ÇALIŞANLAR, YÖNETİCİLER VE ULUSLARARASI HASTALAR BAĞLAMINDA TÜRK SAĞLIK TURİZMİNİN SWOT ANALİZİ İLE SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİN TESPİTİ

Sağlık turizmi her geçen gün dünya ekonomisinde daha önemli bir argüman haline gelmektedir. Dünyada 2010 yılı itibarıyla sağlık hizmetlerinden yararlanmak maksadıyla seyahat gerçekleştirilerek ortaya çıkan ekonominin boyutu 60 milyar USD’dir. Ülkemizde son yıllarda sağlık sektöründe söz konusu olan gelişmeler doğrultusunda ve özel hastanelerin sağlık sistemi içerisindeki öneminin artması ile birlikte, hem genel anlamda sağlık turizmi hem de özel anlamda medikal turizm kapsamında, Türkiye’nin dünya genelindeki payının da artması gündeme gelmiştir. Bu temelde uluslararası sağlık turizmi anlamında sunulan hizmetler çerçevesinde uluslararası hastaları çekmek isteyen birçok hastane, uluslararası akreditasyon belgelerini edinmek adına çalışmalar başlatmış ve çeşitli pazarlama stratejileri uygulamak doğrultusunda programlar geliştirmiştir. 2013 yılı itibariyle de ülkemizde, 4 tanesi İzmir’de olmak üzere 50 Uluslararası ortak Komisyon (JCI) akrediteli sağlık kuruluşu hizmet vermeye başlamıştır. Yıllara göre farklılık göstermekle birlikte, son yıllarda ülkemize en çok uluslararası hasta gönderen ülkelerin arasında Almanya, Libya, Rusya, Irak ve Hollanda’nın ilk sıralarda yer aldığı görülmektedir. Bu ülkeleri ise; diğer komşu ülkelerin, bazı Batı Avrupa ülkelerinin ve Amerika Birleşik Devletleri’nin takip etmesi söz konusudur. Çalışmada, Mart 2015 ile Ağustos 2016 tarihleri arasında toplam 17 ay boyunca başta Antalya, İstanbul, Muğla, İzmir ve Ankara olmak üzere çeşitli illerde turistlerle mülakatlar yapılmak suretiyle, konunun uygulayıcısı durumunda olan sağlık tesislerinde çalışan sağlık görevlileri ve idari personellerle yüzyüze yapılan görüşmelerle konu aydınlatılmaya çalışılmıştır. Ayrıca aynı illerde bulunan ve Türkiye’ye sağlık turizmi kapsamında gelmiş veya turist olarak bulunduğu ülkemizde sağlık hizmetlerinden yararlanmış olan 310 turiste yönelik olarak araştırmacı tarafından geliştirilen “Türkiye Sağlık Turizmi Algı” anketi uygulanmıştır. Elde edilen veriler SWOT analizi yöntemi ile değerlendirilerek Türkiye sağlık turizmi tüm yönleri ile değerlendirilmiştir. Bu çalışma ile Türkiye’nin bu pazardaki mevcut durumu ortaya konulurken; gelecekte bu pazardaki payını daha da artırabilmek için gereken öneri ve düzenlemelerin geliştirilmesi amaçlanmıştır.

THE EVALUATION OF THE PROBLEMS AND SOLUTION OFFERS OF TURKISH HEALTH TOURISM IN THE CONTEXT OF EMPLOYEES, MANAGERS AND INTERNATIONAL PATIENTS THROUGH THE SWOT ANALYSIS METHOD

Health tourism has been becoming an important argument in the world economy. As of 2010, the size of the economy occurred by travelling around in order to benefit from health services is 60 billion USD. In accordance with the developments in the health sector in recent years in our country and along with the raising importance of the private hospitals in the health system, the share of Turkey in the world has come to increase as well in the context of both health tourism in general terms and medical tourism in particular. On this basis, many hospitals that would like to attract international patients within the framework of the services provided in international health tourism have initiated attempts to obtain international accreditation certificates and developed programs to implement various marketing strategies. As of 2013, 50 health institutions accredited by the Joint Commission International (JCI), four of which were in Izmir, started to provide service in our country. Although it varies by years, Germany, it is seen that Libya, Russia, Iraq and the Netherlands are among the countries, which have sent the highest number of international patients in our country in recent years. These counties are followed by other neighboring counties, some Western European countries and the United States of America. In this study, interviews with tourists in various provinces including Antalya, Istanbul, Mugla, Izmir and Ankara and face-to-face interviews with health officials and administrative staff working in health facilities, which are the practitioners of this subject, were conducted during the 17 months between March 2015 and August 2016 in order to investigate this topic. In addition, a questionnaire called “Perception of Health Tourism in Turkey’ and developed by the researcher was carried out with 310 tourists who were in the same city and came to Turkey for health tourism or benefited from health services during their travel in our country. The data was analysed with SWOT analysis method and the health tourism in Turkey was examined in all its aspects. This study presents the current situation of Turkey in this market and aims to offer suggestions and regulations needed to increase its share in this market in the future.

___

  • Aktepe, C. (2013). “Sağlık Turizmde Yeni Fırsatlar ve Türkiye’de Yerleşik Sağlık İşletmelerinde Pazarlama Çabaları”, İşletme Araştırmaları Dergisi, 5 (1): s. 173.
  • Annette B, de Arellano R. Patients without borders: the emergence of medical tourism. International Journal of Health Services 2007;37(1):193-8. [CrossRef]
  • Arunanondchai, J., ve Fink, C. (2007). “Trade in Health Services in the ASEAN Region”. World Bank Policy Research Working Paper. pp. 4147 – 4148.
  • Aydın, D. (2008). “Türkiye’de Sağlık Turizmi ve Ortadoğu’daki Yeri”. Sağlık Turizmi Bülteni. 5: ss. 6 – 10.
  • Aydın, D. (2009). “Medikal Turizm”. Türkiye Sağlık Turizmi Rehberi. Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı Yayınları.
  • Birch, D.W., Lan, V., Karmali, S., Stoklossa, C. J., ve Sharma, A. M. (2010). “Medical Tourism in Bariatric Surgery”. The American Journal of Surgery. 199 (5): pp. 604 – 608.
  • Getz, D. (2008). Event tourism: definition, evolution, and research. Tourism Management 2008;29(3):403-28.
  • Goodrich, J. N., ve Goodrich, G. E. (1987). “Health -Care Tourism- An Exploratory Study”, Tourism Management. 8 (3): pp. 217-222.
  • Kangas, B. (2007). “Hope from abroad in the International Medical Travel of YemeniPatients”. Anthropology and Medicine. 14 pp. 293 – 305.
  • Kuo, HI., Chen, C., Tseng, W., Ju, L.,ve Huang, B. (2008). Assesing impacts of sars and avian flu on international tourism demand to Asia. Tourism Management; 29(5):917-28.
  • Tanrısevdi, A., ve Çavuş, Ş. (2003). “Özel İlgi Turizmi ve Özel İlgi Turizmi Kapsamında Kuşadası ve Çevresinde Var Olan Potansiyel Kaynaklar Üzerine Kuramsal Bir İnceleme”. Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi. 14 (1):ss. 9 – 22.
  • Uyanık, A.(2018). Sağlık Turizmi ve Milletlerarası Tıp Hukuku Mevzuatı. On İki Levha Yay.
  • World Tourism Organization Report, UNWTO 2009, Geneva:2009. p. 6-14.).
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem