ORTAÖĞRETİM 9. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN YAZILI ANLATIM ALAN BİLGİSİ BAŞARI DÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

İlk ve ortaöğretim, öğrencilerin yazma becerilerinin belirli bir plan ve program doğrultusunda temelinin atıldığı ve öğretimin son aşamasına kadar bu becerilerinin geliştirildiği süreci içine alan bir dönemdir. Yazma becerisi bilgi, birikim ve dili etkili kullanmayı gerektirdiğinden bu sürecin okuma, dinleme/izleme, konuşma ve dil bilgisi etkinlikleriyle de desteklenmesi gerekir. Öğrencilerin yazılı anlatım metinlerini inceleyen araştırmacılar, öğrenci metinlerinde birçok eksikliğin olduğunu, öğrencilerin yazma becerilerinin beklenen yeterliliğe ulaşamadığını ifade etmektedir. Bu becerideki eksikliklerin bilgi aşamasından bilgilerin beceriye dönüştürülememesine kadar geniş bir çerçeveye dağıldığı düşünülmektedir. Bu yüzden bu çalışmanın amacı, ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin Dil ve Anlatım Ders Programı'nda da ifade edilen yazma becerisine yönelik kazanım cümleleri doğrultusunda yazılı anlatım alan bilgisi düzeylerini belirlemektir. Araştırmada ayrıca öğrencilerin yazılı anlatım alan bilgisi yeterlilik düzeylerinin başta cinsiyet olmak üzere diğer değişkenlere göre de değişip değişmediği tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerin Yazılı Anlatım Alan Bilgisi Testi genel başarı puanları ortalamaları 100 tam puan üzerinden 59 puanla sınırlı kalmıştır. Yine 9. sınıf öğrencilerinin yazılı anlatım alan bilgisi başarı düzeyleri, cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermezken öğrencilerin akademik başarına, serbest yazma etkinliği yapmalarına, günlük tutmalarına, Dil ve Anlatım dersini sevmeleri ile yazma etkinliklerinden memnun olmalarına göre ise değişmektedir. Araştırmanın sonunda elde edilen sonuçlara bağlı kalınarak Dil ve Anlatım derslerini veren öğretmenlere bazı önerilerde bulunulmuştur.

A RESEARCH ON 9th GRADE OF SECONDARY EDUCATION STUDENTS ' ACHIEVEMENT LEVELS OF FIELD KNOWLEDGE OF WRITING EXPRESSION

Primary and Secondary education is a period that covers a process of students’ writing skills are laid the foundation of skills in accordance with a specific plan and program and these skills are developed until the final stage of tranining. As writing skill requires knowledge, experience and using language effectively, this process must be supported by reading, listening / viewing, speaking and grammar activities as well. The researchers investigating students' writing texts, refer that students’ texts have many deficiencies and students’ expected writing skills are failed to reach proficiency. These deficiencies in skills are considered to distribute in a large frame that is from the knowledge stage to not converting knowledge to skill. Therefore, aim of this study is to determine the levels of students’ writing kowledge, towards the writing skill in accordance with acquisition sentences that is also referred in secondary schools, 9th grade students’ Programme of Language and Expression. In the study, the level of students' writing proficiency whether changed or not according to first gender and other variables has been also identified. According to the findings from the research, the average of general success for the knowledge of writting expression for 9th grade of secondary education students was determined as 59 %. And according to gender 9th grade of secondary educatıon students ' achievement levels of fıeld knowledge of writing expression not significant difference, but according to student’s academic success, make free writing activity, keep a journal, Language and Speech lessons love and be pleased from writting events showed significant difference. At the end of the research with adhering to the results obtained from the study, some suggestions have been given to teachers who instruct Language and Expression Courses

___

AKSAN, Yeşim ve ÇAKIR, Özler (1997). “İlkokul Öğrencilerinin Yazılı Anlatımlarının Metinsellik Ölçütleri ve Metin Konusu Oluşumu Açısından Değerlendirilmesi” XI. Dilbilim Kurultayı, (Hz. Deniz Zeyrek, Şükriye Ruhi), Ankara: ODTÜ Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü.

AYYILDIZ, Mustafa ve BOZKURT, Ümit (2006). “Edebiyat ve Kompozisyon Eğitiminde Karşılaşılan Sorunlar”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, S. 4 (1), s. 45-52.

BAĞCI, Hasan (2007) Türkçe Öğretmeni Adaylarının Yazılı Anlatım Derslerine Yönelik Tutumları ile Yazma Becerileri Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ankara.

BAĞCI, Hasan (2010) “İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin Yazılı Anlatım Alan Bilgisi Başarı Düzeylerinin Değerlendirilmesi”. Uluslararası III. Dünya Dili Türkçe Sempozyumu. Dokuz Eylül Üniversitesi. 16-18 Aralık. İzmir.

CEMİLOĞLU, Mustafa (2001). Dil Bilimi Açısından Türkçe Yazılı Anlatım ve Anlatım Teknikleri Öğretimi. İstanbul: Alfa Yayınları.

DOĞAN, Yusuf (2002), Türkçe Öğretmenliği Birinci Sınıfta Okuyan Öğrencilerin Okuma ve Yazma Becerileri ile Genel Kültür Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara.

KAPLAN, Mehmet (1982). Kültür ve Dil, İstanbul: Dergâh Yayınları.

KANTEMİR, Enise (1997). Yazılı ve Sözlü Anlatım. Ankara: Engin Yayınları.

KAVCAR, Cahit (1983). “Düzgün Yazmanın Önemi ve Yolları”. Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 16, Ankara: AÜEBF Yayınları.

MEB. (2005). İlköğretim Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu (6, 7, 8. Sınıflar). İstanbul: Millî Eğitim Basımevi.

MEB (2010). Ortaöğretim 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı/Dil ve Anlatım Dersi Programı. Millî Eğitim Basımevi.

ÖZBAY, Murat. (1995). Ankara Merkez Ortaokullarındaki Üçüncü Sınıf Öğrencilerinin Yazılı Anlatım Becerileri Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yayımlanmış Doktora Tezi. Ankara.

RUHİ, Ş. (1994). İlköğretim Öğrenci Kompozisyonlarındaki Bağdaşıklık Sorunları. Çağdaş Türk Dili, 77-78, 24-26.

YALÇIN, S. Dilek (1998). “Yazma Eğitiminde Yeni Bir Araştırma Alanı: Yaratıcı Yazarlık” Türkçenin Öğretimi ve Eğitimi Sempozyum Bildiriler, ss. 145-152, AÜ TÖMER Gaziantep Şubesi Yayını.