DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE YAZILI BASIN ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Teknolojik gelişmelerdeki hızlı değişim ve paralelinde dijitalleşen tüketicilerle birlikte ekonomik, politik ve sosyal hayata yansımalar son yıllarda medya sektörünü, özellikle yazılı basını, oldukça derinden etkilemektedir. Gerek kültürel zenginliklerimizin geleceğe taşınması gerekse basının ülke içerisinde denetim faaliyetlerini sürdürerek kamu görevini yerine getirmesi ancak finansal ve operasyonel açıdan sağlıklı işleyen bir yapının var olması ile mümkündür. Buna karşın yazılı basın perspektifinden değişimin getirdiği yeni dönemde geleneksel gazetecilik faaliyetlerini sürdürmek ticari olarak çok olası gözükmemektedir. Habercilik ihtiyacı ve bu ihtiyacı karşılamaya yönelik faaliyetler gelecekte de var olmaya devam edecektir, buna karşın içeriğin bireyler ile buluşturulmasında yeni dönemin imkanlarını ve tercihlerini göz önünde bulundurarak kendilerini adapte edebilen yazılı basın temsilcileri yaşamlarını sürdürebilecektir. Teknolojik gelişmeler tüm sektörlerdeki işletmelere yeni kabiliyetler ve yeni değer yaratma fırsatları sunmaktadır. Bu sebeple sektör temsilcilerinin hayatımıza yeni giren imkanları anlamaları, özümsemeleri ve iş süreçlerine yansıtarak yeni değerleri pazara sunmaları gerekmektedir. Bu doğrultuda ilerleyen işletmelerin geleceğe güçlü adımlar ile ilerleyecekler muhakkaktır; buna karşın değişimi kaçıran veya çeşitli nedenlerle değişime direnen işletmelerin ise büyük risk altında oldukları ve orta vadede yok olmaları kaçınılmazdır.Bu çalışmada yazılı basın alanındaki teknolojik değişim ve gelişmelerin yazılı basını, diğer bir deyiş ile geleneksel gazeteciliği, ne şekilde etkilediği aktarılarak, bu alandaki dönüşüm irdelenecektir. Sürdürülebilirlik olgusunun tanımı yapılarak, yazılı basın perspektifinden bakıldığında mevcut sektörü etkileyen faktörler açıklanacak ve sektörün sürdürülebilirliği açısından taşıdıkları önem örneklerle irdelenecektir. Bu çalışmada ayrıca medya sektöründeki teknolojik gelişmelerin tüketici tercihlerini etkileyip etkilemediğinin, haber endüstrisindeki yeni ticari modellerin medya kuruluşlarının finansal yapısına olumlu yönde yansıyıp yansımayacağının, küresel ekonomideki yavaşlamanın yazılı basını etkileyip etkilemeyeceğinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Çalışmanın yöntemi olarak yerli ve yabancı literatür taramasına başvurulacaktır. Ayrıca son güncel veriler, tablo ve grafiklerle yansıtılacaktır.

DIGITAL TRANSFORMATION AND ITS EFFECTS ON PRINT MEDIA

The rapid change in technological development sand the digitalized consumers in paralell reflections on economic, political and social life affects the press quite deeply. A healthy functioning structure is only possible when moving cultural richest other future and controlling the press within the country to fulfill its public duty by continuing its activities financially and operationally. However, the printed press in the newer a brought by change from the perspective of traditional journalism activities did not seem commercially possible. The need for journalism will continue to exist in the future but however, considering the possibilities and preferences of the newer a there presentatives of the printed press who can adapt themselves may continue. Technological developments create new capabilities and new value for businesses in all sectors offers opportunities. For this reason, the new opportunities of the sector representatives in our lives understanding, assimilating and reflecting on business processes and introducing new values to the market is required. In this direction, progressing enterprises will move forward with strongsteps. It is certain; on the other hand, they miss the change orresist it forvarious reasons. It is inevitable that enterprises are at great risk and disappear in the mediumterm. In this study, the technological changes and developments in the field of print media affect the print media and the transformation in this field will be discussed. From the perspective of written press the factors affecting the current sector will be explained and examined. In this study, it is also aimed to determine whether technological developments in the media sector affect consumer preferences, whether new commercial models in the news industry will be positively reflected in the financial structure of media organizations, and whether the slowdown in the global economy will affect the press. As a method of study, native and foreign literature review will be applied. In addition, the latest updated data, tables and graphs will be reflected.

