NECİP FAZIL'IN ABDÜLHAKİM ARVÂSÎ'Yİ TANIMASI VETASAVVUFÎ DÜŞÜNCELERİ*

Toplumsal değerlerimizin ortaya çıkarılması ve bunun gelecek kuşaklara intikâli geleceğe güvenle bakabilmemiz açısından son derece önemlidir. Kültürel zenginliğine sahip çıkmayan toplumların zamanla egemen güçlerin etkisi altında kalacağı bilinen bir gerçektir. Her şeyin hızla değiştiği küresel dünyada kültürel varlığımızı korumak ve geliştirmek, millî bilincin oluşmasına yönelik önemli bir adımdır. Cumhuriyet dönemi yakın tarihimizin önemli sanat ve tefekkür adamlarından biri olan Necip Fazıl Kısakürek, sûfî kişiliği, davası uğruna çektiği çile, meşakkatli hayatı ve arkasında bıraktığı çok sayıda eserleri ile önemli kültürel mirasımız arasındadır. Bu mirasa sahip çıkmak, her şeyden önce onu dinî, edebî, siyasî tüm yönleriyle yakından tanımak ve anlamakla olur. Necip Fazıl hikâye, şiir ve roman gibi pek çok türde kaleme aldığı eserleriyle kültür, sanat, düşünce ve edebiyat dünyamızda her kesimden insan üzerinde etkili olmuş önemli bir şahsiyettir. Özellikle otuzlu yaşlardan itibaren tasavvufî düşünce merkezli görüşleriyle dikkat çeken Necip Fazıl'ı yakından anlayabilmek ve düşüncelerinin derinliğine nüfuz edebilmek için, onun tasavvufî yönünün özellikle mürşidi Abdülhakim Arvâsî ile münâsebetinin araştırılması büyük önem arz etmektedir. Necip Fazıl'ın hayatına ve tasavvufî görüşlerine yer verdiğimiz bu çalışma, bir giriş iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Necip Fazıl'ın kısaca hayatına değinilmiştir. İkinci bölümde onun Abdülhakim Arvâsî ile irtibatı ve tasavvufi düşünceleri ele alınmıştır. Sonuç kısmında ise Necip Fazıl ile ilgili kısa bir değerlendirme yapılmıştır.

RECOGNITION OF ABDÜLHAKIM ARVASİ BY NECIP FAZIL AND HIS SUFIST IDEAS

Bringing our social values to the light and transferring them to the next generations is extremely important for us to look at the future confidently. It is a widely known fact that societies that do not claim their cultural heritage will soon be under the influence of the dominating countries. In today's global world where everything is changing in a fast pace, protecting and enhancing our cultural heritage is an important step in forming a national conscious. Necip Fazıl Kısakürek, as an important thinker and artisan of our republican history, is among our significant cultural heritage with his sufist personality, sufferings for the sake of his ideal, difficult life and many works he left behind. Appreciation of this heritage is possible only by knowing and understanding his religious, literary and political aspects closely. Necip Fazıl is an important personality who has influenced all social segments of society in terms of our worlds of culture, art, thought and literature with his many works of stories, poems and novels. Necip Fazıl has attracted attention with his opinions centered in sufist thought especially after his 30s age and it is important to investigate Necip Fazıl's sufist side and especially his relationship with his mentor Abdülhakim Arvasi to understand him closely and to penetrate depth of his ideas. In this study we focus on life and sufist ideas of Necip Fazıl and the study is formed of one introduction and two other parts. In the first part we have concentrated on life of Necip Fazıl in brief. In the second part, we have dealt with his relation with Abdülhakim Arvasi and sufist ideas. In the final conclusion part we have made a short assessment about Necip Fazıl.

___

  • BAYAZIT, Erdem. "Üstad", Mavera, (Necip Fazıl'a Rahmet Özel Sayı), c. VII, Sy: 80-82, (Temmuz-Ağustos-Eylül 1983), Yıl:7, ss. 47-51.
  • BAZ, İbrahim. "Necip Fazıl Kısakürek (ö.1983) ve Tasavvuf", Tasavvuf, İlmî ve Akademik Araştırma Dergisi, 2003, c. IV, Sy: 10, ss.331-342.
  • ÇANDIR, Muzaffer. "İslâmî Duyarlılığın Cumhuriyet Devri Türk Şiirine Yansımaları (1923- 1950)", Celâl Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 9, Sy: 1, Mart 2011, ss.165- 186.
  • ÇETİN, Mehmet. Tanzimat'tan Günümüze Türk Şiiri Antolojisi, Ankara: Akçağ Yay., 2002.
  • ÇETİN, Nurullah. Kendini ve Allah'ı Arayan Adam: Necip Fazıl, Ankara: Akçağ Yay., 2012.
  • İNAN, Akif. "Hayatından Çizgiler",Mavera, (Necip Fazıl'a Rahmet Özel Sayı), c. VII, Sy: 80-82, (Temmuz- Ağustos- Eylül 1983), Yıl: 7, s. 5-9.
  • KARA, İsmail. Türkiye'de İslâmcılık Düşüncesi Metinler, Kişiler, İstanbul: Kitabevi Yay., 1998, c. III, ss. 243-375.
  • KISAKÜREK, Necip Fazıl. Bâbıâli, İstanbul: Büyük Doğu Yay., 1996.
  • ,Batı Tefekkürü ve İslâm Tasavvufu, İstanbul: Büyük Doğu Yay., 1997.
  • ,Başbuğ Velîlerden 33 Altun Silsile, İstanbul: Büyük Doğu Yay., 1998.
  • ,Çile, İstanbul: Büyük Doğu Yay., 2011.
  • ,Kafa Kâğıdı, İstanbul: Büyük Doğu Yay., 1995.
  • ,O ve Ben, İstanbul: Büyük Doğu Yay., 1997.
  • ,Son Devrin Din Mazlumları, İstanbul: Büyük Doğu Yay., 1996.
  • ,Tanrı Kulundan Dinlediklerim, İstanbul: Büyük Doğu Yay., 1997.
  • KORKUD, Refik. Türk Edebiyatında Şâirler ve Yazarlar, Ankara, ts.
  • MİYASOĞLU, Mustafa. Necip Fazıl Kısakürek, Ankara: Akçağ Yay., 1999.
  • , Gaiblerden Bir Ses",Mavera, (Necip Fazıl'a Rahmet Özel Sayı), c. VII, Sy: 80-82, (Temmuz-Ağustos-Eylül 1983), Yıl:7, s. 52-55.
  • , "Necip Fazıl İle Abdülhakim Arvâsî'nin Sohbetleri", Tarihi Kültürü ve Sanatıyla Eyüp Sultan Sempozyumu, Mayıs 2005, Sy: IX, ss. 498- 505.
  • ÖZDAMAR, Mustafa. Üstâd Necip Fazıl, İstanbul: Kırk Kandil Yay., 1997.
  • TEPELİ, Yusuf. "Necip Fazıl Kısakürek'in 'Kaldırımlar' Şiiri Üzerine Dil Bilimsel Bir Çözümleme", Turkish Studies International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 8/1 Winter 2013, p. 2923-2945.
  • ULUDAĞ, Süleyman. Tasavvuf Terimleri Sözlüğü, İstanbul: Marifet Yay.,1999.
  • YAKAR, Serdar. Necip Fazıl ve Mücadelesi, Kahramanmaraş, 1995.