SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARINA GÖRE 4+4+4 BİÇİMİNDEKİ YAPILANMANIN OKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNE ETKİLERİ

Bilişsel, duyuşsal ve sosyal becerilerin ediniminde önemli rol oynayan anlama ve anlatma boyutlarının kazandırıldığı okuma yazma öğretimi, oldukça hassas geçen bir süreci kapsamaktadır. İlkokulun birinci sınıfında kazandırılması beklenen okuma yazma beceri ve alışkanlıkları, birçok değişkenden etkilenmektedir. Bu değişkenler arasında kalabalık sınıflar, birleştirilmiş sınıflar, aile katılımı, anadil sorunu, araç-gereç ve teknoloji yetersizlikleri, sosyo-ekonomik şartlar, kullanılan okuma yazma öğretim programı yer almaktadır. Tüm bu değişkenlere ek olarak son yıllarda yapılan araştırmalara göre yılında gerçekleşen 4+4+4 yapılanması da okuma yazma öğretimini etkileyen bir diğer etmen olarak ifade edilebilmektedir. Bu bağlamda Türk Eğitim Sisteminde gerçekleştirilen 4+4+4 biçimindeki yapılanmanın okuma yazma öğretimi üzerindeki etkilerine ilişkin sınıf öğretmeni adaylarının görüşlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen bu araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Araştırmada veriler ölçüt örnekleme yoluyla sınıf öğretmeni adaylarından, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmış ve betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda sınıf öğretmeni adaylarının bir kısmının 4+4+4'ü olumlu ve olumsuz yanları olan, bir kısmının alt yapısı olmayan-hazırlıksız, bir kısmının ise iyi bir yapılanma olarak ifade ettiği bulunmuştur. Araştırmanın sonucunda yapılanmanın okuma yazma öğretimine etkilerine ilişkin sınıf öğretmeni adaylarının büyük bir kısmı, birinci sınıflarda özellikle yazma becerisine yönelik sorunları ifade ederken, bir kısmı da okuma becerisine dönük sorunları dile getirmiştir. Adaylar bu sorunların çözümüne yönelik, okulöncesi eğitime ağırlık verilmesi gerektiğini söylemişlerdir

PRE-SERVICE PRIMARY SCHOOL TEACHERS' VIEWS REGARDING THE EFFECTS OF 4+4+4 AMENDMENT ON TEACHING OF LITERACY

Instruction of literacy process in which comprehension and expression of individuals have been developed has also a critical importance in acquisition of cognitive, affective and social skills. Skills of literacy expected to be gained at the first grade of elementary school are affected by various parameters. Crowded classrooms, parent involvement, problem of mother tongue, lack of instructional Technologies and materials, socio-economic conditions and curriculum literacy in use are some of these parameters. In addition to all of these parameters, 4 + 4 + 4 has also been defined as another parameter emerged as a result of the researches focusing instruction of literacy. This study aiming to determine the views of pre-service primary school teachers regarding the effect of 4+4+4 amendment in Turkish Educational System was conducted in qualitative research technique. The data was compiled from pre-service primary school teachers with the form of semi-structured interview by employing criterion sampling that is a kind of purposive sampling; then analyzed by means of descriptive analysis. In the conclusion of study, it was found that some of pre-service teachers point out the amendment as though it has positive and negative features; some point out the amendment do not have a substructure and is unprepared; the others point out the amendment as good. While the majority of pre-service teachers remarked problems based on writing skills in grade one, the others remarked the problems based on reading skills. Additionally, the pre-service teachers voiced that teaching process of literacy is outstretched and as emotional, students have negative thoughts towards reading and writing too. For the purpose of solution, pre-service teachers underlined the requirement of preschool education