___

  • Akçura, B. (2019). Gazetecilik Ölmüyor Dönüşüyor, Milliyet Gazetesi Pazar Eki, 28 Nisan 2019.
  • Aktaş, C. (2007). Yeni Medyanın Geleneksel Medya İleKarşılaştırılması. Medya Üzerine Çalışmalar, İstanbul: Beta BasımYayım Dağıtım, 107-120.
  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK). (2019). PazarVerileri Raporu, 2019 Yılı 2. Çeyrek.
  • https://www.btk.gov.tr/uploads/pages/pazar-verileri/2-ceyrekraporu-2019-kdisi.pdf
  • Büyükbaykal, C.I. (2018). Dijital Teknoloji ve Gazeteciliğin Dönüşümü, İletişim Çalışmaları 2018, Ed: Aydın Ziya Özgür, Aytekin İşman, Sakarya: 51-63.
  • Cansabuncu, İ. A. (2013). Türkiye’de Yeni Medya Yayıncılığı ve Yeni Medya Ürünlerinden Bir Örnek: Magazin Tablet Dergisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Cebeci, M. (2018, 5 Ocak). Kağıt Baskıdan Dijital Serüvene.http://blog.milliyet.com.tr/kagitbaskidan-dijital-seruvene/Blog/?BlogNo=578725
  • Çakır, H. (2007). Geleneksel Gazetecilik Karşısında İnternet Gazeteciliği, Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, Sayı:22, Kayseri. DistripressCirculationMonitor 2018 Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Ekonomik Görünüm Raporu. OECD Economic Outlook May 2019
  • Geray, H. (2003). İletişim ve Teknoloji Uluslararası Birikim Düzeninde Yeni Medya, Ankara: Ütopya Yayınları.
  • Gülcan, U. (2016). Hürriyet’te Mobil Dönüşüm Sunumu
  • Güngör, N.&Tellan, T. (2017). Basında Tekelleşme ve Oligopolleşme, Türkiye’de Kitle İletişimi Dün-Bugün-Yarın, Ankara: Gazeteciler Cemiyeti, 456-468.
  • Gürcan, H. İ. (2005). İnternet Haberciliğinde Etik Değerler. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, Sayı:22, İstanbul, 39-46.
  • Kadıoğlu, Z. K. (2018). Türkiye’de Medya Sahipliği Ekseninde Mülkiyet Yapılarındaki Değişimin Kronolojik Analizi (1950-2010), İnsan&İnsan Dergisi, Yıl:5, sayı:16, 100-119.
  • Kızılca, G.K. (2017). Resmi-Özel İlanlar ve Basın İlan Kurumu, Türkiye’de Kitle İletişimi DünBugün-Yarın, Ankara: Gazeteciler Cemiyeti, 579-592.
  • Kuyucu, M. (2012). Türkiye’de Medya Ekonomisi, İstanbul: Esen Kitap.
  • Mengü, M. (2003). Haber Diliyle Yapılandırılan Küresel Söylem: CNN Türk ve CNN International Örneği, Yayımlanmamış Doktora Tezi, İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Mora, N. (2002). Sözden İnternete Gazetecilik, İ.Ü.İletişim Fakültesi Dergisi, İstanbul: 105-121.
  • Önür, N. (1998). Medya ve Eğitim, Ankara: Atilla Yayıncılık.
  • Özçağlayan, M. (2008). Gazetelerin Gelişimi ve Gazeteciliğin Geleceği (Yeni Teknolojiler ve Medya Ekonomisi Açısından Genel Bir Değerlendirme), Marmara İletişim Dergisi, Sayı:13, İstanbul: Doğa Sektörel Yayın Grubu, 131-160.
  • Saka, E. (2017). Dijital Dönüşüm ve Gazetecilik için Yeni İş Modelleri [DigitalTransformationand New Business ModelsforJournalism].
  • Soysal, M. (2018). Polemikten Kaçış Günleri, Milliyet Gazetesi, 20 Kasım 2018.
  • TÜİK veri derlemesi - https://dokuz8haber.net/manset/verilerle-yazili-basin-tirajlar-dusuyorgazeteler-kapaniyor-medya-cikis-yolu-ariyor/ Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması. (2019). Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi.
  • (http://www.socialmediatr.com/13.12.2016)
  • Yangil, F. M. (2015). Kurumsal sürdürülebilirlik kapsamında sürdürülebilirlik raporlarına yönelik içerik analizi: Türkiye’deki en büyük 100 sanayi işletmesi. İşletme Araştırmaları Dergisi, 7(3), 356-376.