IM FOKUS DER ÖFFENTLICHEN DISKUSSION: MARTIN WALSERS ROMAN „EIN SPRINGENDER BRUNNEN”

1927 doğumlu Martin Walser verdiği eserleriyle, savaş sonrası dönemi en iyi betimleyen bir yazar olarak kabul edilir ve kamuoyunda siyasal kimliğiyle ön plana çıkar. Ancak 1998 yılında yayınlanan "EinspringenderBrunnen" romanında 1932 - 1945 yılları arası kendisinin de doğup büyüdüğü, Almanya'nın güneyindeki Wasserburg köyünde yetişen Johann'ın hayat hikâyesi yer alır. Yazar ile ortak noktaları çok olan Johann'ın yazar olma yolunda geçirdiği evreler ben merkezli değil, 3.şahıs perspektifiyle anlatılır. Ne var ki anlatılanlar Johann'ın algılama, deneyim ve değerlendirme çerçevesiyle sınırlı kalır. Bu yüzden dönemin olumsuzlukları ve şiddeti tam anlamıyla yer almaz. Böylece tabu sayılabilecek bir alanı farklı bir şekilde dile getirir. Tam bu noktada roman, neden toplama kampları ve Yahudilere yapılan zulüm açıkça ifade edilmiyor diye, eleştirilere maruz kalır. Walser, Alman Yayıncıları Barış Ödülünü alırken yaptığı konuşmada bu ve benzeri konulara açıklık getireyim derken, tam tersine tartışmaların alevlenmesine ve yayılmasına sebep olur ve roman bir derece bu tartışmaların gölgesinde kalır. Bu yazıda hem bu tartışmalar hem de roman metni ele alınmıştır. Johann'ın annesi lokanta ve kömür işletmelerini ekonomik çöküşten kurtarmak için dönemin (Hitler) iktidarından faydalanmaya çalışırken, savaş karşıtı babası ise ağır hasta olarak kendini sanata ve edebiyata adar ve oğluna bu yönde dil becerileri kazandırmaya çalışır, böylece Johann'ın yazar olma yolunda büyük katkısı olur. Sonuç bölümünde ise konunun özeti ve bir değerlendirmesi yer almaktadır

TARTIŞMALARIN ODAĞINDA: MARTİN WALSER’İN ROMANI “EİN SPRİNGENDER BRUNNEN”)

Martin Walser, born in 1927, has been accepted as the best writer describing the post-war period thanks to his works and stands out “EinSpringenderBrunnen” published in 1998 covering the life story of Johann among 1932-1945 appeared in a city in south Germany called Wasserburg that also Walser was born in. The stages that Johann, who shares many common points with the writer, reach while trying to be a writer are narrated by the third person instead of first person. But the narratives are only limited to Johann’s detection, experience and assessment so that the negations and violence of the term are not properly stated in the novel. It mentions the phenomenon accepted as a taboo in a different way. In that point, the novel get some criticism about why it doesn’t express clearly the conditions of concentration camps and the persecution of Jews. Walser aimed to explain these issues while he was getting the German Press Agency Peace Prize; on the contrary, his intentions were resulted in the increase and propagation of debates and the novel has stayed in those debates’ shadows. In this article, both these debates and the novel text are dealt. While Johann’s mother was trying to make use of the term power (Hitler) to save the restaurant and coal business from economic collapse, his father being extremely sick and against war dedicate his life to art and literature, and he had an effect on Johann’s decision to be a writer. A summary and an assessment of the issues are stated in the conclusion part

