ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARI İLE AKADEMİK BAŞARILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Bilişim teknolojileri, işleri daha kısa sürede tamamlayarak işin verimliliğini ve kalitesini artıran modern araçlardır. Günümüzde bilişim teknolojilerinin önemi ve gerekliliği her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle bireylerin küçük yaşlardan itibaren bilişim teknolojilerine yönelik kazanımları doğru ve etkili bir şekilde elde etmesi gerekmektedir. Bireyler bu sayede bilişim teknolojilerini etkili ve doğru şekilde kullanma seviyesine ulaşacak ve çağın gerektirdiği özelliklere sahip olacaklardır. Çocukların bilişim teknolojilerini etkili ve doğru kullanmayı öğrenecekleri en güvenilir ortam ise okullardır. Buradan hareketle öğrencilerin öğrenmelerinin bir göstergesi olan akademik başarı ile ilişki olabileceği ve akademik başarıyı etkileyebileceği kabul edilen öğrencilerin bilişim teknolojileri ve yazılım dersine yönelik tutumlarının birlikte ele alınması önemli görülmektedir. Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin bilişim teknolojileri ve yazılım dersine yönelik tutumları ile akademik başarıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma 2017- 2018 eğitim öğretim yılında yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı devlet ortaokulları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi belirlenirken tabakalı örneklem yapılmıştır. Örneklemde okullar sosyoekonomik olarak alt, orta ve üst gruba ayrıldıktan sonra her tabakadan birer okul tesadüfi örnekleme yöntemi belirlenmiştir ve araştırmaya gönüllü olarak 717 ortaokul öğrencisi katılmıştır. Araştırmada bilgi formu, bilişim teknolojileri dersine yönelik tutum ölçeği ve ders başarı testi kullanılmıştır. Verilerin analizinde korelasyon, regresyon, t-testi ve ANOVA analizleri yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda ortaokul öğrencilerinin bilişim teknolojileri ve yazılım dersine yönelik tutumları ile akademik başarıları arasında pozitif yönde ve düşük düzeyde ilişki saptanmıştır. Öğrencilerin bilişim teknolojileri ve yazılım dersine yönelik tutumları, akademik başarılarının %5’ni açıklamaktadır. Ayrıca öğrencilerin bilişim teknolojileri ve yazılım dersine yönelik tutumlarının cinsiyetlerine ve sınıf düzeylerine göre anlamlı bir şekilde farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.

INVESTIGATING THE RELATION BETWEN SECONDARY SCHOOL STUDENTS’ ATTITUDES TOWARDS INFORMATION TECHNOLOGY AND SOFTWARE CLASS AND THEIR ACADEMIC ACHIEVEMENT

Information technologies are modern tools that improve work efficiency and quality by completing tasks in a shorter time. Today, the importance and necessity of information technology is increasing day by day. For this reason, individuals should be able to acquire the benefits of information technology from an early age in an accurate and effective way. Individuals will have access to the level of effective and correct use of information technology and will have the features that the age demands. The most reliable environment for children to learn to use information technology effectively and correctly is the schools. It is therefore important that students who are considered to be able to relate to academic achievement, which is a sign of their learning, and their attitudes toward information technology and software lessons, are considered to be able to influence academic success. The aim of this research is to examine the relationship between secondary school students' attitudes towards information technology and software lectures and academic achievement. In the research, relational survey model was used as the quantitative research methods. The research was carried out in the academic year of 2017-2018. The sample of the study is the state secondary schools affiliated to Pendik District Directorate of National Education. A stratified sample was made while the sample of the research was determined. In the sample, after schools were divided into lower, middle and upper socioeconomic groups, one school random sampling method was determined from each layer and 717 middle school students voluntarily participated in the research. In the research, attitude scale and course success test were used for information form, information technology course. Correlation, regression, t-test and ANOVA analyzes were performed in the analysis of the data. As a result of the research, there was positive and low level of relationship between secondary school students' attitudes towards information technology and software courses and academic achievement. Students' attitudes towards information technologies and software courses account for 5% of their academic achievement. Moreover, it has been determined that the attitudes of students towards information technology and software course differ significantly according to gender and grade levels.

