SAFİYE EROL’UN DİNEYRİ PAPAZI ROMANINDA BİREYLEŞİM/KEMALAT YOLCULUĞU

Safiye Erol'un, Dineyri Papazı adlı romanında bir genç kızın bireyleşim/kemalat süreci anlatılmaktadır. Analitik psikolojide kahramanın kendisini bütün yönleriyle tanıması olarak ifade edilen bireyleşim yolculuğunu, tasavvuf kâmil insan olma yolunda geçirilen süreçle izah eder. Her iki halde de kahramanın sınav ve çile dolu bir yolculuk yaşaması gerekmektedir. Sonunda ruhsal bütünlüğe ulaşan birey, kendilik değerine kavuşacak ve mutlu olacaktır. Dairesel bir çizgi üzerinde gerçekleşen bu yolculuğu hem tasavvufta yer alan "seyr u sülûk"a göre, hem de Joseph Campbell'ın Kahramanın Sonsuz Yolculuğu adlı eserinde ortaya koyduğu ayrılma -erginlenme-dönüş aşamalarının yardımıyla okumak ve çözümlemek mümkündür. Safiye Erol'un özel hayatından da izler taşıyan ve bu yönüyle otobiyografik bir özellik arz eden roman, yazarın en önemli eseri sayılmaktadır. Yazar, diğer romanlarında olduğu gibi, bu son romanında da aşkı merkeze alır. Aşk mabudunu bulduğuna inanan bir genç kızın, yaşadığı ruh sancıları, anlatının içerik düzlemini oluşturur. Aşkı en saf haliyle yaşayan başkişinin, iç dünyası derin psikolojik tahlillerle ve bütün çıplaklığıyla gözler önüne serilir. Kahramanın erginlenme yolculuğunda bulunduğu mekânlar, ilişki halinde olduğu kişiler ve bazı kavramlar / simgeler, bu yolculuğun şekillenmesine hizmet ederler. Roman kahramanın, farkındalığını idrak ederek kendilik değerine kavuşmasını sağlayan yolculuk, yükselerek bekaya ulaşma anlamına gelmektedir. İçindeki saklı güçleri tanıyan birey, böylece sonsuz mutluluğu kucaklar

THE PROCESS OF INDIVIDUATION IN DİNEYRİ PAPAZI BY SAFİYE EROL

In Dineyri Papazı of Safiye Erol is told a young girl's process of individuation. In analytical psychology the journey of individuation is expressed in to recognize as with all aspects of the hero himself. In this novel, this situation is illustrated with sufism process is passed to the universal human way of being. In both cases, the hero must live a journey full of exams and reeling. At last, the individual who reach spiritual integrity will converge to the value of self and be happy. Tthis journey which occur on a circular line can be read and resolution with both according to the “seyr u sülûk” in sufism and the help of the stages seperation- initiation- return which Joseph Campbell put in the Endless Journey of the Hero. This novel moves the follows from Safiye Erol's private life. In this regard, supplies an autobiographical feature. It is the most important work for her. Like in her other novels, the writer gets the love to the center in her this last novel, too. In the plane of the narrative content, the writer tells a young girl's spirit pains who believes that love has found. Protagonist lives to love in it's purest form, her inner world reveal with deep psychological an alyzes and all the nudity. The places which the hero make journey of initiation in there, the people who are in relationship with her and some concepts/icons serve to formation of this journey. With this journey, the hero of the novel realize his awareness and move to another dimension to this love. Also, this journey is mean increased reaching survivability. The individual recognizes to latent powers within himself and embraces to infinite happiness

___

ARASTEH A.Rıza ve SHEIKH Enis A. (2003). “Sufizm: Evrensel Benliğe Giden Yol”, Sufi Psikolojisi, Haz.: Kemal Sayar, Ġstanbul: Ġnsan Yayınları.

ASSMANN, Jan (2001). Kültürel Bellek. Çev.: AyĢe Tekin. Ġstanbul: Ayrıntı Yay.

BACHELARD, Gaston (1996). Mekânın Poetikası, Çev.:Aykut Derman, Ġstanbul: Kesit Yayınları.

CAMPBELL, Josepf (2010). Kahramanın Sonsuz Yolculuğu, Çev.: Sabri Gürses, Ġstanbul: Kabalcı Yayınevi.

CEBECĠOĞLU, Ethem (2009). Tasavvuf Terimleri ve Deyimleri Sözlüğü, Ġstanbul: Ağaç Yayınları.

CHITTICK, William (2003). Hayal Âlemleri, Çev.: Mehmet Demirkaya, Ġstanbul: Kaknüs Yayınları.

CHITTICK, William (2008a). Tasavvuf, Çev.: Turan Koç, Ġstanbul: Ġz Yayıncılık.

CHITTICK, William (2008b). Varolmanın Boyutları, Çev.: Turan Koç, Ġstanbul: Ġnsan Yayınları.

ELIADE, Mircea (1994). Edebi Dönüş Mitosu, Çev.: Ümit Altuğ, Ankara: Ġmge Kitabevi.

EROL, Safiye (2009). Dineyri Papazı, Haz.: Halil Açıkgöz, Ġstanbul: Kubbealatı NeĢriyatı.

FORDHAM, Frieda (2011). Jung Psikolojisinin Ana Hatları, Çev.: Aslan Yalçıner, Ġstanbul: Say Yayınları.

FORSTER, E. M. (2001). Roman Sanatı, Çev.: Ünal Aytür, Ġstanbul: Adam Yayınları.

FROMM, Erich (1995). Rüyalar, Masallar, Mitoslar, Çev.: Aydın Arıtan, Kaan H. Ökten, Ġstanbul: Artı Yayınları.

JUNG, Carl Gustav (2009). Dört Arketip, Çev.: Zehra Aksu Yılmazer, Ġstanbul: Metis Yayınları.

JUNG, Carl Gustav (2010a). İnsan Ruhuna Yöneliş, Çev.: Engin Büyükinal, Ġstanbul: Say Yayınları.

JUNG, Carl Gustav (2010b). Bilinç ve Bilinçaltının İşlevi, Çev.: Engin Büyükinal, Ġstanbul: Say Yayınları.

KORKMAZ, Ramazan (2002a). “Romanda Dramatik Aksiyonu Sağlayan Değerlerin Görüntü Seviyeleri Üzerine Bazı Öneriler”. Scholarly Depth and Acuracy- Lars Johanson Armağanı. Yay. Haz.: Nurettin Demir, Fikret Turan, Ankara: Grafiker Yayınları.

KORKMAZ, Ramazan (2002b). İkaros’un Yeni Yüzü, Ankara: Akçağ Yayınları.

KORKMAZ, Ramazan (2007). “Servet-i Fünûn Edebiyatı”, (Ed. Ramazan Korkmaz ), Yeni Türk Edebiyatı El Kitabı, Ankara: Grafiker Yayınları.

LINGS, Martin (2003). Simge ve Kökenörnek, Çev.: Süleyman Sahra, Ankara: Hece Yayınları.

PEARSON, Carol S. (2003). İçimizdeki Kahraman, Çev.: Semra AyanbaĢı, Ġstanbul:AkaĢa Yayınları.

SAVCAN S. Yasemin (2005). Safiye Erol’un Romanları Üzeine Bir İnceleme, BasılmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Osmangazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, EskiĢehir.

UĞURCAN, Sema (2001). “Safiye Erol‟un Romanları”, Kubbealtı Akademi Mecmuası, S:3, s. 34-43

ULUDAĞ, Süleyman (2002). Tasavvuf Terimleri Sözlüğü, Ġstanbul: Kabalcı Yayınevi.

YARDIM Mehmet Nuri (2010). Safiye Erol, Ġstanbul: Anonim Yayıncılık.