___

  • DAS LITERARISCHE QUARTETT, Martin Walser: Ein springender Brunnen, S.3881- 3889,http://www.digitale-bibliothek.de/band126.htm
  • GEBAUER, Mirjam (2007), Poesie und Provokation im Erinnerungsroman. Zu Martin WalsersEin springender Brunnen S.111-129. Autobiographisches Schreiben in der deutschsprachigen Gegenwartsliteratur. 2. - Grenzen der Fiktionalität und der Erinnerung, hrsg. vonChristoph Parry ... München: Iudicium,344 S.
  • GEBAUER, Mirjam (2007), Poesie und Provokation im Erinnerungsroman. Zu Martin WalsersEin springender Brunnen S.111-129. Autobiographisches Schreiben in der deutschsprachigen Gegenwartsliteratur. 2. - Grenzen der Fiktionalität und der Erinnerung, hrsg. vonChristoph Parry ... München: Iudicium,344 S.
  • KRAUß, Andrea (2006). Dialog und Wörterbaum. Geschichtskonstruktionen in Ruth Klügers „weiterleben. Eine Jugend" und Martin Walsers „Ein springender Brunnen" S. 69-86. Wende des Erinnerns? : Geschichtskonstruktionen in der deutschen Literatur nach 1989, hrsg. von Barbara Beßlich ... Berlin: Schmidt, 274 S., (Philologische Studien und Quellen ; 198).
  • KRINGS, Marcel (2007). Die freie Sprache. Tabu und Tabubruch in Martin WalsersRomanen Ein springender Brunnen und Tod eines Kritikers S.103-116. Tabu und Tabubruch in Literatur und Film, hrsg. von Michael Braun, Würzburg: Königshausen & Neumann,203 S.
  • MAHLMANN-BAUER, Barbara,KindheitzwischenOpfernund Tätern - Über Autobiographien der Jahrgänge 1927/28 und Martin Walsers Roman "Ein springender Brunnen" http://www.literaturkritik.de/public/rezension.php?rez_id=215Zugangsdatum: 29.10.2013.
  • MOSER, Tilmann (1998). Erinnerungen an eine Kindheit in der NS-Zeit oder Wieviel musste Martin Walser wissen vom damaligen Schrecken?Deutschlandfunk, Köln, 11.12. 1998, http://www.tilmannmoser.de/publi/essays/1996_erinnerungen_kindheit_ns.html Zugangsdatum: 28.09.2010.
  • PFANNER, Helmut F (2001), Ein springender Brunnen: Martin Walsers “interesseloses Interesse an der deutschen Vergangenheit, zeitgeschichte, 3/28. Jahrgang. SCHIRRMACHER, Frank (2002), Tod eines Kritikers. Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), 29.05.2002.
  • SCHOEDEL, Kathrin, Historisches Gedächtnis und Drittes Reich. Überlegungen zu Martin Walsers Roman Ein springender Brunnen, http://www.gradnet.de/papers/pomo99.papers/Schoedel99.htm Zugangsdatum: 29.10.2013.
  • TAKEDA, Arata (2002). Bildung des Ichbewusstseins: Zu Martin Walsers Ein springender Brunnen (Versuch, den Roman vom Kontext der Friedenspreisrede zu befreien), S.27-45, Germanistische Mitteilungen, 56.
  • WALSER, Martin (1998), Ein springender Brunnen, Frankfurt am Main: Suhrkamp Verlag
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem
Sayıdaki Diğer Makaleler

İTALYANCA ÖĞRETİMİNDE KÜLTÜRÜN ÖNEMİ

MELTEM AKTAŞ DOĞAN

LİSE ÖĞRETMENLERİNİN DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİ İLE ELEŞTİREL DÜŞÜNME EĞİLİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

MUSTAFA ERDEM, ABDURRAHMAN İLĞAN, Fethullah ÇELİK

ARAP DİLİNDE İZÂFET KAVRAMI, ÇEŞİTLERİ VE TÜRK DİLİNDEKi KARŞILIĞI (BİR MUKÂYESELİ GRAMER ÇALIŞMASI DENEMESİ)

MEHMET FARUK ÇİFÇİ

ÖĞRETMEN ADAYLARININ GENEL KİMYA DERSİNDEKİ ERİŞİLERİNE VE KALICILIK DÜZEYLERİNE ANİMASYON UYGULAMALARININ ETKİSİ

KADRİYE BAYRAM, Nuriye KOCAK

İKİ DİLLİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRSEL OKUMA VE YAZILI İFADE BECERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Hayrettin TUNÇEL, Necmi AYTAN

BİYOLOJİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ BAĞIMSIZ KELİME İLİŞKİLENDİRME TESTİ VE ÇİZME-YAZMA TEKNİĞİYLE “OSMOZ” KAVRAMI KONUSUNDAKİ BİLİŞSEL YAPILARININ BELİRLENMESİ

Hakan KURT, Gülay EKİCİ

TÜRKİYE’DE BATI MÜZİĞİ EĞİTİMİ VEREN DEVLET KONSERVATUVARLARI VE VAKIF ÜNİVERSİTELERİ MÜZİK BÖLÜMLERİNİN BELİRLENMESİ VE BU KURUMLARDA EĞİTİM VEREN AKADEMİSYENLERİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

ONUR TOPOĞLU, Ümit İŞGÖRÜR

EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ RESİM –İŞ EĞİTİMİ VE MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALLARINDA OKUMAKTA OLAN ÖĞRETMEN ADAYLARININ AKADEMİK ERTELEME EĞİLİMLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

SADULLAH SERKAN ŞEKER, CEREN SAYGI GERÇEKER

ÖĞRETMEN ADAYLARININ “KÜLTÜREL MİRAS” KAVRAMINA İLİŞKİN METAFORLARI

TUĞBA SELANİK AY, NURAY KURTDEDE FİDAN

YAYGIN DİN EĞİTİMİ İLETİŞİMİ SÜRECİNDE HEDEF KİTLENİN ÖZELLİKLERİNİ BİLMENİN ÖNEMİ

KASIM KOCAMAN