___

  • Afari, E. (2015). Relationship of students’ attitudes towards science and academic achievement. Attitude Measurements in Science Education, 245-262.
  • Akdemir, Ö. (2006). İlköğretim öğrencilerinin matematik dersine yönelik tutumları ve başarı güdüsü (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Akey, T. M. (2006). School Context, Student Attitudes and Behavior, and Academic Achievement: An Exploratory Analysis. MDRC.
  • Anlar, A. (2011). İlköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler ile türkçe dersine yönelik tutumları ve bu derslerdeki başarıları arasındaki ilişki (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kilis.
  • Aydoğan, D. (2013). İlköğretim 8. Sınıf öğrencilerinin bilişim teknolojilerine yönelik tutumları ile bilişim teknolojileri okuryazarlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11, 63-76.
  • Baş, G. ve Şahin, C. (2012). İlköğretim 6. 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin okuma tutumları ve yazma eğilimleri ile Türkçe dersindeki akademik başarıları arasındaki ilişki. Turkish Studies, 7(3), 555-572.
  • Başaran, İ. E. (1998). Eğitim psikolojisi. Ankara: Gül Yayınevi.
  • Bölükbaş, F. (2010). İlköğretim öğrencilerinin Türkçe dersine yönelik tutumlarının başarı-cinsiyet- ailenin eğitim düzeyi bağlamında değerlendirilmesi. Turkish Studies, 5(3), 905-918.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2017). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Ceran, D. (2013). Türkçe öğretmeni adaylarının yazma eğitimi dersine yönelik tutumlarının değerlendirilmesi. Electronic Turkish Studies, 8(1).
  • Cüre, F. ve Özdener, N. (2008). Öğretmenlerin bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) uygulama başarıları ve BİT’e yönelik tutumları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34, 41-53.
  • Çakır, Ö. S., Şahin, Ö. ve Şahin, B. (2000). İlköğretim 6. Sınıf fen bilgisi dersine ilişkin bazı değişkenlerin öğrencilerin duyuşsal özelliklerini açıklama gücü. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19, 43-49.
  • Demirer, V. ve Şahin, İ. (2008). İlköğretim öğrencilerinin bilişim teknolojileri dersine yönelik tutumları. 8. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Konferansı (6-9 Mayıs 2008). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
  • Diaz, A. L. (2003). Personal, family, and academic factors affecting low achievement in secondary school. Electronic journal of research in educational psychology and psychopedagogy, 1(1), 43-66.
  • Fidan Dişikitli, A. (2011). İlköğretim 7. ve 8. Sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji dersine yönelik tutumları ile fen ve teknoloji dersi başarıları arasındaki ilişki (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Selçuk Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Gün, E. ve Köse, H. S. (2013). Müzik öğrencilerinin piyano dersine yönelik tutumları. Electronic Turkish Studies, 8(3).
  • Henning, K. J. (2009). Attitude and acheivement: A study of parent and student attitudes towards education and their effects on achievement (Unpublished Doctoral Thesis). Pittsburg State University, Pensilvanya.
  • House, J. D., & Prison, S. K. (1998). Student attitudes and academic background as predictors of achievement in college English. International Journal of Instructional Media, 25(1), 29-43.
  • Hussain, A. (2006). Effect of guidance services on study attitudes, study habits and academic achievement of secondary school students. Bulletin of Education & Research, 28(1), 35-45.
  • Işık, A. D. (2011). ECDL yeterlilikleri doğrultusunda bilişim teknolojileri dersinin bilgisayarda yazı yazma becerisi kazandırma yeterliliği. e-Journal of New World Sciences Academy, 6(2), 1367-1374
  • Işık, A. D. ve Rıza, E. T. (2011). Bilişim teknolojileri dersine yönelik tutum ölçeğinin geçerlilik ve güvenirlik çalışması. e-Journal of New World Sciences Academy, 6(1), 46-53.
