ÇANAKKALE ŞEHİTLİĞİNİ ZİYARETE GELEN ANZAKLARIN SİYASİ VE İNANÇ EĞİLİMLERİNE GÖRE TÜRK ALGISI

Bu çalışma "100. Yılında Türk ve Anzak Halklarının Çanakkale Savaşı ve Şehitliği Algısı" adlı projenin, Anzakların sosyo-bilişsel eğilimleri ve Türkiye ve Türk algıları değişkenleri arasındaki ilişkiyi ölçmeye dönük olarak bir kısmını kapsamaktadır. Anzaklar (Avustralya ve Yeni Zelandalı askerler) I. Dünya Savaşı sırasında İngiliz ordusuna bağlı olarak Çanakkale'de savaşmışlardır. Ancak Anzaklar, Çanakkale'ye tanımadıkları bir düşmanla savaşmaya getirilmişlerdir. Savaş sırasında tanımaya başladıkları Türk insanının buraya gelmeden önce kendilerine anlatılanlardan farklı olduğunu görmüşlerdir. Savaşın acı gerçeğiyle karşı karşıya kalan Anzaklar, Osmanlı askerlerinin direncini, insanlığını ve samimiyetini gördükçe bu saygıdeğer düşman hakkında yanıltıldıklarını ve bulundukları yerin İstanbul'a tatil için giderken bir süre konaklama yapılacak basit yer olmadığını anlamaya başlamışlardır. Ancak, savaş kendi kurallarını oynamaya devam ederken, Anzaklar da kayıp vermeye devam etmişlerdir. Bu yabancı memlekette kendilerini gösterme adına onurları için savaşmak zorunda kalmışlardır. Ancak, savaşın sonunda 35 binden fazla Anzak askeri zarar görmüş ve bunların bir önemli kısmı da ölmüştür.Anzaklar, Çanakkale'de acı bir sonuç yaşasalar da, millet olma adına bu savaşı tarihlerinin önemli bir dönüm noktası olarak görmüşlerdir. Bu durum onlarda savaştıkları milleti daha çok tanıma arzusu doğurmuştur. Her yıl atalarını anmak için Türkiye ziyaretleri de buna zemin hazırlamıştır. Bir asırdır Yarımada'ya devam eden ziyaretler ve savaşla ilgili anlatılanlar, Anzakların Türkiye ve Türk insanına bakışını savaş öncesinden farklı bir noktaya taşımıştır. Günümüz itibariyle Anzakların çoğunluğunun gözünde Türkiye ve Türk insanının, bir asır önce savaşılan dost bir memleket ve onun dost insanlarından ibaret görüldüğü bu çalışma da görülmüştür. Çalışma, savaşın 99. yıl anmaları için Yarımada'ya gelen 230 Anzak ziyaretçi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Sosyo-bilişsel özellikler ve Anzakların Türkiye ve Türk algısı değişkenleri Ki-kare testine tabi tutularak aralarında anlamlı bir ilişki olup olmadığının analizi yapılmıştır

HOW ANZACS WHO VISIT CANAKKALE MARTYRS' CEMETERY PERCEIVE TURKS ACCORDING TO POLITICAL AND BELIEF TRENDS

This study “İn the Centenary People of Türkish and Anzak Gallipoli War and Martyrdom of Perception” from the Project, of the Anzacs sociocognitive tendencies and Turkey and Turkish perceptions includes a part of the project toward measuring the relationship between the variables. Anzacs (Australian and New Zeland soldiers) fought depending on the British army in the Gallipoli during the First World War. However, the Anzacs came to fight to Gallipoli who not know an enemy. They get to know the Turkish people during the war, before coming here, they observed that different from those described them. Anzacs, despite a painful experience results in Canakkale, they see this fight as an important milestone their history to be on behalf of the nation. So they want to know more of the people they were fighting. Every year to commemorate their ancestors to visit Turkey also prepared the ground for this. This study, has been performed on 230 Anzac who caming to Gallipoli for 99. years commemorations. Socio-cognitive characteristicks and the Anzacs subjected to Turkey and the Turkish perception of variables Chi-square test was performed to analyze whether there is a significant relationship between them

___

  • Birinci Dünya Harbi’nde Türk Harbi Çanakkale Cephesi Harekâtı (Haziran 1914-25 Nisan 1915), V. Cilt, I. Kitap, Genelkurmay Basımevi, Ankara 1993.
  • BOZKURT, Celil, (2015). Çanakkale Şehitleri Abidesi’nin İnşaatı ve Türk Kamuoyundaki Yankıları, Turkish Studies, International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkis or Turkic Volume 10/5 Spring 2015, p. 79-94, DOI Number:http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.8227ISSN: 1308-2140, Ankara-Turkey.
  • CAMBERS, Stephen, Gully Ravine: Gallipoli (Battleground Europe), Pen and Sword, South Yorkshire, 2003.
  • CAMERON, Mr DAVİD W., Gallipoli: The Final Battless and Evacuation of ANZAC, Big Sky Publishing, NSW, 2011.
  • CHEMBER, Stephen, Gully Ravine: Gallipoli (Batttleground Europe), Peb and Sword, South Yorkshire, 2003.
  • CLAYTON, Gerald David, Britain and the Eastern Question: Missolonghi to Gallipoli, University of London Press, 1974.
  • Çanakkale Muharebeleri, ATASE Bşk.lığı Yayınları, Silahlı Kuvvetler Dergisi, Mart 1998.
  • Dardanelles Commission, First Report, Published by His Macesty’s Stationery Office, London 1917.
  • DEVİDSON, Leon, Scarecrow Army, The ANZACs at Gallipoli, Black Dog, London, 2015.
  • Ellis Ashmead Bartlette, Çanakkale Gerçeği, Haz. Muzaffer Albayrak, Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2007.
  • FEWSTER, Kevin (Ed.), Beans Gallipoli- the Diaries of Australian Offical War Correspondent, Allen And Unwin, NSW, 2007.
  • FEWSTER, Kevin, Bean’s Gallipoli, Allen and Unwin, NSW, 2007.
  • HART, Peter, Gallipoli, Profile Books, Oxford Universty Press, London, 2011.
  • HAYTHORNTHWAİTE, Philip J., Gallipoli 1915, Osprey Publishing, London, 1991.
  • Hew Strachon, The Origins of First World War, II. Baskı, Mac Millan, Londra 1984.
  • JULİAN Corbet, Harekâtı Harbiye, Çev. A. Rıza Seyfi, C. II, Matbaa-ı Bahriye, İstanbul 1926.
  • FEWSTER, K., BAŞARIN, V. and BAŞARIN H. H., Gallipoli: The Turkish Story, Allen and Unwin, NSW, 2003,
  • KARAY, Baha Vefa, Mehmetçik ve Anzaklar, İstanbul 1987.
  • MACLEOD, Jenny (Ed.), Gallipoli, Frank Cass, London and new York, 2004.
  • SNELLİNG, Stephen, VCs of the First World War: Gallipoli, The History Press, 2008.
  • STANLY, Peter, Quinn’s Post: Anzac, Gallipoli, Allen and Unwin, NSW, 2005.