ABD’DE OKUTULAN BİR DERS KİTABINDA KULLANILAN MATERYALLER VE BU MATERYALLERDEN TÜRKÇE EĞİTİMİNDE YARARLANMA YOLLARI

Ders kitapları, temel dil becerileri (dinleme/ izleme, konuşma, okuma, yazma ve dil bilgisi) öğretme- öğrenme süreçlerinde kullanılabilecek önemli materyallerden biridir. Bununla birlikte ders kitapları içerisinde de bu süreçlerde kullanılabilecek çeşitli ve farklı materyaller yer alabilmektedir. Glencoe Literature: Reading with Purpose, Course One/ Glencoe Edebiyat: Maksatlı Okuma, Birinci Kur (GLRwP), temel dil becerilerinden okuma becerisinin geliştirilmesine yönelik olarak düzenlenmiş çeşitli ve farklı materyaller içeren zengin bir ders kitabı olarak dikkati çekmektedir. Bu çalışmanın amacı, ABD’de 6. sınıf Temel Dil Becerileri Birinci Kur/ Language Arts Course One dersinde okutulan ders kitaplarından biri olan GLRwP’te yer alan ve okuma becerisini geliştirmek amacıyla kullanılan materyaller hakkında bilgi vermek ve bu materyallerin Türkçe Eğitimi öğretme- öğrenme süreçlerine nasıl aktarılabileceği konusunda öneriler sunmaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan betimsel yöntem kullanılmıştır. Betimsel çalışmalar, verilen bir durumu aydınlatmak, standartlar doğrultusunda değerlendirmeler yapmak ve olaylar arasında olası ilişkileri ortaya çıkarmak için yürütülür. Çalışmadan elde edilen verilere göre Define Avı; grafik düzenleyiciler, ağlar, akış şemaları ve venn diyagramları; karikatür, grafik, illüstrasyon, fotoğraf ve tablo çözümlemeleri; görsel sözcükler, katlanabilir kâğıtlar, kendini değerlendir/ Study to Go ve ders kitabı için düzenlenmiş İnternet sitesi; GLRwP’te tespit edilen materyallerden bazılarıdır. Çalışma sonunda bu materyallerden Türkçe Eğitiminde okuma becerisinin geliştirilmesinde nasıl yararlanılabileceğine yönelik önerilerde bulunulmuştur.

MATERIALS USED IN A COURSE BOOK TAUGHT IN THE USA AND WAYS TO BENEFIT FROM THESE MATERIALS IN TURKISH EDUCATION

Course books are one of the most important materials that can be used in the teaching- learning process of basic language skills. However, there are various different materials that can be used in course books in these processes. Glencoe Literature: Reading with Purpose, Course One/ GLRwP is a rich course book that contains a variety of materials designed to improve reading skills from basic language skills. The purpose of this study is to give information about the materials used to improve reading skills in GLRwP; one of the course books from USA taught in the 6th grade Basic Language Skills lesson and to offer suggestions on how to transfer these materials to teaching- learning processes of Turkish Education. Descriptive screening, one of the qualitative research methods, has been used in the study. Descriptive studies are conducted to enlighten a given situation, to make assessments in line with standards and to identify possible associations between events. Scavenger Hunt; graphic organizers, webs, flowcharts, and Venn diagrams; cartoon, graphic, illustration, photograph and painting analyzes; visual words, foldables, Study to Go, and a website organized for the course book are some of the materials found in GLRwP. At the end of the study, suggestions are made about how to use these materials for improving reading skills in Turkish Education.

