SURİYELİ YAZAR ABDUSSELÂM EL-‘UCEYLÎ'NİN EL-HÂC İSİMLİ HİKÂYESİNİN TEMATİK YÖNDEN İNCELENMESİ

Suriyeli yazar Dr. Abdusselâm el-'Uceylî'nin edebiyata olan ilgisi, ona bu alanda şöhret kazandırmıştır. Pek çok eser veren yazarın ünü, ülke sınırlarını aşmıştır. Bu çalışmada, yazarın "el-Hâc" isimli hikâyesi, karakter, seçilen mekân, dil ve üslup gibi çeşitli açılardan tetkik edilmiştir. Bu hikâyenin ele alınmasındaki amaç yazarın üslubunu tanımaktır. Yöntem olarak kısa hikâyeleri inceleme teknikleri kullanılmıştır. Dil ve üslup özellikleri incelenmiştir. Bu alanda çalışma yapmak isteyenler için örnek bir metin oluşturulması hedeflenmiştir. Hikâye tek bir hikâyeden ibaret değildir. Yazar, çok katmanlı bir anlatım üslubunu benimsemiştir. Çalışma iki bölümden oluşmuştur. Öncelikle hikâyenin kısa bir özeti verilmiş, ardından hikâye tematik yönden incelenmiştir. el-'Uceylî yaşadığı coğrafyayı çok sevmektedir. Zira yazar, vatanına ve milletine çok bağlıdır. Bu coğrafyaya duyduğu sevgiyi hayatının her alanına yansıtmıştır. 1948'de Filistin'de yaşanan direnişe katılmıştır. Savaş sırasındaki tecrübelerinden hikâyelerinde yararlanmıştır. el-Hâc isimli hikâyesinin mekânı da aynı coğrafyadır. Abdusselâm el-'Uceylî, hikâyesinde bir üniversite hocasının ve onunla yol arkadaşlığı yapan tüccarın hayatından bir bölüm sunmuştur. Böylece toplumun iki farklı kesimini bir hikâyede buluşturmuştur. Okuyucuya bu kesimleri tanıma imkânı sunmuştur. Hikâyenin alt katmanında ikinci bir hikâye daha vardır. Bu hikâyedeki Ekrem karakteri hikâyenin odak noktasını oluşturur. İkinci hikâyede geçen karakterlerin duygu ve davranışlarının çözümlemesi yapılmıştır. Yazar bu bölümde insan ruhunun derinliklerine iner. Karakterlerin ruh dünyasındaki karmaşayı yansıtmayı başarır. Diğer taraftan okuyucuya, yaşadığı topraklara bağlılık duygusu kazandırır.

THE INVESTIGATION OF THE STORY CALLED ALPILGRIMAGE FOR THE SYRIAN WRITER NAMED ABDUSSELÂM AL-'UCEYLÎ FOR THE SIDE OF SUBJECT

The interest of Syrian writer Dr. Abdusselâm al-'Uceylî gave him the reputation of this branch in literature. In this study, the author's "al-Haq" story was examined. The study consisted of two parts. After a short summary of the story was given, it was thematically examined. The purpose of this story is to recognize the author's style. As a method, short story investigation techniques were used. Language and stylistic features are examined. It is aimed to create a sample text for those who want to work in this area. The story is not just a story. The author has adopted a multi-layered narrative style. al-'Uceyli loves the geography he lives in. This love of geography was reflected in every aspect of his life. He took place in resistance in Palestine 1948. He benefited from stories of experience during the war. The place of the al-Hajj story is also in the same geography. Abdusselâm al-'Uceylî presented a chapter from the story of a university lecturer and the merchant who was traveling with him. Thus, two different sections of the society were paired up in a story. He provided a chance for people to recognize these segments. There is a second story at the bottom of the story. Dr. Akram character in this story is the focus of the story. The emotions and behaviors of the characters in the second story were analyzed. The writer goes down to the depths of the human spirit in this section. He succeeds reflecting the complexity of the character's spirit world. On the other hand, it gives the reader a feeling of devotion to the lands he lived

___

el-Cerâdî, İ. (2006). er-Râyât Tertecifu ‘ale’r-Ravâbî. Erişim tarihi: 27Ağustos 2013, www.nizwa.com/articles.php?id=2283.

Çetişli, İ. (2009). Metin Tahlillerine Giriş 2 (hikaye, roman, tiyatro)(2.bs.). Ankara: Akçağ Yayınları.

Çelebi, İ. ve Aydın, M. (1996). Fal. Diyanet vakfı islam ansiklopedisi (c.12, ss. 134-138). İstanbul: Diyanet Vakfı Yayınları.

Demirayak, K. (2009).Arap Edebiyat Tarihi-II. Erzurum: Fenomen Yayınları.

Egri, L. (2012). Piyes Yazma Sanatı (S. Taşer Çev.). İstanbul: Agora Kitaplığı.

el-Ğazzî, A. (1991).el-Ceddü'l-Hasîs Fi BeyâniMâ Leyse bi Hadis. Riyad: Dâru'r-Râye.

Harman, Ö. (1998). Harun.Diyanet vakfı islâm ansiklopedisi (c.16, ss. 254-256). İstanbul: Diyanet Vakfı Yayınları.

Haylamaz, R. (2011).Tevhidin Yurdu Kur'ân-ı Kerim Atlası. İstanbul: Kaynak Yayınları.

Hazer, D.(2004).Abdüsselam el-‘Uceylî'nin Edebi Kişiliği ve Hikâyeciliği. Ankara: Araştırma Yayınları.

el-Hatîb, H. (2006). Rahîl ricâl fî racul. Erişim tarihi. 27Ağustos 2013 www.syrianstory.com/a- ojayli.htm.

Kaplan, M. (1986).Hikâye Tahlilleri. Ankara: Dergah Yayınları.

Kayhan, M. (2016). Dil, Tefsir ve Meal Bağlamında Kurân’da İdran Üslûbu, Ankara: İlâhiyât.

Kula, M. (2011). Modern Suriye Hikâyesi. Doğu Araştırmaları Dergisi. 7, 1-15,

Mutçalı, S. (1995).Arapça-Türkçe Sözlük. İstanbul: Dağarcık Yayınları. el-‘Utaybî,

S. (2007). Mevsû’atu’l-Udebâi’l-‘Arabi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2013.

http://azaheer.org/vb/showthread.php?23511

Tekin, M. (2012). Roman Sanatı, İstanbul: Ötüken Neşriyat.

‘Ubeydullâh, M. (2000). el-Fennu'r-Rivâyeti'l-Kasira “en-Nûfîlâ” fi Tecribeti ‘Abdis-Selam el- ‘Uceyli. http://furat.alwehda.gov.sy/_print_veiw.asp?FileName=83062696120051219155431 tarihi: 11 Haziran 2013.

el-‘Uceylî, A. (1997).Nameless on the Road, London: Riyad el-RayyesBooks Limited.

Yazıcı, H. (2011-2). Suriye'de Kısa Öykü. Şarkiyat Mecmuası. 19, 119-142.