  • Karakuş Aktan, E. N. (2013). Öğrencilerin dil ve anlatım dersine yönelik tutumlarının akademik başarılarıyla ilişkisi (Çankaya İlçesi Örneği) (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Karatekin, K., Merey, Z., Sönmez, Ö. F., ve Kuş, Z. (2012). Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının insan hakları eğitimine yönelik tutumları. Electronic Turkish Studies, 7(4).
  • Kazazoğlu, S. (2013). Türkçe ve İngilizce derslerine yönelik tutumun akademik başarıya etkisi. Eğitim ve Bilim, 38(170), 294-307.
  • Kaya, H. ve Böyük, U. (2011). İlköğretim ıı. Kademe öğrencilerinin fen ve teknoloji dersine ve fen deneylerine karşı tutumları. TÜBAV Bilim Dergisi, 4(2), 120-130.
  • Keskin, S. (2006). Üstün ve özel yetenekli çocuklar ve bilgisayara ve bilgisayar dersine yönelik tutumları (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir.
  • Kinniard, J. (2010). Does attitude ımpact academic achievement? (Unpublished Master Thesis). Ohio University, The Faculty of the College of Education, Ohio.
  • Kinay, İ., Ömer, Ş., Bağçeci, B. ve Çetin, B. (2015). Öğretmen adaylarının öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı (ÖTMT) dersine yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Dicle Üniversitesi, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 25, 119-135.
  • Köyönü, M. B. (2012). İlköğretim öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumları ile ders başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi: Kandıra İlçesi Örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Bülent Ecevit Üniversitesi, Sosyal bilimler Enstitüsü, Zonguldak.
  • Küçükkurt, V. Ş. (2006). Lise ve dengi okullarda öğrencilerin felsefe dersine karşı olan tutumları ve başarıları arasındaki ilişki (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Kpolovie, P. J., Joe, A. I. & Okoto, T. (2014). Academic achievement prediction: Role of interest in learning and attitude towards school. International Journal of Humanities Social Sciences and Education (IJHSSE), 1(11), 73-100. www.arcjournals.org
  • Langat, A. C. (2015). Students’attitudes and their effects on learning and achievement in mathematics: A case study of public secondary schools in Kiambu County. Kenyatta University, Kenya.
  • Lewin, T., Nama, S. ve Ziapora, L. (1991). Achivements and attitudional patterns of boys and girls in Science. Journal of Research in Science Teaching, 28(4), 315-328.
  • Marshall, G. (1999). Sosyoloji sözlüğü. (O. Akınhay, ve D. Kömürcü, Çev.) Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • MEB (2017a). 5. Sınıflar bilişim teknolojileri ve yazılım dersi öğretmen http://tegm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2017_10/03105825_Ogretmen- Rehberi_compressed.pdf adresinden 10 Ocak 2018 tarihinde erişilmiştir. rehberi,
  • MEB (2017b). Bilişim teknolojileri ve yazılım dersi öğretim programının tanıtılması. https://tegm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2017_06/09162955_BiliYim_Teknolojileri__ve _YazYlYm.pdf adresinden 10.01.2018 tarihinde erişilmiştir.
  • Mendezabal, M. J. N. (2013). Study habits and attitudes: The road to academic success. Open Science Repository Education, (open-access), e70081928.
  • Mısırlı, Z. A. (2013). Ortaokul öğrencilerinin eğitim teknolojisi standartlarına ilişkin yeterliklerinin incelenmesi (Yayınlanmamış doktora tezi). Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Michelli, M. P. (2013). The relationship between attitudes and achievement in mathematics among fifth grade students (Unpublished Master Thesis). Honors College of The University of Southern Mississippi, Mississippi.
  • Moè, A., Pazzaglia, F., Tressoldi, P., & Toso, C. (2009). Attitude towards school, motivation, emotions and academic achievement. Educational Psychology: Cognition and Learning, Individual Differences and Motivation, 259-274.
  • Morgan, C. T. (2013). Psikolojiye giriş (S. Karakaş ve R. Eski, Çev. Ed.). Konya: Eğitim Yayınevi.