___

  • Aküzüm, C. (2013). Eğitim ve Teknoloji ile İlgili Kavramlar. Sosyal Bilgiler Öğretiminde Eğitim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı kitabı içinde. Sever, R. ve Koçoğlu, E. (Editörler). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Alkan, C. (1998). Eğitim Teknolojisi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Arıcı, A. F. (2012). Okuma Eğitimi. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Başboğaoğlu, U. (2007). Öğretim Sürecinde Kullanılan Araç Türleri ve Görsel- İşitsel Araçlar. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı kitabı içinde. Demirel, Ö. ve Altun, E. (Editörler). (Genişletilmiş 9. Baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayınları, 69- 88.
  • Bayram, S. (2006). İlköğretimde Materyal Kullanımı Seçimi ve Geliştirilmesi. İstanbul: Morpa Yayınları.
  • Çelik, L. (2017). Öğretim Materyallerinin Hazırlanması ve Seçimi. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı kitabı içinde. Demirel, Ö. ve Altun, E. (Editörler). (Genişletilmiş 9). Baskı. Ankara: Pegem Akademi Yayınları, 27- 68.
  • Çepni, S. (2009). Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş. (4. Baskı). Trabzon: Erol Ofset.
  • Demirel, Ö., Yağcı, E. (2017). Eğitim, Öğretim Teknolojisi ve İletişim. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı kitabı içinde. Demirel, Ö. ve Altun, E. (Editörler). (Genişletilmiş 9. Baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayınları, 1- 26.
  • Durmuş, G. (2015). Amerika’da Bir Ders Kitabı (Glencoe Literature: Reading with Purpose, Course One) ve Bu Ders Kitabında Şiir Metinlerinin İşlenişi. Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi/ The Journal of International Education Science/ INES JOURNAL, 2(3), 168- 190.
  • Göçer, A., Akgül, O. (2018). Türkçe Eğitiminde Karikatür Kullanımı ve Eğitsel Değeri. Dil Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi, 4(2), 86- 100.
  • Halis, İ. (2002). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Kalaycı, N. (2014). İki Boyutlu Görsel Öğrenme ve Öğretme Araçları. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme içinde. Yalın, H. İ. (Yazar). Ankara: Nobel Yayınları, 67- 80.
  • Karatay, H. (2011). Okuma Eğitimi Kuram ve Uygulama. Ankara: Berikan Yayınevi.
  • Kaya, Z. (2005). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Pegem Akademi Yayınları. Oğuzkan, Ş., Avcı, N. (2004). Okul Öncesinde Eğitici Oyuncaklar. İstanbul: Ya-Pa Yayınları. Online Learning Center. adresinden 23.10.2018 tarihinde alınmıştır.
  • Özkan, B. (2001). Yapılandırmacı Öğrenme Ortamlarında Özgün Etkinlik ve Materyal Kullanımının Etkililiği. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı, Ankara.
  • Rıza, E. T. (1997). Eğitim Teknolojisi Uygulamaları. İzmir: Anadolu Matbaası.
  • Seferoğlu, S. S. (2015). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı. Ankara: Pegem Akademi Yay.
  • Study to Go. adresinden 23.10.2018 tarihinde alınmıştır.
  • Tarakcıoğlu, A. Ö. (2012). Yabancı Dil Öğretiminde Materyal Geliştirme, Materyal Uyarlama ve Materyal Kullanımının Önemi. Yabancı Dil Öğretiminde Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı kitabı içinde. Sarıçoban, A. ve Tavil, Z. M. (Editörler). Ankara: Anı Yayıncılık, 1- 18.
  • Temizkan, M. (2009). Metin Türlerine Göre Okuma Eğitimi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Ülper, H. (2010). Okuma ve Anlamlandırma Becerilerinin Kazandırılması. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Wilhelm, J. D., Fisher, D., Hinchman, K. A., O’brien, D., Raphael, T., Shanahan, C. H. (Program Consultants). (2007). Glencoe Literature Reading With Purpose, Course 1. Student Edition. Columbus: McGraw- Hill Companies.
  • Wilhelm, J. D., Fisher, D., Hinchman, K. A., O’brien, D., Raphael, T., Shanahan, C. H. (Program Consultants). (2007). Glencoe Literature Reading With Purpose, Course 1. Teacher Edition. Columbus: McGraw- Hill Companies.
  • Wise, D. (2003). Great Big Book of Children’s Games: Over 450 Indoor and Outdoor Games for Kids. Illustrated by Sandra Forrest. New York: McGraw-Hill Professional. p. 158. ISBN 0071422463.
  • Yalın, H. İ. (2014). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Yanpar Şahin, T., Yıldırım, S. (1999). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Yıldırım, A.; Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.
  • Yıldız, F.Ü., Şener, T. (2007). Okul Öncesi Dönemde Yaratıcılık Eğitimi ve Yaratıcı Etkinliklerde Kullanmak İçin Materyal Hazırlama I- I. Ankara: Nobel Yayınları.
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: 4
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem
Sayıdaki Diğer Makaleler

2006, 2015 VE 2017 YILLARINDA UYGULANAN TÜRKÇE DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI’NDAKİ (ORTAOKUL) YAZMA KAZANIMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

İrem TOPRAK, ŞENER DEMİREL

BOLOGNA SÜRECİNDE ÜNİVERSİTELERDE OKUTULAN TÜRK DİLİ DERSİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

ENGİN ÖMEROĞLU

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNDE SOSYAL ETKİNLİK ANLAYIŞI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

ABDULLAH BALIKÇI, SEZEN TOFUR

TEMEL EĞİTİM KURUMLARINDA YÖNETİCİLERİN ETİK LİDERLİK DAVRANIŞLARI İLE İLETİŞİM BECERİLERİNİN ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİ İLE İLİŞKİSİ

Elif ÜNAL BOZCAN, Münevver YALÇINKAYA

RELATIONSHIP OF ORGANIZATIONAL ACCOUNTABILITY LEVELS OF HIGHER EDUCATION INSTITUTIONS TO ORGANIZATIONAL COMMITMENT AND ORGANIZATIONAL TRUST LEVELS OF THE ACADEMIC STAFF

MÜNEVVER ÇETİN, İSMAİL KARSANTIK, Esra YAZICI, İSMAİL EROL

ABD’DE OKUTULAN BİR DERS KİTABINDA KULLANILAN MATERYALLER VE BU MATERYALLERDEN TÜRKÇE EĞİTİMİNDE YARARLANMA YOLLARI

GÜLŞAH DURMUŞ

EVALUATION OF THE SEMINAR PROGRAMS CONDUCTED FOR TEACHERS AT SCHOOLS

ÖNDER ŞANLI

YAZMA STRATEJİLERİNİN ÖĞRETİMİNE YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

H Özgür İNNALI, İ. Seçkin AYDIN

OKUL GEZİLERİ KONUSUNDA ÖĞRETMENLERİN ALGILAMALARI: FETHİYE İLÇESİ ÖRNEĞİ

Onur AKBULUT

OKUL PSİKOLOJİK DANIŞMANLARI İÇİN İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİ DEĞERLENDİRME: AMAÇLAR, ÖLÇÜM ARAÇLARI, UYGULAMAYA YÖNELİK ÖNEMLİ KONULAR VE FAKTÖRLER

İBRAHİM TANRIKULU