ÖĞRENME AMAÇLI YAZMA AKTİVİTESİ OLARAK MEKTUP VE ETKİLİ KULLANIMI

Araştırmanın amacı, öğrenme amaçlı yazma aktivitesi olarak mektubun, nasıl daha etkili kullanılabileceğini araştırmaktır. Bu nitel çalışmada doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Dokümanlar, nitel araştırmalarda etkili bir şekilde kullanılabilen önemli bilgi kaynakları oldukları için onların orijinalliği önemlidir. Çalışmada, Sevgi Özel tarafından hazırlanan ve Bilgi Yayınevi tarafından basılan (1988) "Baba İnönü'den Erdal İnönü'ye Mektuplar" adlı kitap ile Can Dündar'ın 17.06.2007 tarihli köşe yazısında (Milliyet) "Erdal İnönü'nün babasına mektupları" başlığı altında yayınlanan mektuplarla birlikte öğrenme amaçlı yazmayla ilgili yapılan araştırmalar; nitel analiz tekniği kullanılarak incelenmiştir. Çalışmada, babadan oğula, oğuldan babaya yazılan ve hidrojen bombasıyla ilgili içeriğe sahip mektuplar ve öğrenme amaçlı yazmayla ilgili yapılan çalışmaların dokümanları incelenmiştir. Bu çalışmada incelenen dokümanlar, doküman incelemesinin; dokümanlara ulaşma, orijinalliğin kontrol edilmesi, dokümanları anlama, veriyi analiz etme ve veriyi kullanma gibi beş aşamasından ilk üç aşamasını kendiliğinden sağlamaktadır. Çalışmanın bulgularına ulaşmada, incelenen araştırmaların; sonuçlarının, yönergelerinin, uygulamalarının; araştırmacının kendi gözlemlerinin, deneyimlerinin ve sezgilerinin dikkate alınması ve incelenmesi etkili olmuştur. Araştırmanın bulguları; mektubun, okuduğu okul veya yaşı daha büyük olanlar tarafından daha küçük olanlara yazılması; yazanların, konuyla ilgili araştırma yapması, daha açıklayıcı yazmaya çalışması; yazanlara bir mektup örneğinin verilmesi, çalışmalarından dolayı puan verilmesi; yazma sürecinin bitiminde yazanlar tarafından tekrar tekrar okunması, öğrenme amaçlı yazma aktivitesi olarak mektubu daha etkili kılabileceği şeklindedir

___

AKAR, M. S., GÜNEL, M. ve BÜYÜKKASAP, E. (2008, Ağustos). Laboratuar dersinde yazma metinleri oluşturmanın ve analoji kullanımının akademik başarıya etkisi. VIII. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Egitimi Kongresi’nde sunulan bildiri, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.

BEREITER, C. & SCARDAMALIA, M. (1989). Intentional learning as a goal of instruction. In Resnick, L. B. (ed.), Knowing, learning, and instruction: Essays in honour of Robert Glaser (361-392). Erlbaum, Hillsdale, NJ: Lawrence Erlbaum Associates.

BEREITER, C. (1990). Aspects of an educational learning theory. Review of Educational Researcher, 60 (4), 603–624.

BEREITER, C. (1994). Constructivism, socioculturalism, and Popper’s World 3. Educational Researcher, 23(7), 21–23.

DOĞAN, N. ve ÇAVUŞ, S. (2008, Ağustos). İnformal öğrenme ortamlarında fen konularının öğrenilmesine yazma etkinliğinin etkisi. VIII. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi’nde sunulan bildiri, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.

DÜNDAR, C. (2007). Erdal İnönü'nün babasına mektupları. Milliyet (17 Haziran 2007, Milliyet Pazar).

EKIZ, D. (2013). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık.

FORSTER. N. (1995) The analysis of company documentation. C. Casell & G. Symon (Eds.), Qualitative methods in organizational research: Apratical goide. London: sage.

GÜNEL, M. & HAND, B. (2005) The Effects of non-traditional writing and audiences in learning science. Paper Presented at The National for Research in Science Teaching (NARST), Dallas, Texas, USA.

GÜNEL, M., UZOĞLU, M. ve BÜYÜKKASAP, E. (2008, Ağustos). Öğrenme amaçlı yazma aktivitelerindeki varyasyonun ilköğretim seviyesinde fen konularını ögrenmeye etkisi. VIII. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Egitimi Kongresi’nde sunulan bildiri, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.

GÜNEL, M., UZOĞLU, M. ve BÜYÜKKASAP, E. (2009). Öğrenme amaçlı yazma aktivitelerinin kullanımının ilköğretim seviyesinde kuvvet konusunu öğrenmeye etkisi. Gazi Üniersitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(2), 379-399.

HAND, B., PRAIN, V., LAWRANENCE, C. & YORE, L. D. (1999). A Writing in the science framework designed to enhance science literacy. International Journal of Science Education, 21, 1021-1035.

HOHENSELL, L., HAND B. & STAKER J. (2004). Promoting Conceptual Understanding of Biotechnology: Writing to a Younger Audience. American Biology Teacher, 66 (5), 333- 338.

KESKIN, Y. ve YAMAN, E. (2014). İlköğretim sosyal bilgiler programı ve ders kitaplarında yeni bir paradigma: Çokkültürlü eğitim. Turkish Studies, 9(2), 933-960.

KLEIN, P. D. (1999). Reopening Inquiry into Cognitive Processes in Writing-To-Learn. Educational Psychology Review, 11 ( 3), 203-270.

LANGER, J. A. & APPLEBEE, A. N. (1987). How writing shapes thinking: A study of teaching and learning, National Council of Teachers of English, Urbana, IL.: National Council of Teachers of English.

MASON, L. & BOSCOLO, P. (2000). Writing and conceptual change. What changes? Instructional Science, 28, 199–226, Printed in the Netherlands: Kluwer Academic Publishers.

MERRIAM, S. B. (2013). Nitel Araştırma: Desen ve uygulama için bir rehber, (Çev. Edi.: S. Turan), Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Lmt. Şti.

ÖZEL, S. (1988). Baba İnönü’den Erdal İnönü’ye mektuplar. Ankara: Bilgi Yayınevi.

SÖNMEZ, V. ve ALACAPINAR, F. G. (2011). Örneklendirilmiş bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık.

YILDIZ, A. ve BÜYÜKKASAP, E. (2011a). Öğretmen adaylarının Compton olayını anlama düzeyleri ve öğrenme amaçlı yazma aktivitelerinin akademik başarıya etkisi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 8 (1), 1643-1664.

YILDIZ, A. ve BÜYÜKKASAP, E. (2011b). Öğretmen adaylarının fotoelektrik olayını anlama düzeyleri ve öğrenme amaçlı yazmanın başarıya etkisi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 11 (4), 2259- 2274.

YILDIZ, A. ve BÜYÜKKASAP, E. (2011c). Öğretmen adaylarının belirsizlik ilkesini anlama düzeyleri ve öğrenme amaçlı yazmanın akademik başarıya etkisi. Türk Fen Eğitimi Dergisi, 8 (4),134-148.

YILDIZ, A. (2009). College students’ understanding level of quantum physics and the effect of using writing to learn activities on academic achievement. Unpublished Doctoral Thesis, Ataturk University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Erzurum.

YILDIZ, A. (2012a). Letter as a writing to learn activity and the addressee. Mevlana International Journal of Education, 2(2), 1-10.

YILDIZ, A. (2012b). Prospective teachers' comprehension levels of special relativity theory and the effect of writing for learning on achievement. Australian Journal of Teacher Education, 37(12), 15-28.
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem