DİJİTAL HAVACILIK: GÜNCEL UYGULAMALARLA GELECEKTEKİ YOLCU DENEYİMLERİ

Hava seyahatine olan talep ve sistemin karmaşıklığı hava taşımacılığı endüstrisini hızlı bir gelişime sokmuş endüstrinin anahtar oyuncuları olarak havaalanları ve havayolu işletmeleri ise bu gelişmelerden en çok etkilenen ve etkileyen taraflar olarak dikkat çekmişlerdir. Bugüne kadar yolcuların havayolu işletmeleriyle aralarında kurdukları güçlü bağın artık havaalanlarıyla da kurulmaya başlandığı gözlenmektedir. Hatta bu eğilimin giderek artacağı da öngörülmektedir. Havaalanlarında görülen bu değişimde 20. yüzyılın son çeyreğinde dünya genelinde yaşanan ekonomik, sosyal, kültürel ve teknolojik gelişmeler önemli nedenler olarak kabul edilmektedir. Söz konusu değişimde dijital kuşak olarak nitelendirilen yeni nesil ve onların önceki kuşaklardan farklı olan daha çok kişiselleştirilmiş ve proaktif tüketim alışkanlıklarının etkisinin büyüklüğü görülmektedir. Sektörün iki kilit oyuncusu havaalanı ve havayolu boyutunda bu gelişmeler düşünüldüğünde yolcu deneyiminin önemi çok daha iyi anlaşılmış, havaalanları bir geçit noktası olmaktan çıkarak yeni bir kimliğe bürünmüşlerdir. Günümüzde yolculara iyi bir deneyim yaşatılması artık bir seçenek olmaktan çıkarak, havacılıktaki karlılık perspektifinde bir gereklilik haline gelmiştir. Bu çalışmada çeşitli sektörler ve araştırma yöntemleri harmanlanarak gelecekteki yolcu deneyimlerinin resmi, bilgi ve iletişim tabanlı ortaya konmuştur. Bu yapılırken de gelecekteki seyahat deneyiminin daha öngörülebilir hale getiren uygulamalar ve ihtiyaç duyulan bileşenleri hem literatür araştırması hem de görüşme tekniği yolu ile ortaya konmuş sonrasında havacılık sektöründe dijital ve veri merkezli çalışmalara odaklanarak açıklayıcı/tanımlayıcı vaka çalışması yapılmıştır.

DIGITAL AVIATION: FUTURE PASSENGER EXPERIENCES WITH CURRENT APPLICATIONS

The demand for air travel and the complexity of the system has made a rapid progress on the air transportation industry; airports and airline operators as key actors of the industry have drawn attention as the parties that are affected most from these developments and that affect them. Until now, it is observed that passengers have started a strong relationship with airports same as a strong ties with airlines. Even this trend expected to be more stronger gradually. Economic, social, cultural and technological developments in the last quarter of the 20th century are considered as important reasons for the airports’ role change. The change is characterized by the new generation, which is called digital generation, and their more personalized and proactive consumption habits that differ them from their previous generations . When these progresses are considered in terms of airport and airline, the two key actors of the sector, the importance of passenger experience has been much better understood and the airports have had a new identity by not becoming a gateway anymore as destination. Nowadays, providing a good experience to the passengers has become a necessity in the perspective of profitability in aviation, instead of being an option anymore. In this study, various sectors and research methods have been blended and the portrait of the future passenger experiences have been revealed as knowledge and communication based. While realizing this, the applications and necessary components that make the future travel experience more predictable have been released via literature review and interview and then illustrative case study focusing on digital and data centered works in the aviation sector was carried out.

___

  • Airbus, (2012), “Global Market Forecast 2012- 2031.”,http://www.airbus.com/company/market/forecast/?eID=dam_frontend_push& docID=26347
  • Airports Council International (ACI), 2017. Airport Digital Transformation Best Practice, http://www.aci.aero/media/aabcf490-613e-44ab-b98c- 339377de0cd0/ki_0Cg/Publications/2017/Digital%20IT%20Transformation/Airport_Di gital_Transformation.pdf(Erişim Tarihi:23.05.2018).
  • Amadeus, 2012. Reinventing the Airport Ecosystem, A new airline industry report.
  • Ateş, S.S., Kafalı, H., Üzülmez, M., Lik, H., (2017). Investigating Critical Points Of Cyber Security: Prevention Terror Attacks In Airports, Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature And History Of Turkish Or Turkic Volume 12/32, 33-48.
  • Bogicevic, V., Bujisic, M., Bilgihan, A., Yang, W. Ve Cobanoglu, C. 2017. The impact of traveler- focused airport technology on traveler satisfaction. Technological Forecasting & Social Change 123.
  • Cognizant, 2015. Digital and Personal: Future-Proofing Airport Operations and Services,https://www.cognizant.com/whitepapers/Digital-and-Personal-Future- Proofing-Airport-Operations-and-Services-codex1404.pdf (Erişim Tarihi:19.05.2018).
  • Evans, D. (2011). The Internet of Things, How the Next Evolution of the Internet Is Changing Everything, Cisco Internet Business Solutions Group (IBSG).
  • Freathy, P., and O’Connell, F. 1998. “The role of the buying function in airport retailing,” International Journal of Retail & Distribution Management, (26:6), June, pp 247-256.
  • Graham, A. 2013. Managing Airports 4th Edition: An International Perspective. Routledge.
  • Harrison, A., Popovic, V. Ve Kraal, B. (2014). The Future Passenger Experience: A Shift from Physical to Virtual Design.
  • Jaffer, S. Ve Timbrell, G. (2014). “Digital Strategy in Airports”, 25th Australasian Conference on Information Systems, Dec 2014, Auckland, New Zealand.
  • Keleş, A. Ve Keleş, A., (2018). Nesnelerin İnternetinin Getirdiği Yenilikler Ve Sorunları, Turkish Studies - Information Technologies & Applied Sciences Volume 13/13, Spring 2018, p. 53-66.
  • Ofluoğlu, S. (2014). Vaka Çalışması Araştırma Yöntemi, Bina, Bilgi Modellemesi, http://www.sayisalmimar.com/kurslar/beykent/seminer_vakacalismasi.pdf
  • Özenen, C. G. (2003). Havaalanı Yatırımlarında Özelleştirme Dünyadaki Uygulamalar Ve Türkiye İçin Öneriler, Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara.
  • Popa, D., Popa, A. Ve Codescu, M. 2016. Smart Aırport – Structure And Elements, Buletinul Agır, Supliment 3
  • Urry, J., Elliot, A., Radford, D. Ve Pitt, N. 2016. Globalisations utopia? On airport atmospherics, Emotion, Space and Society 19.
  • Wisskirchen, G., Biacabe, B. T., Bormann, U., Muntz, A., Niehaus, G., Soler, G. J. Ve Brauchitsch, B. (2017). Artificial Intelligence and Robotics and Their Impact on the Workplace, International Bar Association - Global Employment Institute.
  • Yazıcı, S., (2018). İnovasyon, Rekabet ve Devlet, Turkish Studies - Information Technologies & Applied Sciences Volume 13/13, Spring 2018, p. 67-86.
  • http://www.augment.com/blog/virtual-reality-vs-augmented-reality/ (Erişim Tarihi:02.06.2018).
  • http://www.businessinsider.com/copenhagen-airport-gets-augmented-reality-app-2011-4 (Erişim Tarihi:25.05.2018).
  • http://www.futuretravelexperience.com/2011/03/copenhagen-embraces-mobile-technology- with-augmented-reality-app/ (Erişim Tarihi:25.05.2018).
  • http://www.futuretravelexperience.com/2011/04/bluetooth-proves-worth-for-passenger- tracking/ (Erişim Tarihi:25.05.2018).
  • http://www.futuretravelexperience.com/2016/03/15-solutions-that-can-improve-todays- airport-experience/ (Erişim Tarihi:25.05.2018).
  • http://www.iata.org/pressroom/pr/Pages/2017-12-05-01.aspx (Erişim Tarihi: 09.05.2018).
  • https://www.exastax.com/big-data/how-airlines-are-using-big-data/ (Erişim Tarihi:29.05.2018).
  • https://www.gsma.com/iot/wp-content/uploads/2014/08/cl_iot_wp_07_14.pdf(Erişim Tarihi:25.05.2018).
  • https://www.investopedia.com/terms/w/wearable-technology.asp (Erişim Tarihi:01.06.2018).