___

  • ADIGÜZEL, A. ve KARACABEY, M. F. (2010). Sınıf öğretmenlerinin, ilk okuma yazma öğretiminde karşılaştıkları sorunlar. e- Journal of New World Science Academy, 5(3), 1382- 1384.
  • AKYOL, H. (2010). Türkçe ilkokuma yazma öğretimi (9.bs.). Ankara: Pegem Akademi.
  • BAŞAR, M. (2013). 60-66 ay aralığında ilkokula başlayan öğrencilerin kişisel öz bakım ve ilkokuma-Yazma becerilerinin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi. Turkish Studies, 8(8), 241-252.
  • BELET, D. ve KARADAĞ, R. (2007, Haziran). Ses temelli cümle yönteminin etkililiğine ilişkin öğretmen görüşleri. III. Sosyal Bilgiler Eğitim Kongresi’de sunulan sözlü bildiri, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • BLOOM, B. S. (1995). İnsan nitelikleri ve okulda öğrenme. (D. A. Özçelik, Çev.). İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları. (Orijinal eser 1976 yılında yayınlanmıştır.)
  • ÇELENK, S. (2007). İlkokuma-yazma programı ve öğretimi. Ankara: Maya Akademi Yayınları.
  • ÇINAR, İ. (2004). Birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okullarında ilkokuma yazma öğretimine ilişkin bir araştırma. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(7).
  • DODD, B. & CARR, D. (2003). Young children’s letter-sound knowledge. Language Speech and Hearing Services in School, 34, 128-137.
  • DURAN, E. (2013). İlkokula 60. ayında başlayan öğrencilerin yazı beceri gelişimlerinin incelenmesi. International Journal Of Social Science, 6(2), 1075-1085.
  • DURUKAN, E. ve ALVER, M. (2008). Ses temelli cümle yönteminin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1(5), 274-286.
  • EKİZ, D., ALTUN, T. ve SİYAMBAŞ, P. B. (2013). 4+4+4 Zorunlu Eğitim Sistemindeki Uygulamalar ve Karşılaşılan Sorunların Öğretmen Görüşleri Açısından Değerlendirilmesi. XII. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu’nda sunulan sözlü bildiri. Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.
  • GÖMLEKSİZ, M. N. (2013). Sınıf öğretmeni adaylarının ilkokuma ve yazma öğretimi dersine ilişkin tutumlarının değerlendirilmesi. Turkish Studies, 8(3), 197-211.
  • GÜNDÜZ, F. ve ÇALIŞKAN, M. (2013). 60-66, 66-72, 72-84 aylık çocukların okul olgunluk ve okuma yazma becerilerini kazanma düzeylerinin incelenmesi. Turkish Studies, 8(8), 379- 398.
  • İFLAZOĞLU SABAN, A. ve YİĞİT, V. (2011). Ses temelli cümle yöntemi ile ilkokuma yazma öğretim sürecinde karşılaşılan güçlükler ve bu güçlüklerle baş etme stratejilerinin belirlenmesi: Şırnak ili örneği. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20(3), 319-342.
  • KANDEMİR, E. M., ŞARA, P., AKAY, Y., ZEMİN, S. (2013). 12 yıl zorunlu eğitime ilişkin 1. sınıf öğretmenleri ve velilerinin görüşleri. Turkish International Journal Of Special Education And Guidance & Counselling, 2(2), 1-17.
  • KAYA, K. ve TAŞDEMİRCİ, E. (2005). Birleştirilmiş sınıflar ile bağımsız sınıflarda ilk okuma yazma öğretiminde karşılaşılan sorunların karşılaştırmalı incelenmesi. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (19), 1-26.
  • KOÇ, S. ve MÜFTÜOĞLU, G. (1998). Konuşma ve yazma öğretimi. S. Topbaş (Ed.), Türkçe öğretimi içinde (s.71-80). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.
  • KÜLEKÇİ, E. (2013). 4+4+4 eğitim sistemi kapsamında birleştirilmiş sınıf uygulamasına ilişkin öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 2(2), 369-377.
  • MEMİŞOĞLU, S. P. ve İSMETOĞLU, M. (2013). Zorunlu eğitimde 4+4+4 uygulamasına ilişkin okul yöneticilerinin görüşleri. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 2(2), 14-25.
  • MİLES, M. B. & HUBERMAN, A. M. (1994). Qualitative data analysis. CA: Sage Publication.
  • Millî Eğitim Bakanlığı (2012a). 6287 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/04/20120411-8.htm adresinden 5 Nisan 2014 tarihinde edinilmiştir.
  • Millî Eğitim Bakanlığı (2012b). İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/07/20120721-9.htm adresinden 5 Nisan 2014 tarihinde edinilmiştir.
  • Millî Eğitim Bakanlığı. (2005). İlköğretim Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı.
  • OBALAR, S. (2010). İlköğretim birinci sınıf öğrencilerinin ilk okuma yazma becerileri ile sosyal duygusal uyum ve zekâ düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayınlanmış doktora tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • ÖZDEN, Y. (1999). Eğitimde dönüşüm-eğitimde yeni değerler (2.bs.). Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • STRAİN, L. B. (2003). Language and diversity training: Critical emphases needed in education of literacy teachers. Educational Researcher, 32(5), 33-37.
  • ŞİMŞEK, A., DOĞANAY, A., ATAİZİ, M., BALABAN Salı, J. ve AKBULUT, Y. (2013). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri (2.bs.). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • TOK, Ş., TOK, T. N. ve MAZI, A. (2008). İlkokuma yazma öğretiminde çözümleme ve ses temelli cümle yöntemlerinin değerlendirilmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, (53), 123- 144.
  • TÜRNÜKLÜ, A. (2000). Eğitimbilim araştırmalarında etkin olarak kullanılabilecek nitel bir araştırma tekniği: Görüşme. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, (24), 543-559.
  • VURAL, S. (2007). Ailenin sosyo ekonomik düzeyinin birinci sınıf öğrencilerinin aile-öğretmen iletişimi ve okuma yazma başarısıyla ilişkisi. Yayınlanmış yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • YILDIRIM, A. ve ŞİMŞEK, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (9.bs.). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • YILDIRIM, M. (2008). Birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okullarında ses temelli cümle öğretimi yöntemi ile ilk okuma yazma öğretimi sırasında karşılaşılan güçlükler. Yayınlanmış yüksek lisans tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • YILMAZ, N., TAŞCI, N. ve FİDAN, M. (2013). İlkokul birinci sınıf öğretmenlerinin 60-66 aylık öğrencilerine ilişkin görüşleri. XII. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Sempozyumu’nda sunulan sözlü bildiri, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.