MADENCİLERİN GÖZÜNDEN "MADENCİLER" ADLI FOTOĞRAFLARIN GÖSTERGEBİLİM AÇISINDAN ÇÖZÜMLEMELERİ

Göstergeler, ses, imge ve simgenin birleşmesiyle oluşan bir olgudur. Günümüz dünyasında merkezde bulunan insan, postmodern dünyanın görsel sarmalında görsel ve görünen arasında kalır. Yapısal birleştiriciler içinde gösteren ve göstericiler görüntülerin mekanik olarak insana ulaştırılmasını sağlamaya çalışır. Göstergeleri anlama dünyasındaki bu eğilim, merkezde bulunan insanın gözünde bağlaştırıcı veya karşıt görüntülerin ortaya çıkmasına sebep olur. Görüntülerdeki yapısal dokular bazen hazzın göstergesi olurken bazen de ironinin bir aracı olmuştur. Bu araştırmanın amacı, göstergebilim kuram, yöntem ve yaklaşımlarına göre madencilerin gözünden "madenciler" adlı fotoğrafların çözümlemesini ve buna bağlı olarak görsellerin göstergebilim açısından ele alınmasını ve analizini yapmaktır. Bu bağlamda, madende çalışan işçilerin çekmiş olduğu fotoğraflar göstergebilimsel analiz yöntemi esas alınarak çözümlenmiştir. Fotoğraflarda yer alan görseller içerik ve imgeleri, Saussure'nin gösterge, gösteren ve gösterilen ve Barthes'ın düz anlam ve yan anlam kavramsallaştırmalarından yararlanarak değerlendirmek mümkündür. Araştırmada göstergebilim temelli, anlamsal anlatımlarının olduğu, simgelerin kullanıldığı, fotoğrafın tek anlamı olmayıp, birden çok anlamının olduğunu sonuçlara ulaşılmıştır. Bu araştırmada fotoğraflar üzerinde göstergebilim kavramları ve yöntemleri irdelenmiştir. Bu şekilde bir yaklaşımla eser anlatımında anlamın genişlediği ve yeni yorumların devreye girdiği görülmüştür. İncelenen "madenciler" adlı fotoğraflarda, Sausure'nin Gösterge; Gösteren, Gösterilen üçgenindeki anlamsal anlatımların olduğu, simgelerin kullanıldığı, fotoğrafın tek anlamı olmayıp, Barthes'ın düz anlam ve yan anlam gibi birden çok anlamının olduğunu sonuçlara ulaşılmıştır. Elde edilen bu sonuca göre sanatsal bir eser üretiminde sadece mekanik bir üretim değil bunun yanında, eserin felsefik bir anlatımsal alt yapı oluşturma için göstergebilimle sanat eserlerinin beraber uygulanabileceğini ve okutulabileceğini göstermektedir.

SEMIOTICS ANALYSIS OF PHOTOS CALLED "MINERS" FROMMINERS' PERSPECTIVES

Signs are a phenomenon that is caused by a combination of sound, image and icon. People located in the centre of today's world take a place between visuals and what is seen in a visual spiral of the postmodern world. In the structural assemblers, signifiers try to deliver the images to people in a mechanical way. This trend in the world of understanding the signs leads to the emergence of the coupler or opposite images in the eye of people who are in the centre of the world. Structural tissues in the images are sometimes the signs of pleasure and sometimes they are a tool of irony. The purpose of this research is to make an analysis of photos called "miners" from miners' perspectives according to semiotics theories, methods and approaches and accordingly examine and deal the photos from the angle of semiotics. In this context, based on semiotics analysis method, photos shot by the miners working in the mine were analysed. Vısuals and images in the photos can be evaluated by using conceptualizations of Saussure's sign, signifier and signified and Barthes' denotation and connotation. In the study, based on semiotics, it has been reached a conclusion that there are semantic expressions, symbols are used and photos are not only means one meaning but also they have many meanings. In this study, semiotics concepts and methods on the photos were examined. It was seen that there was an expansion of the meaning in the narration of the work and there were new meanings. In the examination of the photos called "miners", it has been come to fruition that there are semantic expressions in Saussure's Sign, Signifier and Signified triangle and symbols are used and photos do not have just one meaning but like in the Barthes' plain meaning and connotation, there are more than one meaning. According to the result obtained, it indicates that semiotics and work of art can be used and thought together in order to create the philosophical representational infrastructure in the production of an artistic work, not just a mechanical production.

___

  • Artut, Kazım (2004). Sanat Eğitimi, Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Barthes, Roland Gerard (2011). Camera lucida - fotoğraf üzerine düşünceler, Çev: Reha Akçakaya, Altıkırkbeş yay. S.107
  • Baudrillard, Jean (1996). "Sanat, yanılsama ya da dünyanın otantik yazısı". Hayalet Gemi. 3.
  • Benjamın, Walter (2002). Fotoğrafın kısa tarihçesi, Çev; Ali Cengizkan. İstanbul: YGS Yayıncılık.
  • Berger, John, MOHR, Jean, (2007). Anlatmanın başka bir biçimi. Çev. Osman Akınhay. İstanbul: Agora Kitaplığı.
  • Burnett, Ron (2007). İmgeler Nasıl Düşünür, Çev. Güçsal Pusar. İstanbul: Metis Yayınları.
  • Büker, Seçil (1985). Sinema dili üzerine yazılar. İstanbul: Dost Kitabevi.
  • Büyüköztürk, Ş, Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Cüceloğlu, Doğan (1991). Yeniden insan insana. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Erkman Akerson, Fatma (1987). Göstergebilime giriş. Ankara: Alan Yayıncılık.
  • Erkman Akerson, Fatma (2005). Göstergebilime giriş. İstanbul: MultilingualYayıncılık.
  • Fiske, John (1996). İletişim çalışmalarına giriş. Çev. Süleyman İrvan. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Flusser, Vılem (1991), Bir fotoğraf felsefesine doğru. İstanbul: Ağaç Yay.
  • Guiraud, Pierre (1994), Göstergebilim. Çev: Mehmet Yalçın. Ankara: İmge Kitabevi,
  • Guiraud, Pierre (1977). Göstergebilim (la Sémiologie). Çev. Mehmet Yalçın. Paris: Presses Universitaires de France.
  • Lechte, john (2003). Key Contemporary Concepts, Sage Publications
  • Lotman, M. Yuriy (1999). Sinema estetiginin sorunları. Çev. Oguz Özügül. Ankara: Öteki Yayınları.
  • Mercin, L. (2010). Kış Olimpiyat Oyunları Logolarının Analizi. E-Journal of New World Sciences Academy, Volume: 5, Number: 4, Article Number: DOO37, ss.333-346.
  • Ogden, C. K. Ve Richards, I. A (1956). The Meaning of Meaning. London: Routledge and Kegan Paul
  • Özgür, Ferhat (1997). Resimde göstergeler ve kurgusal biçimler ilişkisi. Ankara: Yayımlanmamış Doktora Tezi.
  • Sayın, Önal (2014). Göstergebilim ve Sosyoloji. Ankara: Anı yayıncılık.
  • Sözen, Metin ve Tanyeli, Uğur (1999). Sanat kavram ve terimleri sözlüğü. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Ürper, Osman (2012), Fotoğrafta kompozisyon öğeleri ve anlam üzerine göstergebilimsel bir çözümleme, http://www.arsivfotoritim.com/yazi/osman-urper-fotografta-kompozis yonogeleri-ve-anlam-uzerine-gostergebilimsel-bir-cozumleme/ 11.05.2016
  • Vardar, Berke (2001), Dilbilimin temel kavram ve ilkeleri. İstanbul: Multılıngual Yabancı Dil Yayınları.
  • URL-1: www.tdk.gov.tr (Erişim Tarihi: 16.06.2016)