ÖZEL YETENEK SINAVLARININ ONLINE YAPILMASINA YÖNELİK WEB TABANLI SİSTEM TASARIMI

Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler birçok alanda olduğu gibi eğitim ve sınav uygulamalarının büyük bir kısmının da yakın gelecekte web üzerinden gerçekleşeceğine işaret etmektedir. Üniversitelerimize bağlı Spor Bilimleri Fakülteleri ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları bünyesinde yer alan Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği, Antrenörlük ve Rekreasyon Bölümlerine her eğitim-öğretim yılında Özel Yetenek Sınavları ile öğrenci alınmaktadır. Yapılan bu sınavlarda parkur, koordinasyon, branş gibi fiziksel yeterlilik testlerinin yanı sıra, adayların AOBP (Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı), YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) sınavından almış oldukları puanlar da göz önünde bulundurulmaktadır. Sınavların ilan ve müracaat evresinden, başvuruların değerlendirmesi, kazanan adayların ilan edilmesi ve kayıt işlemlerinin gerçekleşmesi sürecine kadar geçen aşamaları, Fakülte veya Yüksekokulların oluşturmuş olduğu jüriler tarafından manuel olarak yapılmaktadır. Sınavlar sınavı yapmakla yükümlü olan personelin çok fazla zamanını almakta olduğundan verilerin alınması, analizi, değerlendirme ve sonuçlandırma işlemlerinde hataları en aza indirmek amacıyla web tabanlı online sınav sistemi hazırlanmıştır. Kodlanarak yazılmış olan Web Tabanlı Online Sınav Sisteminin işlerlik bakımından uygun bir sistem olduğu gözlenmiştir. Bu çalışmada, manuel işlemlerin dijital ortama aktarılarak iş yükünün hafifletilmesi, işlemlerin hızlandırılması ve güvenli bir şekilde yapılması için geliştirilen Web Tabanlı Online Sınav Sisteminden bahsedilmiştir. Yazılımın birçok kez denemesi yapıldıktan sonra 2014-2016 yılları arasındaki Eğitim Öğretim dönemlerinde Ardahan Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Özel Yetenek Sınavı öğrenci alımında üç yıl üst üste başarılı bir şekilde kullanılmıştır.

WEB-BASED SYSTEM DESIGN FOR DOING SPECIAL TALENT EXAMS ONLINE

Technological developments in recent years indicate that much of the training and examinations will take place over the web in the near future as is the case with many inland areas. In every education and training year by special talent exams students are taken to Physical Education and Sports Education Faculty, Sports Management and Coaching and Recreation Departments that are extensions of ouruniversities of Sports Science Faculty and School of Physical Education and Sports. In these examinations, in addition to physical qualification tests such as parcour, coordination and branch, candidates' weighted high school GPA, points of high er education examination are also takenin to consideration. All the stages such as; Announcement of the examination and the phase of application, evaluation of the applications, announcement of the winning candidates and the conclusion of there gistration process are maintained manually by the jury that is formed by Faculties and Vocational Schools. Since the examinations are taking too much time for the personnel who are obliged to take the exam, a web-based online examination system has been prepared in order to minimize the errors in the process of taking, analyzing, evaluating and finalizing the data. It has been observed that the Web-Based Online Examination System, which is written in coding, is a suitable system in terms of functionality. In this study, Web-Based Online Examination System, which is developed for alleviating the work load, accelerating the process and ensuring more reliance by transfering manual processes to digital media, will be discussed. After many trials of the software it has been used successfully between the years of Educationand Teaching 2014-2016 in Special TalentExams of Ardahan University School of Physical Education and Sports School at 3 years.

___

  • Akbal, E. & Ulaş, M. (2012). The Design Of The Web BasedForeignVocabulary Learning System. Nwsa e-Journal of New World Sciences Academy. 7 (1), 38-46.
  • Akın, O. (2007). Web Tabanlı Sınav Sistemi. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Mühendisliği. Sakarya.
  • Gül, A., Önder, H., Berk, A. (2003). Uzaktan Eğitim Modeli ve Tarım Sektörü. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi. 18(4),71-78.
  • Gürbüz, T. (2001). Değişen Anlamıyla Bilgisayar Okuryazarlığı, Bilişim Teknolojileri Işığında Eğitim (BTIE) Konferans ve Sergisi Bildiriler Kitabı. ss.163-168, Ankara.
  • http://www.rehberim.net/forum/hosting-genel-bilgi-395/49009-mysql-nedir-neden-kullaniriz- ozellikleri-nelerdir.html (05.06.2017).
  • http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/07/20080716-7.htm (13.07.2017).
  • https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=ASP.NET&action=edit (05.02.2016).
  • Karakaya, Z. (2001). Çevrimiçi (On-line) Sınav Sistemi Geliştirilmesi ve Uygulanması. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü,Yüksek Lisans Tezi.
  • Kaya, Z. (2002). Uzaktan Eğitim. PegemA Yayıncılık. Ankara.
  • Küçüksille, EU, Taşdelen, K., Arısoy, A., Açokgözlü, E. (2010). Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Özel Yetenek Sınavı için Otomasyon Sistem Tasarımı. SDU International TechnologicScience. 2(1), 22-28.
  • Odabaş, H. (2003). İnternet Tabanlı Uzaktan Eğitim ve Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri. Türk Kütüphaneciliği 17(1). 22-36.
  • Stephens, R.,&Plew, R. (2003). 24 Saatte Veritabanları. Alfa Yayınları. İstanbul. 975-297-429-4.
  • Şimşek, İ. (2009). E-Öğrenme Sistemlerine Entegre Edilebilir Online Sınav Modülü Geliştirilmesi. İstanbul Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi.
  • Tübitak., http://www.tubitak.gov.tr/tubitak_content_files /vizyon2023/eik/EK1.pdf (01.03.2017).
  • Türkoğlu, R., http://www.teknoturk.org/docking/yazarlar/recep.turkoglu.htm.2004 (10.03.2017).
  • Yağcı, M., Ekiz, H., Gelbal, S. (2015). Yeni Bir Çevrimiçi Sınav Modeli Geliştirilmesi ve Uygulanması. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi. 16(1), 269-288.
  • Yalın, Hİ. (2001). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme..Nobel Yayınevi, Ankara.
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem