FUAT BAYMUR’UN “TÜRKÇE ÖĞRETİMİ” ESERİNDEN HAREKETLE TÜRKÇE ÖĞRETİMİNİN ESASLARI

ur’un, temel dil becerilerinin öğretimine değindiği “Türkçe Öğretimi” eserinin günümüz Türkçe öğretimi anlayışı doğrultusunda değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Fuat Baymur, öğretim yöntemleri ve uygulamaları üzerinde yaptığı araştırmalar ve incelemelerle yalnızca kendi dönemine değil, geleceğe de ışık tutan bir öğretmendir. Bu çalışmada incelenen eserin ilk baskısı 1943 yılında Birinci Kitap ve İkinci Kitap olmak üzere iki cilt hâlinde yayımlanmıştır. Bu eser, “İlkokul Öğretmenlerinin Meslek Kitapları Serisi” olarak basılmıştır. İncelenen eser; “Sözle Anlatım, Yazı İle Anlatım (Tahrir), İmla Öğretimi, Okuma Öğretimi ve Dil Bilgisi” bölümlerinden oluşmaktadır. Yarım asrı geçen bu bilgi kaynağı, Türkçe öğretiminin tarihsel gelişimini ve ana dili eğitiminin başlıca esaslarını ortaya koyması bakımından önem arz etmektedir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Fuat Baymur’un “Türkçe Öğretimi” eseri, o dönemin öğretim programları da dâhil edilerek günümüz Türkçe öğretim yöntemleri ve programıyla karşılaştırmalı bir şekilde analiz edilmiştir. Baymur, eserlerinde öğretim yöntemlerine yer vermesinin yanı sıra, öğrencilerin günlük yaşam becerilerine ve sosyalleşmelerine yardım eden bir öğretim metodunu gerekli görerek öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına cevap veren bir öğretim yaklaşımını benimsemiştir. Baymur’un eserlerinde çok yönlü bir öğretim ortamı ve öğrenci merkezli bir yaklaşım dikkati çekmektedir. Bu yönüyle incelenen eser, Türkçe öğretiminin temel esaslarını bünyesinde barındırması açısından kaynak bir kitap niteliği taşımaktadır.

PRINCIPLES OF TURKISH TEACHING WITH MOVEMENT FROM FUAT BAYMUR'S “TURKISH TEACHING”

This study aims to evaluate the republican era teacher, Fuat BAYMUR’s work “Turkish Teaching”, in which he mentioned about the basic language teaching, in terms of contemporary Turkish teaching methods. Fuat Baymur is a teacher who sheds light not only on his own period but also on future with his researches and examinations on teaching methods and practices. The first edition of the work examined in this study was published in 1943 in two volumes, as first and second book. Those works were printed as profession book series of elementary school teachers. The analyssed work consists of expression by talking, expression by writing, tuition of spelling, tuition of reading and grammer parts. This information source, which is half a century old, is important in terms of historical development of Turkish teaching and its main principles of mother tongue education. In the study, the method of document examination from qualitative research methods was used. Fuat Baymur's work “Turkish Teaching” has been analyzed comparatively with contemporary Turkish teaching methods and programs by including the curriculum of that period. Baymur adopts a teaching approach that responds to the interests and needs of the students by requiring a teaching method that helps the students' daily life skills and socialization besides teaching his teaching methods in his works. A multi-faceted teaching environment and a student-centered approach attract attention in Baymur's works. The work, which is examined in this direction, carries a reference book character in terms of the basic principles of teaching Turkish.

___

  • Adalı, O. (2010). Etkileşimli ve eleştirel okuma teknikleri. İstanbul: Toroslu.
  • Akyüz, Y. (2013). Türk eğitim tarihi. Ankara: Pegem.
  • Arıcı, A. F. (2016). Çocuk edebiyatı ve kültürü. Ankara: Pegem.
  • Baş, B. (2015). Türkçe öğretimi açısından çocuk edebiyatı. Ankara: Pegem.
  • Baymur, F. (1954). Türkçe öğretimi (Birinci Kitap). İstanbul: İnkılâp ve Aka.
  • Baymur, F. (1968). Türkçe öğretimi (İkinci Kitap). İstanbul: İnkılâp.
  • Binbaşıoğlu, C. (1995). Öğretmen yetiştirme açısından Türkiye’de eğitim bilimleri tarihi üzerinde bir araştırma. İstanbul: Millî Eğitim.
  • Çifci, M. (2014). “Türkçenin dünü bugünü yarını”, Düşünce dünyasında türkiz siyaset ve kültür dergisi, Yıl: 5, Sayı: 29.
  • Demir, C. (2009). “Türkçede dil bilgisi öğretiminin sorunları”, Türkçenin eğitimi ve öğretimi üzerine konuşmalar. Ankara: Türk Dil Kurumu.
  • Demirel, Ö., Şahinel, M. (2006). Türkçe ve sınıf öğretmenleri için Türkçe öğretimi. Ankara: Pegem.
  • Güneş, F. (2013). Türkçe öğretimi. Ankara: Pegem.
  • Güneş, F. (2015). Etkinliklerle hızlı okuma ve anlama. Ankara: Pegem.
  • Johnson, A. P. (2017). Okuma ve yazma öğretimi (Çev. Ed. Ahmet Benzer). Ankara: Pegem.
  • Karakuş, İ. (2006). Atatürk dönemi eğitim sisteminde Türkçe öğretimi. Ankara: Türk Dil Kurumu.
  • Kavcar, C., Oğuzkan F. A., Aksoy, Ö. (2007). Yazılı ve sözlü anlatım. Ankara: Anı.
  • Kerimoğlu, C. (2016). Dil bilgisi yazımı ve öğretimi. Ankara: Pegem.
  • Millî Eğitim Bakanlığı, (2005). İlköğretim için 100 temel eser genelgesi.
  • Millî Eğitim Bakanlığı, (2018). Türkçe dersi öğretim programı (İlkokul ve Ortaokul 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar) Ankara: Devlet Kitapları Basım Müdürlüğü.
  • Oğuzkan, F. A. (1981). Eğitim terimleri sözlüğü. Ankara: Türk Dil Kurumu.
  • Oğuzkan, F. A. (2013). Çocuk edebiyatı. Ankara: Anı.
  • Sever, S. (2013). Çocuk edebiyatı ve okuma kültürü. İzmir: Tudem.
  • Temizyürek, F., Balcı, A. (2006). Cumhuriyet dönemi ilköğretim okulları Türkçe programları. Ankara: Nobel.
  • Zülfikar, H. (2015). Söz varlığı, yazım ve anlatım açısından Türkçedeki gelişmeler. Ankara: Türk Dil Kurumu.
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem
Sayıdaki Diğer Makaleler

YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE’NİN ÖĞRENME SÜRECİNDE DİL BECERİLERİ AÇISINDAN DUYULAN KAYGI

CENK AKAY, NEZAKET BİLGE UZUN

İLKOKUL 3. SINIFTA DİKKAT TOPLAMA BECERİSİNİ GELİŞTİRİCİ ETKİNLİK UYGULAMALARININ ÖĞRENCİLERİN MATEMATİK ALGISI VE BAŞARISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Cemil İNAN, Serdar ERKUŞ

ÜNİVERSİTE ÖĞRENİMİ GÖREN ÖĞRENCİLERİN ALGILADIKLARI DUYGUSAL İSTİSMAR İLE AFFETME VE ÖZNEL İYİ OLUŞ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ

GÜLDEN ÖZTÜRK SERTER

ÖĞRETMENLERİN OKUL YÖNETİCİLİĞİ İSTEKLİLİĞİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ

Gökhan GÜNAY, Fatih Mutlu ÖZBİLEN

TÜRKÇE ÖĞRETMENİ ADAYLARININ KONUŞMA ÖZ YETERLİKLERİ VE İLETİŞİM BECERİLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

YASEMİN BAKİ

REHBERLE OKUMA YÖNTEMİNİN İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN DİNLEDİĞİNİ ANLAMA DÜZEYLERİYLE AKICI OKUMA BECERİLERİNE ETKİSİ

Nuri KARASAKALOĞLI, Seda SARAÇLI ÇELİK

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRENİLMİŞ GÜÇLÜLÜK DÜZEYLERİ VE BEN DURUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLER

SAFİYE SARICI BULUT

FUAT BAYMUR’UN “TÜRKÇE ÖĞRETİMİ” ESERİNDEN HAREKETLE TÜRKÇE ÖĞRETİMİNİN ESASLARI

İrem BAYRAKTAR

YABANCI DİL ÖĞRENCİLERİNİN KELİME ÖĞRENME STRATEJİLERİ KULLANIM SIKLIKLARI

DİLEK BÜYÜKAHISKA, Rüveyda H. ÇEBİ KOZALLIK

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN AHLAKİ YARGI DÜZEYLERİNİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

Bilal SÖYLEMEZ, CEMİL ORUÇ