ABD’DE OKUTULAN BİR DERS KİTABINDA KULLANILAN MATERYALLER VE BU MATERYALLERDEN TÜRKÇE EĞİTİMİNDE YARARLANMA YOLLARI

Ders kitapları, temel dil becerileri (dinleme/ izleme, konuşma, okuma, yazma ve dil bilgisi) öğretme- öğrenme süreçlerinde kullanılabilecek önemli materyallerden biridir. Bununla birlikte ders kitapları içerisinde de bu süreçlerde kullanılabilecek çeşitli ve farklı materyaller yer alabilmektedir. Glencoe Literature: Reading with Purpose, Course One/ Glencoe Edebiyat: Maksatlı Okuma, Birinci Kur (GLRwP), temel dil becerilerinden okuma becerisinin geliştirilmesine yönelik olarak düzenlenmiş çeşitli ve farklı materyaller içeren zengin bir ders kitabı olarak dikkati çekmektedir. Bu çalışmanın amacı, ABD’de 6. sınıf Temel Dil Becerileri Birinci Kur/ Language Arts Course One dersinde okutulan ders kitaplarından biri olan GLRwP’te yer alan ve okuma becerisini geliştirmek amacıyla kullanılan materyaller hakkında bilgi vermek ve bu materyallerin Türkçe Eğitimi öğretme- öğrenme süreçlerine nasıl aktarılabileceği konusunda öneriler sunmaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan betimsel yöntem kullanılmıştır. Betimsel çalışmalar, verilen bir durumu aydınlatmak, standartlar doğrultusunda değerlendirmeler yapmak ve olaylar arasında olası ilişkileri ortaya çıkarmak için yürütülür. Çalışmadan elde edilen verilere göre Define Avı; grafik düzenleyiciler, ağlar, akış şemaları ve venn diyagramları; karikatür, grafik, illüstrasyon, fotoğraf ve tablo çözümlemeleri; görsel sözcükler, katlanabilir kâğıtlar, kendini değerlendir/ Study to Go ve ders kitabı için düzenlenmiş İnternet sitesi; GLRwP’te tespit edilen materyallerden bazılarıdır. Çalışma sonunda bu materyallerden Türkçe Eğitiminde okuma becerisinin geliştirilmesinde nasıl yararlanılabileceğine yönelik önerilerde bulunulmuştur.

MATERIALS USED IN A COURSE BOOK TAUGHT IN THE USA AND WAYS TO BENEFIT FROM THESE MATERIALS IN TURKISH EDUCATION

Course books are one of the most important materials that can be used in the teaching- learning process of basic language skills. However, there are various different materials that can be used in course books in these processes. Glencoe Literature: Reading with Purpose, Course One/ GLRwP is a rich course book that contains a variety of materials designed to improve reading skills from basic language skills. The purpose of this study is to give information about the materials used to improve reading skills in GLRwP; one of the course books from USA taught in the 6th grade Basic Language Skills lesson and to offer suggestions on how to transfer these materials to teaching- learning processes of Turkish Education. Descriptive screening, one of the qualitative research methods, has been used in the study. Descriptive studies are conducted to enlighten a given situation, to make assessments in line with standards and to identify possible associations between events. Scavenger Hunt; graphic organizers, webs, flowcharts, and Venn diagrams; cartoon, graphic, illustration, photograph and painting analyzes; visual words, foldables, Study to Go, and a website organized for the course book are some of the materials found in GLRwP. At the end of the study, suggestions are made about how to use these materials for improving reading skills in Turkish Education.

___

  • Aküzüm, C. (2013). Eğitim ve Teknoloji ile İlgili Kavramlar. Sosyal Bilgiler Öğretiminde Eğitim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı kitabı içinde. Sever, R. ve Koçoğlu, E. (Editörler). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Alkan, C. (1998). Eğitim Teknolojisi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Arıcı, A. F. (2012). Okuma Eğitimi. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Başboğaoğlu, U. (2007). Öğretim Sürecinde Kullanılan Araç Türleri ve Görsel- İşitsel Araçlar. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı kitabı içinde. Demirel, Ö. ve Altun, E. (Editörler). (Genişletilmiş 9. Baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayınları, 69- 88.
  • Bayram, S. (2006). İlköğretimde Materyal Kullanımı Seçimi ve Geliştirilmesi. İstanbul: Morpa Yayınları.
  • Çelik, L. (2017). Öğretim Materyallerinin Hazırlanması ve Seçimi. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı kitabı içinde. Demirel, Ö. ve Altun, E. (Editörler). (Genişletilmiş 9). Baskı. Ankara: Pegem Akademi Yayınları, 27- 68.
  • Çepni, S. (2009). Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş. (4. Baskı). Trabzon: Erol Ofset.
  • Demirel, Ö., Yağcı, E. (2017). Eğitim, Öğretim Teknolojisi ve İletişim. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı kitabı içinde. Demirel, Ö. ve Altun, E. (Editörler). (Genişletilmiş 9. Baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayınları, 1- 26.
  • Durmuş, G. (2015). Amerika’da Bir Ders Kitabı (Glencoe Literature: Reading with Purpose, Course One) ve Bu Ders Kitabında Şiir Metinlerinin İşlenişi. Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi/ The Journal of International Education Science/ INES JOURNAL, 2(3), 168- 190.
  • Göçer, A., Akgül, O. (2018). Türkçe Eğitiminde Karikatür Kullanımı ve Eğitsel Değeri. Dil Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi, 4(2), 86- 100.
  • Halis, İ. (2002). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Kalaycı, N. (2014). İki Boyutlu Görsel Öğrenme ve Öğretme Araçları. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme içinde. Yalın, H. İ. (Yazar). Ankara: Nobel Yayınları, 67- 80.
  • Karatay, H. (2011). Okuma Eğitimi Kuram ve Uygulama. Ankara: Berikan Yayınevi.
  • Kaya, Z. (2005). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Pegem Akademi Yayınları. Oğuzkan, Ş., Avcı, N. (2004). Okul Öncesinde Eğitici Oyuncaklar. İstanbul: Ya-Pa Yayınları. Online Learning Center. adresinden 23.10.2018 tarihinde alınmıştır.
  • Özkan, B. (2001). Yapılandırmacı Öğrenme Ortamlarında Özgün Etkinlik ve Materyal Kullanımının Etkililiği. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı, Ankara.
  • Rıza, E. T. (1997). Eğitim Teknolojisi Uygulamaları. İzmir: Anadolu Matbaası.
  • Seferoğlu, S. S. (2015). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı. Ankara: Pegem Akademi Yay.
  • Study to Go. adresinden 23.10.2018 tarihinde alınmıştır.
  • Tarakcıoğlu, A. Ö. (2012). Yabancı Dil Öğretiminde Materyal Geliştirme, Materyal Uyarlama ve Materyal Kullanımının Önemi. Yabancı Dil Öğretiminde Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı kitabı içinde. Sarıçoban, A. ve Tavil, Z. M. (Editörler). Ankara: Anı Yayıncılık, 1- 18.
  • Temizkan, M. (2009). Metin Türlerine Göre Okuma Eğitimi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Ülper, H. (2010). Okuma ve Anlamlandırma Becerilerinin Kazandırılması. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Wilhelm, J. D., Fisher, D., Hinchman, K. A., O’brien, D., Raphael, T., Shanahan, C. H. (Program Consultants). (2007). Glencoe Literature Reading With Purpose, Course 1. Student Edition. Columbus: McGraw- Hill Companies.
  • Wilhelm, J. D., Fisher, D., Hinchman, K. A., O’brien, D., Raphael, T., Shanahan, C. H. (Program Consultants). (2007). Glencoe Literature Reading With Purpose, Course 1. Teacher Edition. Columbus: McGraw- Hill Companies.
  • Wise, D. (2003). Great Big Book of Children’s Games: Over 450 Indoor and Outdoor Games for Kids. Illustrated by Sandra Forrest. New York: McGraw-Hill Professional. p. 158. ISBN 0071422463.
  • Yalın, H. İ. (2014). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Yanpar Şahin, T., Yıldırım, S. (1999). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Yıldırım, A.; Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.
  • Yıldız, F.Ü., Şener, T. (2007). Okul Öncesi Dönemde Yaratıcılık Eğitimi ve Yaratıcı Etkinliklerde Kullanmak İçin Materyal Hazırlama I- I. Ankara: Nobel Yayınları.