GEREDE İLÇESİNDE DERİ KEMER YAPIMI

Deri, insanoğlunun ihtiyaçlarını gidermek için kullandığı ilk doğal materyallerden biridir. Dericilik ise deri işlemenin insanlar tarafından keşfedilmesi ile başlamış, zaman içerisinde gelişerek savaşlarda kın, üzengi ve sadak olarak stratejik önemi olan bir malzeme olmuş, insanların yaşadığı mekandan, günlük kullanım eşyasına ve giyimine kadar her alana girmiştir. Deri ve deri ürünleri sektörünün birçok disiplini alt sektör olarak kapsadığı ve bu sektörlerin içsel uyumuyla birlikte uzun yıllar boyunca ülke ihracatında sürükleyici bir rol oynadığı bilinmektedir. Teknolojinin hızla yaygınlaşması ile eski sanatlarımızdan olan deri işletmeciliğinin bugün modernleşmiş olarak yapılması, bu konu üzerinde çalışmalar ve gelir gerektirmektedir. Bu sektör, bugün çeşitli kullanım eşyaları, ham ve yardımcı maddelerden yararlanarak, gelişen teknolojinin ışığı altında günün modası ve gereklerine uygun biçimde imal etme mücadelesi vermektedir. Günümüzde rekabet şartlarının giderek zorlaştığı bilinmektedir. Bu nedenle ülkemizin deri sektöründeki yerini kalıcı kılmak ve özgün tasarımlarla dünya piyasasında iyi bir konumda olmasını sağlamak, ülkemiz ekonomisi için son derece önem taşımaktadır. Dericilik, Türkiye ekonomisi için gerek iç tüketim ve gerek ithalat için çok önemlidir. Köklü bir geçmişe sahip olan deri ve deri mamulleri sanayi, büyük ölçüde yeterli ve gelişen bir ihracat potansiyelini taşımaktadır. hakkında üreticilerinden sağlanan bilgiler, fotoğraflarla desteklenerek derlenecektir.

MAKING LEATHER BELT IN GEREDE DISTRICT

Leather is one of the first natural materials used to satisfy the needs of human beings. Leather is started with the discovery by people working leather scabbard in the war evolved over time, stirrups and quiver as been a material of strategic importance, the place where people live, has entered into every area until the clothes and items of daily use. The rapid expansion has been made in the modernization of the leather business today with our old art technology, studies on the subject, which requires source of income for those who work tanning. This sector today use a variety of objects, making use of raw and auxiliary materials, the fashion of the day in the light of evolving technologies and the need to fight is not made in accordance with. Today it is known that the competition is becoming increasingly difficult. Therefore, to make a permanent place in the leather industry of our country and the world market with unique designs in a good position to ensure that our country is of utmost importance for the economy. which is a district of Bolu Gerede and located in the western Black Sea is one of Turkey's largest leather production centers. Lots of leather production in the region (tannery), belt manufacturing, apparel, leather, footwear production, the company operates and the leather covering machine. This study examines the production of leather belts found in the company engaged in manufacturing leather belt Gerede in the district and is intended to document. The material used in making belts, tools, information provided by the manufacturer on the production stage will be compiled, supported by photographs.

___

  • Ağakay, M. (1974).Türkçe Sözlük. Ankara: Bilgi Basımevi.
  • Akalın S, Asuman Y.ve N.Seyhan. (1993).Ayakkabıcılık Terimleri Sözlüğü. İstanbul:Boğaziçi Yayınları.
  • Cumakunova, G. (1995) .Manas Destanı-Kırgız Edebi Dilinin Tarihi Kaynağı. Ankara: Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Yayınları.
  • Eyüboğlu, İ. Z. (1995).Türk Dilinin Etimoloji Sözlüğü, İstanbul: Sosyal Yayınları.
  • Gargı, Z. (2007). Ege Bölgesi Geleneksel Kadın Giyiminde Bel Aksesuarları (İzmir, Aydın, Manisa Örneğinde). Yayımlanmamış Sanatta Yeterlilik Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • Hançerlioğlu, O. (1992).Türk Dili Sözlüğü. İstanbul: Remzi Kitapevi.
  • Kaşgarlı M. (1999).Divan-ı Lûgat-it Türk Dizini, (Ed). B.Atalay, Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • Koizhaiganova; M. Ve Ayşegül K.O. (2015). Geçmişten Günümüze Denizlide Dericilik Faaliyetleri. Turkish Studies Dergisi, 10;6, ss.603-618.
  • Korkusuz, S. (1971). Nakış. Ankara: Er offset.
  • Milli Eğitim Bakanlığı.(2006).Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi Alanı Kemer Yapımı. Megep Milli Eğitim Bakanlığı.
  • Ögel, B.(1991).Türk Kültür Tarihine Giriş 5, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Tarama Sözlüğü-IV, (1969).Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi.
  • Yaşar, Ç.(2002). Hun Sanatı.Ankara: Yeni Türkiye Yayınları.