  • Oliver, J. S., & Simpson, R. D. (1988). Influences of attitude toward science, achievement motivation, and science self concept on achievement in science: A longitudinal study. Science Education, 72(2), 143-155.
  • Owo, W. J., & Ikwut, E. F. (2015). Relationship between Metacognition, Attitude and Academic Achievement of Secondary School Chemistry Students in Port Harcourt, Rivers State. IOSR Journal of Research & Method in Education (IOSR-JRME), 5(6), 6-12.
  • Özyalvaç, N. T. (2010). Ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi dersine yönelik tutumları ile akademik başarı motivasyonlarının incelenmesi (Konya Anadolu Lisesi Örneği) (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Petty, R. E., Fabrigar, L. R., & Wegener, D. T. (2003). Emotional factors in attitudes and persuasion. Handbook of affective sciences, 752, 772.
  • Plotnik, R. (2009). Psikolojiye giriş (T. Geniş, Çev.). İstanbul: Kaknüs.
  • Saracoğlu, F. (2016). İlköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin matematik başarıları ve matematik dersine yönelik tutumlarının incelenmesi. Ahi Evran Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırşehir.
  • Sağıroğlu, Ş. (2001). Herkes için etkili bilişim. Kayseri: Ufuk Kitapevi.
  • Senemoğlu, N. (2015). Gelişim, öğrenme ve öğretim kuramdan uygulamaya. Ankara: Yargı Yayınevi.
  • Sezgin Selçuk, G. (2010). Correlation study of physics achievement, learning strategy, attitude and gender in an introductory physics course. Asia-Pacific Forum on Science Learning and Teaching, 11(2), 1-16.
  • Sölpük, N. (2017). The Effect of Attitude on Student Achievement. In The Factors Effecting Student Achievement (pp. 57-73). Springer International Publishing. DOI 10.1007/978-3-319-56083- 0_4
  • Şenel, H. C., ve Seferoğlu, S. S. (2009). Avrupa bilgisayar yetkinlik sertifikası (ECDL): Türkiye’deki uygulamalar. Akademik Bilişim’09 - XI. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri (s. 395- 402). Şanlıurfa: Harran Üniversitesi.
  • Şentürk, B. (2010). İlköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin genel başarıları, matematik başarıları, matematik dersine yönelik tutumları ve matematik kaygıları arasındaki ilişki (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.
  • Tan, A. (2006). İlköğretim II. kademe öğrencilerinin resim-iş dersine yönelik tutumları ile akademik başarıları arasındaki ilişkiler (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Taylor, S. E., Peplau, L. A. ve Sears, D. O. (2015). Sosyal psikoloji (A. Dönmez, Çev.). Ankara: İmge Yayınevi.
  • TDK (2017). Güncel sözlük. www.tdk.gov.tr
  • Tella, A. (2007). The impact of motivation on student’s academic achievement and learning outcomes in mathematics among secondary school students in Nigeria. Eurasia Journal of Mathematics, Science & Technology Education, 3(2), 149-156
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK). (2013). 06-15 yaş grubu çocuklarda bilişim teknolojileri kullanımı ve medya. Sayı: 15866. http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=15866 adresinden 10 Ocak 2018 tarihinde erişilmiştir.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK). (2016). Hanehalkı bilişim teknolojileri kullanım araştırması. Sayı: 21779. http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=21779 adresinden 10 Ocak 2018 tarihinde erişilmiştir.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK). (2017). Hanehalkı bilişim teknolojileri kullanım araştırması. Sayı: 24862. http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=24862 adresinden 10 Ocak 2018 tarihinde erişilmiştir.
  • Uyanık, G. (2017). İlkokul öğrencilerinin fen bilimleri dersine yönelik tutumları ile akademik başarıları arasındaki ilişki. TÜBAV Bilim Dergisi, 10(1), 86-93.
  • Verešová, M. & Malá, D. (2016). Attitude toward school and learning and academic achievement of adolescents. http://www.futureacademy.org.uk/files/images/upload/90_4704_7444.pdf adresinden 25 Ocak 2018 tarihinde edinilmiştir.
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem