştır].

MEB, Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği, 2012 , (Resmi Gazete, 31 Aralık 2009) http://mevzuat.meb.gov.tr/html/27449_0.html (ET: 9 Mayıs 2012).

MEB, İlköğretim Bilgisayar Dersi (1-8. Sınıflar) Öğretim Programı, 2007, http://ttkb.meb.gov.tr/ogretmen/ (ET: 21 Ağustos 2011).

MEB, Türkçe 6-8. Sınıflar Öğretim Programı ve Klavuzu, MEB Yayınları, Ankara 2006.

OKUR, Alpaslan, “Türkçe Ders Kitabındaki Metinlerin Türsel Özellikleri” (Ed. H. Ülper), Türkçe Ders Kitabı Çözümlemeleri, Pegema Yayınları, Ankara 2010.

ŞİMŞEK, Nurettin, Öğretim Yazılımları, Siyasal Kitapevi. Ankara 1998.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, İlköğretim Okulları Haftalık Ders Çizelgesi, 2010, http://ttkb.meb.gov.tr/ogretmen/modules.php?name=Downloads&d_op=getit&lid=802 (ET: 21 Ağustos 2011).

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, Yeni Uygulamaya Konulan İlköğretim Kurumları Derslerine Ait Öğretim Programları ve Haftalık Ders Saatleri Çizelgesine İlişkin Hususlar, 2007 http://canakkale.meb.gov.tr/duyurular/E_Okul_Projesi/2007_ogrt_yili_ ilkogretim_kurumlari_derslerine_iliskin_hususlar.pdf (ET: 21 Ağustos 2011).

Tebliğler Dergisi, 2587. Sayı, 2006, http://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Tebligler_Dergisi/2587.pdf (ET: 24 Mayıs 2012).

Tebliğler Dergisi, 2596. Sayı, 2007, http://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Tebligler_Dergisi/2596.pdf (ET: 24 Mayıs 2012).

Tebliğler Dergisi, 2606. Sayı, 2008, http://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Tebligler_Dergisi/2606.pdf (ET: 24 Mayıs 2012).

Tebliğler Dergisi, 2640. Sayı, 2011 http://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Tebligler_Dergisi/2640.pdf (ET: 24 Mayıs 2012).

TEMIZYÜREK, Fahri ve BALCI, Ahmet, Cumhuriyet Dönemi İlköğretim Okulları Türkçe Programları, Nobel Yayınları, Ankara 2006.

YALIN, Halil İbrahim, Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Nobel Yayınları, Ankara 2000.

YILDIZ, Cemal vd., Kuramdan Uygulamaya Türkçe Öğretimi, Pegema Yayınları, Ankara 2010.