DİL ÖĞRENİMİNDE VE ÖĞRETİMİNDE TİYATRONUN KULLANIMI VE TİYATRONUN TEMEL DİL BECERİLERİNE KATKISI

Eğitim ve kişisel gelişim yaşam boyu devam, sınırları çok geniş olan bir süreçtir. Öğrenme ise tıpkı eğitim gibi bireyin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenen ve zihinsel süreçleri de kapsayan karmaşık ve çok yönlü bir etkinliktir. Geçmişten günümüze dek eğitim ve öğretim anlayışında oldukça ilerleme kaydedilmiştir. Günümüzde değişen değerler ve ihtiyaçlar ile birlikte bunlara bağlı olarak eğitim ve öğretimde farklı öğrenme alanları ortaya çıkmıştır. Bunlardan bir tanesi olan dil öğrenimi ve öğretimi, son yıllarda üzerinde en çok durulan ve en çok çalışılan konularından bir tanesi olup dünyayla ve diğer toplumlarla anlaşmanın en önemli yolu olarak algılanmaktadır. Dil öğreniminde ve öğretiminde çok değişik yöntem ve tekniklerin varlığı mevcuttur. Dil öğreniminde ve öğretiminde önemli olan uygun öğrenme modelinin ve yönteminin tespit edilebilmesidir. Öğrenmede asıl başarı bilinçli çabalarla ve doğru yöntemin tespitiyle sağlanabilir. Bu nedenle çağımızın en önemli konularından bir tanesi olan dil öğretiminde ve öğreniminde çeşitli yöntem ve teknikler geliştirilmiştir. Mevcut yöntem ve tekniklerle beraber her geçe gün yeni yaklaşımlar da ortaya çıkmakta ve kullanılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de tiyatro ile öğrenimdir. Tiyatro aracılığı ile dil öğrenimde ve öğretiminde tiyatronun kullanımı üzerinde çok durulmamakta, ancak tiyatronun temel dil becerilerini etkilediği ve geliştirdiği bilinmektedir. Bu çalışmada dil öğreniminde ve öğretiminde tiyatronun kullanımı ile tiyatronun temel dil becerilerine katkısı ele alınmıştır

THE USE OF THEATRE IN TEACHING OF LANGUAGE AND THE CONTRIBUTIONS OF THEATRE TO BASIC LANGUAGE SKILLS

Education and self-development is a duration which continues through life and has wide boundaries. In addition, learning which forms according to individual’s needs like education and includes mental processes is a multi-faced activity. From past to present, there have been lots of improvements in the thought of people about education. With changing values and needs, different learning fields have appeared in education and training. Language learning and teaching which is one of those, has been one of most important subject recently and is perceived as a most important way of communicating with other societies. A variety of method is avaliable in language learning and teaching.. What is important in language learning is to identify appropriate learning model and method. The essence success in learning can be achieved by conscious efforts and by finding the correct method. For that reason a variety of methods and techniques have been developed in language learning and teaching which is one of the most important issues of today. With current methods and techniques, new approaches are appearing and used gradually. One of those is learning with theatre. The use of theatre has been ignored in learning with theatre and teaching of Turkish as a language. However that theatre affects and develops basic language skills is known. In this study, the use of theater in teaching of Turkish as a language and theater’s contribution to the basic language skills are considered

___

AKTAŞ, Şerif ; Gündüz Osman, Yazılı ve Sözlü Anlatım Kompozisyon Sanatı, Akçağ Yay., Ankara 2003.

AKYOL, Hayati, İlköğretimde Türkçe Öğretimi, Pegem Yay., Ankara 2007.

AKYOL, Hayati, Yeni Programa Uygun Türkçe Öğretim Yöntemleri, Pegem Yay., Ankara 2011.

ARSLAN, Derya vd., “Türkçe Öğretiminin İlkeleri ve Türkçe Öğretim Programı” Etkinliklerle Türkçe Öğretimi, Ekin Basım Yayın Dağıtım, Bursa 2008.

CALP, Mehrali, Özel Öğretim Alanı Olarak Türkçe Öğretimi, Eğitim Kitabevi, Konya 2005.

DELİVELİ, Kısmet vd., “Konuşma” Etkinliklerle Türkçe Öğretimi, Ekin Basım Yayın Dağıtım, Bursa 2008.

DEMİREL, Özcan, İlköğretim Okullarında Türkçe Öğretimi, MEB Yay., İstanbul 1999.

GEMALMAZ, Efrasiyap, “Türkçenin Dünü, Bugünü ve Yarını” Türkçenin Derin Yapısı, Belen Yay., Ankara 2010.

GÜNEŞ, Firdevs, Türkçe Öğretimi ve Zihinsel Yapılandırma, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara 2007.

HESAPÇIOĞLU, Muhsin, Öğretim İlke ve Yöntemleri, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara 2011.

KARAL, Ord. Prof. Dr. Enver Ziya (1994). “Osmanlı Tarihinde Türk Dili Sorunu (Tarih Açısından Bir Açıklama” , Bilim Kültür ve Öğretim Dili Olarak Türkçe, Türk Tarih Kurumu Yayınları: Ankara.

ÖZBAY, Murat, Türkçe Özel Öğretim Yöntemleri II, Öncü Kitap, Ankara 2011.

ÖZBAY, Murat, Türkçe Öğretimi Yazıları, Öncü Kitap, Ankara 2010.

SCHUNK, Dale H., Öğrenme Teorileri Eğitimsel Bir Bakışla, (Çeviri Editörü: Muzaffer Şahin), Nobel Yayın Dağıtım, Ankara 2009.

ŞİMŞEK, Tacettin, Teoriden Uygulamaya Okul Tiyatrosu, Suna Yay., Konya 2005.

ŞİMŞEK, Tacetttin, Kuramdan Uygulamaya Çocuk Edebiyatı El Kitabı, Grafiker Yay., Ankara 2011.

TAŞ, Hüseyin – KARAKUŞ, Ertuğrul, Türkçe Öğretiminde Tiyatro ve Uygulamalar, Maya Akademi, Ankara 2007.

TDK Türkçe Sözlük, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 2005.

ÜÇOK, Necip, Genel Dilbilim, Multilingual Yay., İstanbul 2004.

YALÇIN, Alemdar; Aytaş, Gıyasettin, Tiyatro ve Canlandırma Sahneleme Bilgileri, Akçağ Yay., Ankara 2002.

YILDIRIM, Fatma, Le texte de théâtre dans l’enseignement du Français langue étrangère [Fransızcanın yabancı dil olarak öğretilmesinde tiyatro metinleri]. Hacettepe Üniversitesi Sosyal bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2007.

YILDIZ, Cemal, Yeni Öğretim Programına Göre Kuramdan Uygulamaya Türkçe Öğretimi, Pegem Yay., Ankara 2010.

ZEREY, Özge Gül, Impact of theater production on elt students' foreign language speaking anxiety [Tiyatro uygulamasinin öğrencilerin yabanci dil konuşma kaygisi üzerindeki etkisi, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek lisans Tezi, Hatay 2008.