MERAK DUYGUSU İLE ETKİLİ YABANCI DİL ÖĞRETİMİ

Eğitim psikolojisinde merak uygusu dikkatin odaklanması, bilişsel işlevlerin artması, süreklilik ve duygusal bir bağlanmayı içeren psikolojik bir durum olarak tanımlanmaktadır Elinizdeki çalışmada, içsel motivasyondan gelen merak duygusu ele alınmaktadır ancak bu merak daha çok başkalarının, diğerlerinin, hayatlarını merak ederek yabancı dil dersinde söz konusu yabancı dilin nasıl geliştirilebileceği, bunu nasıl kullanabileceği ve farklı bir yaklaşımla nasıl yabancı dile merak duyulabileceği üzerinde durulacaktır. Bu çalışma, merak duygusunu farklı bir boyutta yöntemsel bir yaklaşımla uygulamalı olarak ele almıştır. Uygulama yabancı dil öğretimine yönelik olup Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı’nda okuyan öğrenciler ile yapılmış ve uygulama örnekleri gösterilerek incelenmiştir. Çalışmadaki yaklaşımın ana aşaması öğrencinin kendisi hakkında bir Power-Point sunumu hazırlamasıdır. İlk etapta alıştırma bilindik bir yaklaşım gibi görünmektedir, ancak burada malzeme kişinin kendi duyguları, kendi yaşam biçimi, kısaca kendisidir. Merak edilen sunumu yapacak öğrencinin nasıl yaşadığı, nelerden hoşlandığı, nerede yaşadığı gibi konulardır. Burada malzeme kişinin kendisi olduğu için karşı tarafın yani diğer öğrencilerin onu merak etme duygusuyla söz konusu yabancı dili daha etkili öğrenmesi amaçlanmaktadır. Merak duygusu söz konusu yaklaşımla birleşince yabancı dil öğretiminde öğrencilerin söz konusu yabancı dili daha etkili bir biçimde öğrendikleri gözlemlenmiştir. Hem yaklaşımın hazırlık aşamasında hem de uygulama aşamasında öğrenciler dersten motive oldular ve aynı zamanda kalıcı bir öğrenme gerçekleşmiştir.

CURIOSITY AND EFFECTIVE LANGUAGE TEACHING

In educational psychology, curiosity is defined as a psychological state that focuses on attention by increasing cognitive functions, continuity, and emotional attachment. In this study, the curiosity from intrinsic motivation is addressed, but this curiosity will focus on how a foreign language can be developed, how it can be used in foreign language lesson, and how a foreign language can be develeped by a different approach, wondering about the lives of others. This study deals with curiosity with a methodological approach in a different dimension. The application has been conducted with students who are studying at the German Language Teaching Department and the examples of the application have been examined. The main stage of the approach in this study is to prepare a Power- Point presentation about the student himself / herself. In the first place, exercise seems to be a familiar approach, but the material here is the person's own feelings, his own way of life, in short, himself. What is wandered is how the student lives, what he likes and where he lives. What is aimed is that the other students become more willing to learn the foreing language effectively as the material is the person himself. Thus, this approach combined with the curiosity has been observed that the students learn the foreign language more effectively. During both the preparation phase and the application phase, the students have become more motivated and at the same time permanent learning has taken place.

___

Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE, OKUL YÖNETİCİLERİNİN FARKLILIKLARIN YÖNETİMİ VE ÇATIŞMA ÇÖZME BECERİLERİNİN İNCELENMESİ

İBRAHİM GÜL, Fatma TÜRKMEN

PSİKODRAMANIN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN KAYGI DÜZEYLERİNE ETKİSİ

Anıl GÖRKEM, Lütfiye TÜCCAR

ANAOKULU ÇOCUKLARININ İLETİŞİM BECERİLERİ İLE SOSYAL PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

GÖKHAN KAYILI

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE VE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ

MAHİR BİBER, HATİCE NUR ERBAY, MURAT KİRİŞCİ

ÜSTÜN ZEKÂLI ÇOCUKLARDA MATEMATİKSEL SOYUTLAMAYA İLİŞKİN BİR ÖRNEK OLAY ÇALIŞMASI

ŞÜKRÜ İLGÜN, ESRA ALTINTAŞ, Zeynep Han ŞİMŞEKLER, RIDVAN EZENTAŞ

TÜRKÇE DERSİNİN 21. YÜZYIL BECERİLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

MAZHAR BAL

TÜRKÇEYİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN KIBRISLI RUMLARIN KAYGI DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Ahmet Güneyli, Düriye GÖKÇEBAĞ

GERÇEK YAŞAM TEMELLİ DEĞERLER EĞİTİMİ PROGRAMININ İLKOKUL 1.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL YETERLİK VE OKULA UYUM BECERİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Nermin TEMEL, ÖZKAN SAPSAĞLAM

BEŞİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İNSANDAKİ SİNDİRİM ORGANLARINA İLİŞKİN ALGILAMALARININ BELİRLENMESİ “AĞRI İLİ ÖRNEĞİ”

Pınar URAL KELEŞ, Süleyman AYDIN

ANREGUNGEN FÜR DAS FACH „VERGLEICHENDE LANDESKUNDE“ IN DER DEUTSCHLEHRERAUSBILDUNG AN DER ULUDAĞ UNIVERSITÄT

ARZU ORHAN