MULLER-RUSCH BAŞLANGIÇ KEMAN METODUNUN İÇERİK ANALİZİ

Çalgı eğitiminde ve dolayısıyla keman eğitiminde başlangıç aşamasından ileri seviyeye kadar bütünüyle sistemli ve iyi planlanmış bir program uygulandığı takdirde belirlenen hedef davranışlar doğrultusunda başarılı sonuçlar alınma olasılığı artmaktadır. Müzik tarihine bakıldığında yaylı çalgı eğitimine yönelik çok başarılı ekoller ve bu ekollere bağlı metotlar geliştirilmiştir ve geliştirilmeye devam edilmektedir. Bu konuda literatürdeki çeşitlilik de göz önüne alınarak öğrencinin yapısına ve yaş aralığına uygun belli bir sistem doğrultusunda öğrenebileceği yöntem ve metotların seçilmesi önem taşımaktadır. Bu araştırmada, başlangıç metotları arasında Türkiye’de çok bilinen bir metot olmamakla birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygın olarak kullanılan Müller-Rusch başlangıç keman metodunun içerik analizi yapılmıştır. Müller- Rusch keman metodu sistematik bir biçimde hazırlanmış 30 derste, kemanın başlangıç aşamasında hedeflenen kazanımları kazandıracak bir içeriğe sahiptir. Metotta amaçlanan konuların öğretimine yönelik çocukların zevkle çalacağı popüler şarkılardan yararlanılmıştır. Okul öncesi çocuklar için nota okuma zorluğunun ortadan kaldırılmasına yönelik olarak çizgi notasyon sistemi kullanılmıştır. Metotta Re ve La teli üzerindeki parmak çalışmaları önce pizzikato ile çalıştırılmış daha sonra da yayın kullanımı öğretilmiştir. Müller- Rusch keman metodu öğrenciyi sıkmadan, kolaydan zora doğru sıralanmış derslerle, hızlı öğrenmeye yönelik olarak hazırlanmıştır. Araştırmada metottaki derslerin derinlemesine içerik analizi yapılmıştır. Müller-Rusch başlangıç keman metoduna yönelik ayrıntılı analiz sayesinde bu metodun Türkiye’de keman eğitimcileri tarafından tanınması amaçlanmıştır.

CONTENT ANALYSIS OF MULLER-RUSCH STRING METHOD

In the instrument training and therefore in violin education, if a systematic and well planned program is applied from the beginner level to the advanced level, the probability of successful results in line with the target behaviors determined increases. In the history of music, very successful schools for string instrumen education and methods related to these schools have been developed and continue to be developed. Taking into account the variety in the literatüre, it is important to select the methods that the student can learn in accordance with a certain system appropriate to his/her structure anda ge range. In this research, content analysis of Muller-Rusch string method was made. This method has been widely used in Europe and the United States, although it is not widely known in Turkey. Muller-Rusch string method has a content that can provide aimed acquisitions in the beginning stage of violin training in 30 lessons that are prepared systematically. Popular songs that children play with pleasure are used in order to teach aimed subjects. For preschool children, line notation system is used in order to rule out the difficulty in note-reading. In the method, finger practice on Re and La strings was made first with pizzicato, then usage of bow is taught. Muller-Rusch string method is prepared for quick learning with lessons sorted from easy to difficult, without bothering the student. In the research, content analysis of lessons in the method was made profoundly. It is aimed that the method would be known by violin trainers in Turkey thanks to the detailed analysis of Muller-Rusch string method.

___

  • Aydın, B., İşgörür Ü. (2017). D. Popper Op.73 No’lu Viyolonsel Metodunun İçerdiği Sağ El Tekniklerinin İncelenmesi. Kültür, Sanat, Edebiyat, Eğitim ve Mimarlık Üzerine Akademik Araştırmalar. Ed. Kurtaslan Z. Eğitim Yayınevi.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E., Kılıç, A., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F., (2011). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi yayıncılık.
  • Coşkuner, S. (2012). Müller-Rusch metodu ve bu anlayışla hazırlanmış Türk ezgilerinin 7–11 yaş çocuklarının keman çalma becerilerine etkileri. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Durak, M. (2009). İlköğretim 1. ve 2. sınıflarda profesyonel keman eğitiminin teknikleri ve sorunları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
  • Karahan, A. S. (2004). Türkiye’de müzik öğretmeni yetiştiren kurumların piyano öğretimi sürecinde kullanılan klasik batı müziği etütlerinin öğrencileri Çağdaş Türk Müziği piyano eserlerini çalmaya hazırlama durumu. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Kurtaslan, Z. (2013). Çocuklar için pratik keman metodu. Ankara :Nobel Yayınları.
  • Özer, U. (2006). Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinde verilen keman eğitiminde çift ses çalma durumlarının incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek H., (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Wasson, G.D. (2000). A Brief History of String Education in United States Public Schools and a Rewiev of the Concept Organisation of Seven Method Books. Texas Music Education Research
  • Bozkurt, M. (2007). Modlar. 02.12.2018. http://www.mavi-nota.com/index.php?link=yazi&no=1074
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem